Reklama

Reklama

Emanuel Křenek

Emanuel Křenek

nar. 16.05.1932
Ostrava, Československo

zem. 21.01.2016 (83 let)
neznámo kde

Biografie

Emanuel Křenek se narodil v Ostravě. První divadelní zkušenosti získával po absolvování střední školy jako elév v Divadle Těšínského Slezska v letech 1949–50. Poté studoval na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. První angažmá mu nabídlo v roce 1954 Městské divadlo v Kladně, odkud po třech sezonách odešel do Opavy. Opavskému divadlu pak zůstal věrný po celý život.

Za svou dlouhou kariéru si zahrál pestrou škálu rolí: Napoleona I., Rumcajse, Lenina, ale i Peer Gynta, Chlestakova; z Shakespearových figur nastudoval Glostera, Banqua a v Romeovi a Julii hrál postupně Romea, Parise, Benvolia a nakonec vévodu Escala. S chutí představoval reálné postavy J. J. Rousseaua a Petra Bezruče. Z české klasiky si velmi oblíbil Jiráskovu Vojnarku a Jana Žižku, ztvárnil také slepého pěvce Mareše v Tylově Fidlovačce a starého Tomáše ve Strakonickém dudákovi.

Nezanedbatelné bylo také jeho působení v opeře a zvláště v operetě – celkem ve více než čtyřiceti titulech si zahrál a odzpíval vděčné role, jakými jsou Floridor-Celestin v Mamzelle Nitouche, Popiel v Polské krvi nebo Piskáčkův Tulák. Ve Straussově Vídeňské krvi se objevil dokonce ve třech
nastudováních. Z posledních rolí připomeňme alespoň starého D'Artagnana v inscenaci D'Artagnan aneb Tři mušketýři; jeho poslední premiérou se pak stala v září 2014 Molièrova komedie Zdravý nemocný, v níž ztvárnil mazaného notáře Kujóna.

Více než deset let působil jako externí pedagog Slezské univerzity na katedře českého jazyka, kde přednášel na téma Divadelní formy v kultuře. Emanuel Křenek byl také nadšeným a talentovaným výtvarníkem, ilustrátorem a fotografem, popularizátorem a organizátorem výtvarných a literárních akcí. Napsal řadu textů o výtvarném umění, vytvořil knihu o malíři Janu Bauchovi a Jiřím Kolářovi. Fotograficky je zastoupen asi v osmdesáti publikacích, a to zvláště portréty.

V roce 1998 mu byla udělena Cena Petra Bezruče za umělecké zásluhy v oblasti dramatického umění. V září 2015 bylo panu Křenkovi uděleno čestné členství souboru činohry Slezského divadla Opava. Emanuel Křenek se stal neopominutelnou osobností opavské kulturní scény

Zdroj: Mojmír Žáček

Herec

Filmy
1979

Housata

Divadelní záznam
2012

Komedie za oponou

Reklama

Reklama