Reklama

Reklama

Griffin Yueh Feng

Griffin Yueh Feng

nar. 29.07.1909
Shanghaj, Čína

zem. 03.03.1999 (89 let)
Hong Kong, Čína

Biografie

Čínský režisér a scénarista Griffin Yueh Feng byl jednou z nejvýznamnějších osobností čínské kinematografie. Byl ovlivněn nárůstem nových literárních hnutí 20. a 30. let. Přesunul do Hongkongu z pevninské Číny a stal se jedním z mistrů hongkongského kinematografie v éře postobčanské války. Během jeho čtyřicetileté kariéry zpracoval více než 100 filmů, které pokrývají širokou škálu žánrů. Dnes Yuehova práce slouží jako důležitý podklad pro studium nejen v Hongkongu.

Tento temperamentní filmař přezdívaný Big Boss začínal s melodramy, romantickými komediemi, ale i filmy o bojových umění. Například Sexy ďábel (1939) a A Forgotten Woman (1949). Tyto snímky sice byly od sebe deset let, ale diváci mohou vidět Yuehovu citlivost směřovanou k naivitě lidských bytostí a k nedostatkům své vlasti. Měl také schopnost objektivně analyzovat lidskou přirozenost. Humanista namísto ideolog ve svých dramatech hojně pracoval s napětím mezi jeho postavami.

Yueh viděl rodinu jako mikrokosmos měnící společnosti a kultury a věřil, že rodiny i nadále jedním z nejmocnějších sil v moderní společnosti. Kromě širokého spektra témat se silnými skripty, byl schopen snadno přecházet mezi žánry a přinést nové nápady. Jeho kamera se pohybovala elegantně i přes jeho složitě konstruované rámy.

Yueh efektivně kombinoval jevištní umění s filmovými technikami. V závěru kariéry se blýskl také snímky The Magnificent Swordsman (1968) a Village of Tigers (1974), obojí s pohyblivou kráskou Pei Pei Shu. Získal řadu nominací a vyhrál ocenění Zlatý kůň za nejlepší scénář za snímek Bitter Sweet (1963). V roce 1991 obdržel cenu za celoživotní dílo od cechu Hongkongských režisérů. Yueh zemřel v Hongkongu dne 3.7. 1999.

Epistemolog

Reklama

Reklama