Reklama

Reklama

Jiří Iliev

Jiří Iliev

nar. 21.09.1953 (70 let)
Brno, Československo

Biografie

Česko-bulharský pedagog, grafik, literární pracovník, knihovník a archivář.

V roce 1978 absolvoval na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně (nyní Masarykova univerzita) v Brně obory český jazyk-výtvarná výchova. Grafikami a kresbami se účastnil kolektivních i samostatných výstav doma i v zahraničí (Belgie, Itálie, Francie). V roce 1980 složil na této fakultě rigorózní zkoušku (PhDr.)

Působil jako pedagog v Ústavu literatury pro mládež na Pedagogické fakultě UJEP (Masarykovy univerzity), byl knihovníkem a archivářem mimo jiné na Vysokém učení technickém v Brně.

Spolupracoval s režisérem Kubou Jurečkem na dokumentárních filmech Camarada „Chara“ (1985) a Co prožili (1987). K tématům měl blízko z rodinného zázemí – jeho otec Ing. Tsoniu Georgiev Iliev se účastnil bulharského protifašistického odboje a autorovi dědové byli vojáky za 1. světové války, ve které byli oba těžce raněni.

Fotografiemi se podílel na dokumentárním filmu katalánského režiséra a scenáristy Arkaitze Basterry Život a film - Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (2009). Od roku 2016 si užíval důchodu.

Jiří Iliev

Scenárista

Dokumentární
1987

Co prožili (TV film)

1985

Camarada „Chara“ (TV film)

Reklama

Reklama