Reklama

Reklama

Jack Bruce

Jack Bruce

nar. 14.05.1943
Bishopbriggs, Lanarkshire, Scotland, Velká Británie

zem. 25.10.2014 (71 let)
Suffolk, England, Velká Británie

Biografie

Skotský baskytarista John Symon Asher Bruce je znám jako zpěvák a baskytarista britské rockové skupiny Cream.

Bruce se narodil do hudební rodiny, která se často stěhovala, což mělo za následek, že chodil do 14 různých škol. V pubertě začal hrát na jazzovou basu a získal stipendium ke studiu violoncella a hudební kompozice. Bruce také ovládá hru na klavír, harmoniku, kytaru a Hammondovy varhany. Po škole cestoval po Itálii a hrál na kontrabas s Big Bandem Murrayem Campbellem.

Počátkem 60. let vystřídal Bruce několik bluesových kapel, než se připojil k Graham Bond Organization, kde se seznámil se svým budoucím spoluhráčem Ginger Bakerem, se kterým v té době moc nevycházel, sabotovali si výbavu a párkrát se porvali i přímo na jevišti. Vztahy mezi těmito dvěma se zhoršily natolik, že Bruce opustil skupinu v srpnu 1965. Po odchodu ze skupiny nastoupil do skupiny John Mayall & the Bluesbreakers, kde se setkal s dalším budoucím spoluhráčem Ericem Claptonem

V roce 1966 založil s Claptonem a Bakerem slavnou superskupinu Cream. Poté, co se skupina rozpadla koncem šedesátých let, začal nahrávat sólová alba. Se svým elektrickým basem Gibson EB-3 se Bruce stal jedním z nejznámějších basistů v rocku, vyhrával hlasování hudebníků a ovlivňoval další generaci basistů, jako jsou Sting, Jim Shaw, Geddy Lee, Geezer Butler a Jeff Berlin. Bruce je spoluautorem většiny singlů skupiny Cream. Jeho první sólové album „Songs for a Tailor“ (1969) bylo celosvětovým hitem. Jeho sólová kariéra trvala několik desetiletí. Od 70. do 90. let hrál s několika skupinami jako hostující člen.

Během 70. let kvůli svému drogovému návyku přišel skoro o všechny peníze. Kvůli penězům natočil desky s Cozy Powellem a Gary Moorem. Bruceovi se zhoršilo zdraví kvůli závislosti na alkoholu a drogám, kterou nakonec porazil klinickou léčbou. V roce 2003 mu byla diagnostikována rakovina jater. V září 2003 podstoupil transplantaci jater, která byla téměř fatální, protože jeho tělo původně odmítlo nový orgán. V roce 2004 se však zotavil. V roce 2005 se sešel s Cream na koncertech v Royal Albert Hall a v Madison Square Garden v New Yorku.

Bruce je považován za jednoho z nejdůležitějších a nejvlivnějších basových kytaristů všech dob. Čtenáři časopisu Rolling Stone ho zařadili na osmé místo v seznamu 10 největších basových kytaristů všech dob. Byl uveden do rokenrolové síně slávy v roce 1993 a v roce 2006 mu byla udělena cena Grammy za celoživotní dílo.

Epistemolog

Herec

Host

Reklama

Reklama