Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Pohádkový Čarodějův učeň ožije v pražském Rudolfinu

Pohádkový Čarodějův učeň ožije v pražském Rudolfinu

13.11.2022 Reklama

Předvánočním Rudolfinem se letos ponese sváteční atmosféra s nádechem kultovního hororu a jedinečnosti okamžiku. Na vlastní kůži ji budou moci zažít pouze ti, kteří ve čtvrtek 22. prosince 2022 dorazí na zcela unikátní zpracování legendárního filmu Čarodějův učeň režiséra Karla Zemana v podobě, která doposud nebyla nikde ve světě k vidění. Projekci filmu doprovodí hudba Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery i účast předních českých herců. V rolích čaroděje a jeho učně Krabata se představí Karel DobrýDavid Švehlík. Představení se v této podobě uskuteční pouze při této příležitosti. Vstupenky jsou k zakoupení v síti Colloseum Ticket.

„Tento klenot české animované tvorby krásně strašil v dětství i mě a je mi ctí jej uvést s živým hudebním doprovodem. Nádherná hudba Františka Belfína je velmi členitá a komplikovaná pro synchronizaci s obrazem, ale věřím, že se vše podaří.  V symfonickém orchestru jsou i nástroje, které běžně na pódiu nevídáme - varhany Hammond, akordeon, marimba, elektrická kytara, basová kytara, cembalo a další, partituru pečlivě zrekonstruovala Zdeňka Košnarová. Nepochybně to bude pro všechny velký vizuální i zvukový zážitek," přibližuje představení Jan Kučera.
 
Hororovou pohádku "Čarodějův učeň" napsal v roce 1971 německy píšící liberecký rodák Otfried Preussler, jemuž byly inspirací v mládí naposlouchané příběhy z tehdejšího česko-německého pohraničí vycházející ze starých lužickosrbských legend. Kouzelný příběh chlapce Krabata, který se na prahu dospělosti přibližuje temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit, u nás nejvíce proslavil právě stejnojmenný vynikající snímek velmistra světové animace Karla Zemana, jenž vznikl jen šest let po vydání Preusslerovy knihy. Zemanovo ztvárnění specificky balancuje na hraně křehké pohádky a temného hororu.

Snímek Čarodějův učeň vznikl ploškovou animací, jež kombinuje postupy animace kreslené a loutkové. Dílo v obecné rovině pojednává o typicky pohádkovém souboji dobra se zlem. Příběh plný silných lidských emocí, které zasáhnou diváky všech věkových kategorií, jako každá jiná pohádka ukazuje, že pravá láska je hluboký cit, jenž zlomí všechno zlo a prokletí. Nyní tyto hodnoty i dramatičnost příběhu potrhne zcela originální zpracování, které už nebude mít nikdy obdobu.

Vstupenky na jedinečnou projekci filmu Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu ve čtvrtek 22. prosince jsou k zakoupení na www.colosseumticket.cz.

Facebook událostInstagram profil / YouTube trailer

Reklama

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023 Reklama

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Bod obnovy v kinech od 21. 9. 2023

Bod obnovy v kinech od 21. 9. 2023

15.09.2023 Reklama

Ve čtvrtek 21. 9. přichází do kin unikátní žánrový snímek, české sci-fi Bod obnovy. Film, který po téměř deseti letech příprav ohromil diváky v Jižní Koreji, Severní Americe, ale i na festivalu v… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Nejnovější novinky

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

dnes

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Reklama

Reklama