Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Země na talíři a na plátnech kin

Země na talíři a na plátnech kin

16.09.2017

Témata potravin a zemědělství se letos opět představí v podobě dokumentárních filmů na festivalu Země na talíři. Jeho 7. ročník se ve svém podtitulu ptá, zda s vírou v současnou i budoucí funkčnost našeho potravinového systému sázíme na iluze - nebo tyto iluze dokonce sami vysazujeme? S touto otázkou na rtech se festival vydává do různých (často kritických) oblastí systému produkce a spotřeby potravin a snaží se nalézat odpovědi i možná řešení - a to hned ve třech městech. V Praze se odehraje od 21. do 24. září v kině BIO OKO a Studiu ALTA, v Olomouci ve dnech 9. a 10. října a v Ostravě 21. a 22. října.

 

Naději a možná řešení přináší hned první festivalový snímek nazvaný Sustainable: Potraviny v jiném světle. Film zavede diváky na farmu Martyho Travise, který se na vlastním příkladu snaží demonstrovat, že zemědělství může být zároveň výdělečné i ohleduplné k životnímu prostředí. Na cestě k "lepší" budoucnosti je však nutné změnit mnohé, doposud běžné, praktiky. Například přestat roztáčet Koloběh jedů, který cirkuluje naší planetou v podobě chemikálií využívaných v zemědělství. Navzdory prokázaným negativním účinkům pesticidů a zákazu mnoha jejich druhů v západním světě zůstávají tyto látky výnosným byznysem v rámci exportu do rozvojových zemí.

 

Další ze snímků se vydává do světa ryb. "Co by se stalo, kdybych jedl ryby každý den, po dobu jednoho roku? A bylo by to prospěšné pro mě i pro planetu?" Tyto dvě otázky si na počátku své pouti po stopách produkce a spotřeby ryb klade světoznámý spisovatel Paul Greenberg. Jeho zjištění najdete ve snímku Ryba, kterou jím. S vodou je neodmyslitelně spjat také film Děkujeme za déšť. V mnoha zemích světa už totiž voda přestává být samozřejmostí... Jedním z příkladů může být Keňa a příběh farmáře jménem Kisilu, který s kamerou v ruce, za pomoci norské režisérky Julie Dahr, dokumentuje život své rodiny i komunity, tváří v tvář změně klimatu.

 

Odpovědí na nefunkčnost dnešního potravinového systému může být i změna našich jídelníčků. Ruku na srdce, dali byste na něm prostor hmyzu? Ne? Po shlédnutí filmu Vítej brouku možná změníte názor! A chladnými vás nenechají ani Mrtví osli se hyen nebojí, poslední snímek letošního festivalu, který je navíc nominován na Evropské filmové ceny. V Etiopii je totiž sváděn boj mezi místními komunitami a vládou, spojenou se zahraničními investory. A předmětem boje není nic jiného než půda - nové "zelené" zlato. Více informací na www.zemenataliri.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Reklama

Reklama