Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
EIGASAI 2015

EIGASAI 2015

10.03.2015

Pražská část festivalu Japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2015 začíná již ve čtvrtek 12.3. a poběží do 18.3. v kině Lucerna. Hlavním hostem bude oscarový režisér Takita Yōjirō. Zatímco plzeňský prolog festivalu je již v plném proudu (potrvá až do 11.3.), v Praze finišují přípravy na zahájení. V prodeji jsou již všechny typy permanentek i vstupenky na jednotlivé projekce, vrcholí přípravy víkendového doprovodného programu pro celou rodinu.

 

Letošní EIGA-SAI nabízí celkem 18 japonských snímků všech žánrů, od klasiky až po nejnovější produkci. Přestože hlavní téma letošního ročníku zní „Reflexe smrti v japonském filmu a kultuře", neznamená to, že by v programu chyběly komedie či filmy s optimistickým vyzněním - právě naopak. Satirické komedie na zdánlivě pochmurné náměty mají v Japonsku mimořádně bohatou tradici – k těm nejlepším patří nepochybně Trest smrti oběšením (Kōshikei, 1968), pod nímž je podepsána jedna z nejvýraznějších osobností japonské nové vlny, nedávno zesnulý režisér Óšima Nagisa, či snímek lakonicky nazvaný Pohřeb (Osōshiki, režie Itami Jūzō, 1984). Poněkud jiného ražení, nicméně rovněž mistrovským dílem, je i Kroužek sebevrahů (Jisatsu sākuru, režie Sono Shion, 2002), který v Japonsku nesmírně exponované téma kolektivních sebevražd mladých lidí pojednává na pomezí hororu a fantasy. Největším lákadlem je nepochybně dosud jediný japonský oscarový snímek Průvodce (Okuribito) – jeho tvůrce, režisér Takita Yōjirō bude hlavním hostem festivalu a ve svém programu má mimo jiné i velice žádané besedy s publikem. Z dalších titulů Takitovy retrospektivy české diváky asi nejvíc potěší snímky na historické náměty – vynikající samurajská freska Poslední věrný chrámu Mibu (Mibu gishi-den, 2003) či mysteriózní snímek Geomant (Onmyōji, 2001), odehrávající se na duchy a démony ovládaném japonském císařském dvoře 10. století. V Takitově retrospektivě nebude ale chybět ani ukázka erotického žánru pinku eiga (doslova „růžové filmy"), na jehož poli se režisér proslavil v 80. letech.

 

EIGA-SAI ale nejsou jen filmy (byť slovo v českém překladu znamená filmový festival) – o víkendu se opět chystá bohatý doprovodný program: Tradiční happening s bubny taiko a shamisenem, dílny tradičních japonských disciplín pro celou rodinu, akce pro milovníky mangy a anime, přednášky, výstavy. A samozřejmě tradiční japonské menu. O víkendu určitě bude stát za to strávit v Lucerně celý den. Podrobnosti k programu jsou k dispozici na www.eigasai.cz a  www.facebook.com/eigasaicz. Vstup na všechny akce doprovodného programu je zdarma!

Reklama

Související novinky

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

17.04.2010

12. ročník tradiční akce proběhne v Uh. Hradišti 7. - 9. května a přiblíží u nás až na výjimky vesměs neznámou tvorbu slavného italského režiséra Marca Ferreriho, který v mnoha ohledech bořil… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama