Reklama

Reklama

Ladislav Brom

Ladislav Brom

nar. 16.04.1908
Choceň, Rakousko-Uhersko

zem. 22.01.1969 (60 let)
na cestě z Montrealu do New Yorku, USA

Biografie

Ladislav Brom, vlastním jménem Ladislav Kořínek, se narodil 16. dubna 1908 v Chocni. V Chrudimi absolvoval Vyšší hospodářskou školu a začal navštěvovat dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře, kterou úspěšně dokončil.

Svoji divadelní dráhu započal jako tanečník v Novém německém divadle v Praze, v Jihočeském národním divadle v Českých Budějovicích se uvedl jako operetní tenorista, k postavám milovníků a k divadelní režii se dostal v divadle v Ostravě. Díky své statné, vysoké a urostlé postavě, mužnému, oduševnělému zjevu a hlubokému hlasu byl na divadelních prknech (a rovněž i ve filmu) obsazován nejčastěji do milovnických a hrdinských rolí. V polovině třicátých let pobýval v Sovětském svazu na stipendijním pobytu ve filmových ateliérech. Po návratu propagoval ruskou a sovětskou kulturu.

Brzy si zamiloval film, a ten ho pohltil naplno. Byl opravdu všestranně nadaný. V kinematografii se uplatnil jako herec, scenárista, textař, producent a režisér. Jako herec byl málo výrazný a role, které dostával byly často milovnické. Později se z nich staly role epizodní (často si zahrál ve filmu, který režíroval). Na plátně debutoval malou rolí číšníka v chatě v němém filmu HORSKÉ VOLÁNÍ S. O. S. (1929). Jeho nejvýraznějšími postavami byly role mladého Jana v komedii ŽIVOT VOJENSKÝ, ŽIVOT VESELÝ (1934), Richarda Holana v Kmínkově komedii KLUB TŘÍ (1935), Roberta Turka v melodramatu M. J. Krňanského BEZDĚTNÁ (1935), staršího syna statkáře Výravy Václava v Borského dramatu JAN VÝRAVA (1937), druhého hlasatele ve svém filmu KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA (1938) a naposledy listonoše, opět ve svém snímku ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1940).

Jako scenárista se uplatnil zejména u svých režijních filmů (často také ve spolupráci s dalšími autory): ŽIVOT VOJENSKÝ, ŽIVOT VESELÝ, KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, ULICE ZPÍVÁ a BÍLÁ JACHTA VE SPLITU. Ke čtrnácti filmům vytvořil texty k písním (KLUB TŘÍ, KARIÉRA MATKY LÍZALKY, HARMONIKA, ULICE ZPÍVÁ, U POKLADNY STÁL, TULÁK MACOUN, POSLEDNÍ PODSKALÁK, ŽIVOT JE KRÁSNÝ a další). Založil vlastní produkční firmu Bromfilm, která vyprodukovala několik úspěšných filmů (TULÁK MACOUN, ULICE ZPÍVÁ, PÍSEŇ LÁSKY, PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA, POSLEDNÍ PODSKALÁK, U POKLADNY STÁL, ŽIVOT JE KRÁSNÝ, PŘEDNOSTA STANICE aj).

Jeho režisérská dráha byla poněkud nestálá. Natáčel různé pokleslé komedie a nebo filmy se sociální tématikou. Pobytem v SSSR byl ovlivněn jeho režijní debut, sociální drama HARMONIKA (1937). Ve stejném roce natočil Brom ještě komedii s Antonií Nedošínskou a Theodorem Pištěkem KARIÉRA MATKY LÍZALKY a drama podle Egona Hostovského VYDĚRAČ. Další roky natočil podle Bassova románu komedii KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA ( 1938), s Otomarem Korbelářem drama TULÁK MACOUN (1939), komedii BÍLÁ JACHTA VE SPLITU (1939) a se spolurežiséry Vlastou Burianem a Čeňkem Šléglem komedii ULICE ZPÍVÁ (1939). Za okupace stihl natočit komedii s Oldřichem Novým a Lídou Baarovou ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1940) a k samému konci války také svůj posledním film, drama SKALNÍ PLEMENO (1944) s Korbelářem, Vojtou, Brzkovou, Hilmarem a Medřickou v hlavních rolích.

Po skončení okupace byl Ladislav Brom obviněn z kolaborace s nacisty. Nakonec byl všech obvinění zbaven, ale k filmové práci již připuštěn nebyl. Živil se jako obchodník s broušeným sklem. Procestoval Francii, Švýcarsko, Velkou Británii. Stále byl pod dozorem státní bezpečnosti. V roce 1949 raději emigroval na západ. Zde započal novou kariéru. Pod novým jménem John L. Brom se věnoval dokumentární tvorbě, cestování po Africe, fotografování a psaním knih. O Africe natočil dokumenty NELÍTOSTNÁ DŽUNGLE, AFRIKA OHNE GNADE (1959), AFRICKÁ ODYSEA (AFRICAN ODYSSEY, 1966) apod. a vydal několik knih (u nás vyšla např. kniha AFRICKÁ ODYSEA, 1972). Později žil v USA a Kanadě. V roce 1968 získal vytoužené vízum a povelení k návratu do Československa. A právě při cestě domů – na cestě z Montrealu do New Yorku (už na americké půdě) tragicky zahynul 22. ledna 1969 ve věku nedožitých šedesáti jedna let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režisér

Herec

Scenárista

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno