Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023 Autor Goldbeater

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec, Sir Michael Gambon. Zprávu médiím předali zástupci jeho rodiny, podle jejichž vyjádření zemřel Gambon v nemocnici v obklopení nejbližších příbuzných poté, co prodělal komplikovaný zápal plic. Ač si ho většina zejména mladých diváků vybaví hlavně jako ředitele kouzelnické školy v Bradavicích Albuse Brumbála v úloze, jejíž otěže převzal po Richardu Harrisovi, sahá jeho plodná herecká kariéra až do šedesátých let minulého století. Od té doby se objevil ve více než sto šedesáti filmových a televizních rolí.

 

Narodil se v roce 1940 na předměstí Dublinu. Kariéru odstartoval na divadelních prknech. Stal se mimo jiné členem Royal National Theatre a často hrál s legendou britské divadelní a filmové scény, Laurencem Olivierem. Na velkém plátně poté debutoval v roce 1965 díky dramatu Othello z pera Williama Shakespeara. Na počátku sedmdesátých let byl dokonce krátce zvažován do role Jamese Bonda po Georgovi Lazenbym. Úspěch slavil s bezpočtem televizních produkcí, avšak na velkém plátně na sebe výrazně upozornil až v roce 1989, kdy si zahrál jednu z hlavních rolí ve snímku Petera Greenwaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. Na konci devadesátých let se objevil ve snímcích jako Mary ReillyOspalá díra a Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. V roce 1998 byl královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu.

Po roce 2000 můžeme připomenout například jeho role ve snímcích jako Gosford Park Roberta Altmana, Krajina střelců Kevina Costnera, Život pod vodou v režii Wese Andersona nebo třeba Po krk v extázi Matthewa Vaughna. Úloha v americké televizní minisérii Cesta do války mu v roce 2003 vynesla nominaci na Zlatý glóbus. V následujícím roce se díky fantasy Harry Potter a vězeň z Azkabanu poprvé objevil ve výše zmíněné roli ředitele kouzelnické školy v Bradavicích, již si v nadcházejících letech ještě čtyřikrát zopakoval. V posledních letech si Gambon užíval zaslouženého odpočinku, na velkém plátně jsme ho naposledy mohli vidět v roce 2019 v britských snímcích JudyCordelia.

Reklama

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Parazit přepisuje historii

Parazit přepisuje historii

20.01.2020

Korejské černé komedii Parazit režiséra Bonga Joon-ho (Ledová archa, Okja) se povedlo něco, co žádnému jinému cizojazyčnému snímku před ní. Vyhrála totiž jednu z hlavních cen na cenách Screen Actors… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Hledá se nový Brumbál

Hledá se nový Brumbál

09.11.2016

Už příští týden jde do kin prequel potterovské ságy nazvaný Fantastická zvířata a kde je najít. Magizoolog Mlok Scamander v něm bude lovit kouzelné tvory, kteří se mu v roce 1926 rozutečou po New… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Reklama

Reklama