Reklama

Reklama

Jenny Tseng

Jenny Tseng

nar. 20.02.1953 (71 let)
Macao

Biografie

Čínská zpěvačka, herečka a producentka Jenny Tseng se narodila 20.února 1953 v portugalském Macau rakouskému otrokovi a hongkongské matce. Jenny Tseng je rovněž známá jako manželka tragicky zesnulého slavného herce Alexandra Fu Shenga. Jenny je však několik desetiletí známá hlavně jako slavná popová zpěvačka. Největší popularitu zažívala od počátku 70.let až do počátku 90.let.

Své mládí prožila na Tajvanu a vystudovala prestižní školu World News College a poté univerzitu Čínský kulturní institut. Během jednoho rozhovoru uvedla, že se chtěla stát letuškou, jelikož ráda cestovala. Ještě na univerzitě naráží na filmové producenty a ptá se jich, zda by ji neobsadili do pěveckého partu pro dvě anglické čísla, které se nakonec staly hity. V roce 1971 vydává na Tajvanu své debutové album a po rozvodu rodičů se stěhuje do Hongkongu.

Pěvecká kariéra Jenny Tseng trvá více než čtyři desetiletí a je jednou z nejúspěšnějších zpěvaček čínského kantopopu. Vydala přes 130 alb a celosvětově jich prodala více než 10 milionů. U filmu se jako zpěvačka podílela na dvou desítkách soundtracků. Podílela se i na soundtracku k ceněnému snímku Lost Romace (1986), který byl v roce 1987 nominován na Hongkongském festivalu na Nejlepší song.

Jako herečka Jenny debutovala v erotičnu Games of Love (1973) a další vedlejší roli získala v limonádě Moon River (1974). První hlavní roli získala po boku Charlieho China v komedii Come Rain or Come Shine (1974). Její první kung-fu flick byl snímek Death Player (1975), kde byla obsazena po boku slavného Barryho Chana. Po pár průměrných romantických limonádách přichází v její herecké i životní kariéře zlom, když se v roce 1976 setkává se svým budoucím manželem Alexandrem Fushengem.

Než se v prosinci roku 1976 za Fushenga provdá stihnou pod taktovkou slavného režiséra Cheh Changa natočit kung-fu snímky Boxer Rebellion (1976) a New Shaolin Boxers (1976), které se staly megahity. Cheh Chang dvojici obsadí i do úspěšného akčňáku Chinatown Kid (1977). V rovněž úspěšném martial art filmu Avenging Eagle (1978) režiséra Sun Chunga, byla Jenny obsazena (oproti manželovi) pouze do malé role. Její né tolik atraktivní vzhled (při tehdejší obrovské konkurenci) s baculatými líčky neupoutával pozornost natolik, jako její krásný hlas. Jenny (pro film) také neprospíval údajně bouřlivý vztah se svým manželem, který byl v novinách pravidelně propírán.

Jenny Tseng získala mnoho vokálních cen, více než desetkrát vyhrála cenu RTHK za Nejlepší čínskou umělkyni roku a několikrát vyhrála cenu Zpěvačka roku aj. V roce 1978 vydává album Hongkong, které mělo rekordní prodej 250,000 kopií během prvních 2 měsíců a bylo zařazeno do nejlépe prodávaných alb. Jako vypravěče lze Tsengovou slyšet v Sun Chungově akční komedii Breaking Deadly Sword (1979) v hlavní roli s Fushengem se kterým si poté naposledy zahrála ve vedlejší roli v muzikálovém fantasy Heaven and Hell (1980). Poté si na tři roky dává hereckou pauzu a věnuje se tomu, co umí nejlépe, tedy zpěvu.

Roku 1983 jí zasáhne tragická rána v podobě úmrtí manžela při autonehodě. I když Alexander Fu Sheng neseděl za volantem, jeho Porche 911 se řítilo příliš rychle na to, aby opilá posádka nehodu přežila. I když Tsengová neměla s nehodou nic společného, byla bulvárem dlouho pranýřována, že v osudnou noc 6.července po hádce s manželem mohla za to, že se šel rozptýlit s kamarády na japonskou diskotéku. Jenny Tseng se poté vrací na jeden rok do Tajvanu, aby se vzpamatovala a později použila manželovo zmrazené sperma a roku 1987 se jí narodí dcera Melody. U většiny kung-fu herců bylo při jejich rizikovém povolání běžné, že si nechávali zmrazit své sperma.

Roku 1983 se jako zpěvačka přesto objevuje v komerčně úspěšných snímcích I Do! (1983) a Lost Generation (1983). Miliónové zisky utržily rovněž hity A Family Affair (1984), Private Life (1987) a Flaming Brothers (1987). V 80.letech zakládá vlastní hudební produkční společnost, která vydala několik platinových alb. Během 90.let si dává pauzu a žije klidným životem na své farmě. Mezitím je však na poli zpěvu stále aktivní, o čemž svědčí její neustále vyprodané koncerty v hongkongském koloseu i v zahraničí, kdy posluchači po koncertě odmítají odcházet a vynucují si přídavky.

Epistemolog

Herečka

Reklama

Reklama