Reklama

Reklama

Jaroslav Lokša

Jaroslav Lokša

nar. 21.09.1895
Ostrava - Vítkovice, Slezsko, Rakousko-Uhersko

zem. 18.04.1975 (79 let)
Brno, Československo

Biografie

Herec Jaroslav Lokša patřil dlouhodobě k významným osobnostem brněnského divadelnictví, ve filmu nebo později v televizi se ale objevoval jen výjimečně. Pocházel z dělnické rodiny a narodil se v Ostravě-Vítkovicích. Neradostné dětství v chudé rodině vystřídala neméně trpká zkušenost účasti v první světové válce, poté pracoval jako jeřábník ve Vítkovických železárnách. K divadlu se dostal počátkem dvacátých let víceméně náhodou, na jeviště jej přivedla jeho bývalá spolužačka a v letech 1922-1926 vystřídal angažmá u několika kočovných divadelních společností.

V letech 1926-1928 působil Jaroslav Lokša v divadle v Kladně, kde se seznámil s významnými herci typu Jaroslava Průchy. V roce 1928 byl angažován do Národního divadla v Brně (později Zemské a nakonec Státní divadlo), kde setrval bezmála čtyřicet let. Nejprve na něj čekaly role milovníků a romantických hrdinů, významnou érou v jeho divadelní dráze byla třicátá léta. Tehdy spolupracoval s režisérem Alešem Podhorským, s nímž se znal již z Kladna, a pod jeho vedením přivedl k uměleckým vrcholům své realistické herectví (Okénko, Alžběta Anglická, Hamlet).

Sám Jaroslav Lokša ale největší zalíbení nacházel v českých hrách (Naši furianti, Paličova dcera, Hrátky s čertem, Noc na Karlštejně), dramatu Maryša bratří Mrštíků se ujal i jako režisér a sám si také zahrál Vávru. Titulní role ve hře Mikuláš Dačický z Heslova s jejím pročeským vyzněním mu za války přinesla také nepříjemnou pozornost gestapa. Z dalších zásadních postav světového repertoáru připomeňme titulní role v Shakespearově Juliu Caesarovi nebo Mefista v Goethově hře Faust a Markétka. Často jej diváci mohli vidět také v ruské klasice.

S filmem spolupracoval jen příležitostně až po druhé světové válce, v krátkém osvětovém snímku ROZHOVOR VE VLAKU (1947) hrál lékaře, později ztvárnil zápornou postavu bohatého sedláka Fulína v budovatelském dramatu CESTA KE ŠTĚSTÍ (1951), které je i přes své pochybné kvality dodnes známé. Jako ovčák Martin Gajdoš se pak objevil v komedii JEŠTĚ SVATBA NEBYLA (1954), jeho poslední rolí byla postava českého inženýra Petušky pracujícího na Slovensku ve slovenském filmu PREVIERKA LÁSKY (1956), v němž jeho dceru hrála Hana Hegerová.

Kromě angažmá na přední brněnské scéně Jaroslav Lokša často a rád spolupracoval s ochotnickými spolky, vyjížděl na zájezdová představení, později účinkoval také v inscenacích z produkce brněnského studia Československé televize. V letech 1953-1957 působil též pedagogicky na JAMU. Ze svazku Státního divadla v Brné odešel v roce 1964 do penze.

Jaroslav Lokša zemřel v Brně 18. dubna 1975 ve věku nedožitých osmdesáti let. Jeho manželkou byla Miroslava Jandeková-Lokšová (1923-2009), brněnská divadelní herečka, dlouhodobě působící též na JAMU.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Filmy
1970

Pařížská komuna (TV film)

1956

Previerka lásky

1954

Ještě svatba nebyla...

1951

Cesta ke štěstí

Divadelní záznam
1964

Nebožtík Nasredin

Krátkometrážní
1947

Rozhovor ve vlaku

Reklama

Reklama