Reklama

Reklama

David Grisman

David Grisman

nar. 23.03.1945 (79 let)
Hackensack, New Jersey, USA

Biografie

David "Dawg" Grisman se narodil 23.března 1945 v městečku Hackensack v New Jersey. Je uznávaným špičkovým hráčem na mandolínu, ale i skladatelem a majitelem společnosti Acoustic Disc Record, která vydává díla méně či více známých osobností světové akustické hudby. Jeho otec byl profesionálním trombonistou a malého Davida nechal učit na piano.

Jeho další hudební kariéra odstartovala v roce 1963, kdy vystupoval se skupinou Even Dozen Jug Band, ale činil se již i jako sólista. V roce 1964 se na koncertě Bill Monroe Show v Sunset Parku ve West Growe v Pensylvánii seznámil s hudebníkem Jerry Garciou a vzniklo celoživotní přátelství a hudební partnerství. O deset let později již oba vystupují se svým novým stylem zvaným "Dawg music". Jejich hudba je směsicí bluegrassu, jazzu, blues, gypsy. Ovlivněni byli především osobnostmi jako byl Django Reinhardt a Stephane Grappelli ale čerpali i z ostatních stylů.

David Grisman natočil mnoho sólových alb, jmenovitě alespoň nejznámější Hot Dawg, David Grisman Quintet, Grisman & Grappelli live, Mondo Mando, Here Today, Dawg Jazz... Kromě samostatné tvorby však vydává desky s Jerry Garciou, ale také hostuje na nesčetných albech ostatních bluegrassových a jazzových muzikantů.

V současné době vystupuje s jazzovým DGQ (David Grisman Quintet) a bluegrassovým DGBX (David Grisman Bluegrass Experience), je velmi produktivní a za jeden rok je schopen vydat i několik nosičů skvělé hudby.

Milan "bambulois" Marek

Skladatel

Filmy
1978

Král cikánů

1976

Eat My Dust

1975

Capone

1974

Big Bad Mama

Herec

Reklama

Reklama