Reklama

Reklama

The Orb

The Orb

Biografie

Anglická elektronická skupina The Orb byla založená v roce 1988 producenty Alexem Patersonem a Jimmym Cautym. Skupina Orb je známá svým vesmírným a psychedelickým zvukem a pomohla definovat rodící se britské hnutí ambient house.

Duo začínalo jako ambientní a dub DJové v Londýně a jejich raná vystoupení byla inspirována elektronickými umělci Brianem Eno, Clusterem a Kraftwerk. Orb si i přes personální změny udrželi svá sci-fi témata související s drogami. V průběhu roku 1989, kdy už byli Orb známí po všech místních klubech svou chill out a dub muzikou, začali vytvářel ambientní hudbu s různorodým výběrem mixů a vydávát první EP. Po změnách obsazení skupiny a spolupráci s dalšímy umělci dokončili Orb své první album „The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld“. Během tří týdnů nahrávání bylo použito nejméně šest studií a dvacet externích hudebníků. Retrospektivně je „Adventures“ považováno za průkopnické ve změně způsobu, jakým hudebníci vnímají samplování a za zásadní dílo pro žánry ambient a dance music.

Další album „UFOrb“ dosáhlo čísla 1 v britských hitparádách k šoku kritiků, kteří byli překvapeni, že fanoušci přijali to, co novináři považovali za progresivní rock. Následovala změna labelu i obsazení hudebníků a další méně, či více úspěšná alba. V roce 1997 skupina prodala studio Joe's Garage bratrům Godfreyům z triphopové kapely Morcheeba. V roce 2001 vytvořil Alex Paterson nahrávací společnost Badorb.com jako odbytiště pro vedlejší projekty členů Orb. Na podporu Badorb.com a Cydonia cestoval Orb na mezinárodní turné, včetně jejich první návštěvy Spojených států za poslední čtyři roky. Časopis NME popsal turné jako okouzlující a že bylo osvobozeno od zádrhelů, které kapelu pronásledovaly v polovině 90. let.

The Orb přijali pozvání na koncertní turné Area: One s Mobym, Paulem Oakenfoldem, New Order a dalšími alternativními a elektronickými umělci. Ačkoli se jejich hudební styl od roku 1990 změnil, i nadále používali své podivné syntetické zvuky k protichůdným recenzím. Během živých vystoupení, kde často promítají surrealistické obrazy na scénu. Mezi běžné obrázky patří proměňující se tváře, futuristické městské scenérie a mimozemšťané. Svůj čin dlouho spojovali s absurdní symbolikou se snímky, jako jsou třeba plovoucí prasata. Jejich hudební videa jsou prostorné, pestrobarevné montáže surrealistických obrazů včetně astronautů, mraků a neonových delfínů. Vzhledem k tomu, že na výstavách používají psychedelické obrázky, jsou představení Orb často srovnávána s výstavami Pink Floyd, kteří také používali snímky a filmy ve svých show.

Epistemolog

Skladatel

Host

Pořady
1964

Top of the Pops

Reklama

Reklama