Reklama

Reklama

Sergej Stoljarov

Sergej Stoljarov

nar. 02.07.1962 (61 let)
Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Narodit se se známým příjmením, když se chcete věnovat stejné profesi jako váš známý příbuzný, není žádné velké štěstí. Téměř s jistotou můžete počítat s tím, že vás budou podezírat z protekce. V případě Sergeje Kirilloviče Stoljarova jde shoda jmen ještě dál a díky jménu po slavném dědečkovi jsou ve filmografiích jeho filmy často připisovány slavnějšímu předkovi.

Sergej se narodil druhého července v Moskvě do herecké rodiny. Jeho dědeček byl známý herec Sergej Dmitrijevič Stoljarov (ZAKLETÁ NEVĚSTA, BOHATÝR NIKITA), jeho otec je rovněž herec Kirill Sergejevič Stoljarov (...A JITRA JSOU ZDE TICHÁ). Vystudoval divadelní školu M. S. Ščepkina. V letech 1982 – 1992 byl v angažmá v Divadle sovětské armády. Jako autor a vedoucí televizního programu se v letech 1986 – 1990 podílel na pořadu Dětský čas s výukovým programem angličtiny pro děti. V letech 1990 – 1993 působil jako režisér programu Vzgljad a umělecký vedoucí programu Archipelag, do roku 1997 následovala režie televizního programu Teleskop. V období let 1997 – 1999 se vrátil k práci pro děti jako hlavní produkční vysílání pro děti a mládež na Tv Centr. Od roku 2000 působí jako hlavní produkční vzdělávacího pořadu Školák Tv.

V divadle hrál například v představení Nejsvatější svatý, roli si zopakoval v roce 2003 při jeho zfilmování pro televizní obrazovku. Jeho filmovým debutem byla role ve filmu Sergeje Nikoněnka CIKÁNSKÉ ŠTĚSTÍ (1981) na námět Jevgenije Nosova o rozhodnutí cikánky Marie a jejího syna Sašky opustit cikánský způsob života a usadit se. V letech 1986 a 1987 si zahrál ve dvou filmech na téma práce na vsi a návratu k půdě PERVIY PAREN (První chlap) a NÁVRAT. Ve filmu ZÍTRA BYLA VÁLKA (1987) podle povídky Borise Vasiljeva hrál roli Artěma Šefera; film získal řadu ocenění na filmových festivalech. Děj filmu se odehrává na samém počátku války a během války. Hlavní postavou je školačka, které je nucena odsoudit otce jako vlastizrádce, dívka neunese pronásledování a nátlak ze strany třídní učitelky a spáchá sebevraždu, dilema jejích spolužáků o spravedlnosti v rodné zemi ukončí začátek války. Dalším válečným filmem, v kterém Sergej hrál je NEZAPOMEŇ (2004) o osudu dvou mladých lidí, do jejíchž lásky zasáhne válka.

Přes účast v několika filmech těžiště Sergejovy činnosti je v televizní produkci.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Herec

Reklama

Reklama