Reklama

Reklama

Vladimír Mílek

Vladimír Mílek

Biografie

Vladimír Mílek, ostravský rodák, zahájil svou hereckou dráhu jako elév v Městském divadlo mladých v Ostravě. V letech 1952 - 1956 studoval na divadelní fakultě JAMU v Brně. Po absolutoriu hrál jednu sezónu v Karlových Varech (Čapkův Loupežník, Števa v Její pastorkyni...). Pak přijal angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě spolu se svou ženou Libuší Mílkovou-Kučerovou, tehdejší dramaturgyní HD. Z této etapy připomeňme např. dona Jereho z Marinkovičovy Glorie nebo Mauricia v Casonově hře Stromy umírají vstoje. V dalších letech působil v Divadle pracujících v Gottwaldově, F. X. Šaldy v Liberci a v Divadle bří Mrštíků v Brně.

Od r. 1967 je jeho jméno spojeno se Slezkým divadlem v Opavě. Patřil k nejvýraznějším hercům činohry a v paměti diváků zůstává řada jeho významných rolí, např. Morák v Srpnové neděli, Galileo v Brechtově hře Život Galileův, Otec v Kočce na rozpálené plechové střeše, Bendl v Daňkově hře Válka vypukne po přestávce, Hlubina v Šrámkově Měsíci nad řekou, Bulgakovův Moliére, Maršál v Bílé nemoci, Nešťastlivec v Ostrovského Lese. Za tuto roli získal v r. 1982 cenu Ministerstva kultury ČSSR.

V Opavě také uplatnil své režijní schopnosti (např. Duel Mara Bajdžijeva, Čapkův Loupežník, Hubačův Dům na nebesích) a několik let vedl opavské studentské divadlo Radost, které se velmi úspěšně účastnilo celorepublikových soutěží. Můžeme ho také vidět ve filmu Karla Smyczka HOUSATA. V posledních sezónách (1983-1985) své divadelní kariéry působil ve Státním divadle v Ostravě. Hereckou dráhu musel však ze zdravotních důvodů předčasně ukončit. Byl skutečnou hereckou osobností nejen opavského, ale i celého českého divadelního života.

ČSFD.cz

Herec

Filmy
1988

Zelená řeka (TV film)

1979

Housata

Reklama

Reklama