Reklama

Reklama

George Maciunas

George Maciunas

nar. 08.11.1931
Kaunas, Litva

zem. 09.05.1978 (46 let)
Boston, Massachusetts, USA

Biografie

George Maciunas (litevsky Jurgis Mačiūnas, výslovnost - Mačevnas) – аmerický umělec a skladatel, jeden ze zakladatelů a teoretiků uměleckého směru Fluxus.

George Maciunas se narodil 8.11.1931 v litevském městě Kaunas. Jeho otec, Alexander Maciunas, byl litevský architekt a inženýr, matka Leokadija (původem Ruska), baletka a tanečnice z gruzinského města Tiflis (po roce 1936 Tbilisi), byla spjata s litevskou národní operou. V roce 1944 rodina utekla z Litvy spolu s odcházejícími Němci před nastupující Rudou armádou a krátce žila v německém Bad Nauheimu. V roce 1948 Mačiūnasovi emigrovali do USA, kde žili na Long Island v New Yorku.

V letech 1949-1952 George Maciunas studoval umění, grafický design a architekturu na škole Cooper Union for the Advancement of Science and Art, v letech 1952-1954 architekturu a muzikologii na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. V roce 1955 se Maciunas přestěhoval do New Yorku, kde v letech 1955-1960 studoval dějiny umění na New York University's Institute of Fine Arts a pracoval jako designér. Současně studoval hudební kompozici na The New School (původně The New School for Social Research), kde se seznámil s La Monte Youngem, Georgem Brechtem, Alem Hansenem, Dickem Higginsem, Allanem Caprow a Yoko Ono.

V roce 1961 George Maciunas a jeho přátelé malíři a hudebníci přišli s idejí nového uměleckého hnutí Fluxus. Avšak teprve v roce 1964 se Maciunasovi podařilo organizovat vydání programového časopisu "Fluxus", který dal název samotnému hnutí (časopis vycházel až do roku 1975). Název Fluxus (latinsky proud, tok, rozplynulý, rozteklý) znamená a symbolizuje proud života. Fluxus vychází z díla Marcela Duchampa a dadaismu. Podle umělců hnutí Fluxus důležitějším je názor či postoj umělce, než klasický výstavní galerijní prostor. Proto oblíbenými prostředky a formami těchto tvůrců jsou akce-happeningy, instalace, performance, objekty, hudba, zvuk, vůně, vizuální představa, či jen prožitek.

V roce 1961 se George Maciunas spolu s Allanem Caprow, Georgem Brechtem a Alem Hansenem zúčastnil prvního happeningu. V tomtéž roce začal pracovat jako malíř v letectvu USA v Německu, a proto se přestěhoval do Wiesbadenu. Zde Maciunas založil fluxus-skupinu a seznámil se s německými a francouzskými malíři-avantgardisty. Ve Wiesbadenu pak proběhl první Mezinárodní festival novější hudby, který se v podstatě stal první veřejnou prezentaci Fluxusu. Následovala série koncertů Fluxus-festival novější hudby, 14 představení ve Wiesbadenu, 6 koncertů v Kodani a 7 vystoupení v Paříži. V roce 1963 George Maciunas vydal svůj Fluxus-manifest.

V roce 1963 Maciunas odešel z armády z důvodu chronické nemoci a vrátil se do USA. V roce 1966 založil Fluxus Cooperative Building Project – organizaci, která financovala vznik výtvarných atelierů v mansardních místnostech newyorkské čtvrti SoHo pro nuzné umělce. Tři měsíce před svoji smrti se George Maciunas oženil se svoji přítelkyní básnířkou Billie Hutching. Flux-svatba (Fluxwedding) i s doprovodnými happeningy se odehrála v podkrovním bytě přítele ženicha a nevěsty.

George Maciunas zemřel na rakovinu 9.05.1978 v Bostonu v USA ve věku 47 let.

Aelita

Režisér

Krátkometrážní
1966

10 Feet

 

Artype

 

End After 9

1960

1000 Frames

Herec

Reklama

Reklama