Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Netflix opouští dlouholetý šéf

Netflix opouští dlouholetý šéf

20.01.2023 Autor dO_od

Jeden ze zakladatelů a dlouholetých šéfů Netflixu Reed Hastings oficiálně opustí pozici ředitele společnosti. Oznámení přišlo během čtvrtletní konference s investory, kde mimo jiné streamovací gigant odhalil i dobré finanční výsledky a konec období utrácení. Hastings v čele společnosti každopádně končí po 25 letech, zůstane však ve firmě coby výkonný předseda představenstva. Na pozici šéfa tak zůstává jeho kolega a druhý zakladatel Netflixu Ted Sarandos, který pro změnu teď povede podnik vstříc nové éře s Gregem Petersem, jenž doposud zastával roli šéfa operací.

 

Hastings nicméně odchází na vrcholu, Netflix totiž překonal náročný rok, kdy společnost bojovala s úbytkem předplatitelů i silným nástupem konkurence v podání Disney+. I proto Netflix odhadoval, že mu v posledním čtvrtletí přibude „jen“ zhruba 4,5 milionu nových předplatitelů. Nakonec to bylo však solidních 7,7 milionů. Do budoucna už ale investorům poprvé další čísla růstu nenaznačil – místo toho přišel slib v podobě čtyřprocentního růstu příjmů. To se pak pojí nejen s posílením pozice na trhu, ale i značným omezením výdajů na obsah (tedy více zrušených neúspěšných seriálů, opatrnější schvalování nových projektů, menší rozpočty napříč spektrem). S tím spojenou nabídku letošních filmů firma představila tento týden v novém spotu.

 

Společnost rovněž v druhé polovině loňského roku zavedla levnější předplatné s reklamou. Tento krok je považován za úspěšný, ačkoliv konkrétní množství lidí, kolik si předplácí jednotlivé varianty, firma neodhalila. Momentálně si ji však po celém světě předplácí zhruba 230 milionů lidí. Což nás přivádí k další a poslední zásadní novince, a to je chystaný tlak na uživatele, aby přestali sdílet hesla. Jisté kroky už v tomhle směru Netflix provedl, a v některých zemích dokonce nový systém již nějakou dobu běží. I proto společnost oznámila, že se v první polovině letošního roku dojde k jeho rozšíření do zbytku světa – cílem je, aby lidé používali jeden účet v jedné domácnosti. Účet bude fungovat pro daného uživatele i na cestách, veškeré přístupy zvenčí a odjinud už však budou zamítány. Snahy obejít nová pravidla by pak mohly vést k zastavení účtu. Společnost odhaduje, že to bude v krátkodobém ohledu přijímáno negativně, ale ve výsledku to povede k větším příjmům.

Reklama

Související novinky

Blíží se konec stávky scenáristů?

Blíží se konec stávky scenáristů?

21.09.2023

Tak přece jen nějaké dobré zprávy. Vypadá to totiž, že by se konečně mohlo schylovat ke konci alespoň jedné ze dvou současných hollywoodských stávek. Aliance producentů AMPTP se včera totiž sešla s… (více)

Netflix je opět na koni

Netflix je opět na koni

20.07.2023

Ačkoliv se ještě v první polovině loňského roku zdálo, že to s Netflixem začíná jít z kopce a Disney+ se mu dostává na kobylku, streamovacímu gigantovi s ikonickým rudým N v logu se podařilo… (více)

Kolik vydělávají šéfové Netflixu?

Kolik vydělávají šéfové Netflixu?

23.04.2023

Největší streamovací služba měla loni složitý rok, když zaznamenala ztrátu předplatitelů po více než dekádě, výrazné propady hodnoty akcií nebo tlak na větší profitabilitu. Firma také propustila… (více)

Netflix s reklamou se blíží

Netflix s reklamou se blíží

25.06.2022

Šéf streamovací společnosti Netflix Ted Sarandos čerstvě na festivalu Cannes Lions promluvil o tom, jak například služba shromažďuje uživatelská data, na jejichž základě pak mimo jiné také schvaluje… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

včera

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

20.05.2024 Reklama

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 nechá prostřednictvím 801 účinkujících nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí… (více)

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

18.05.2024

Kolem málokterého projektu je v posledních měsících takové haló jako okolo další Boyleovy apokalyptické vize. O pokračování filmů 28 dní poté a 28 týdnů poté, v nichž Británii zachvátil virus, který… (více)

Reklama

Reklama