Reklama

Reklama

Wayne Kramer

Wayne Kramer

nar. 30.04.1948
Detroit, Michigan, USA

zem. 02.02.2024 (75 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký kytarista, zpěvák a skladatel Wayne Kramer je znám jako zakladatel detroitské rockové skupiny MC5 (Motor City 5), skupiny známé svými živými vystoupeními a radikálním levicovým politickým postojem.

MC5 řídil manažer John Sinclair, radikálně levicový spisovatel a spoluzakladatel strany White Panther až do roku 1970, kdy kreativní vedení skupiny převzal Jon Landau. Po zániku MC5 strávil Kramer několik let nezákonnými činnostmi kvůli jeho pokračujícímu boji s drogovou závislostí. V roce 1975 byl zatčen FBI za prodej kokainu a šel do vězení na více než dva roky. Ve vězení se seznámil s Redem Rodneyem, jazzovým trumpetistou, který hrál s kvintetem Charlieho Parkera.

Po propuštění z vězení se přestěhoval do New Yorku a krátce se spojil s Johnnym Thundersem a založili kapelu Gang War. Kramer také strávil většinu 80. let jako tesař a pracoval rovněž na muzikálu R & B The Last Words of Dutch Schultz . Během následujících let hostoval a nahrával v různých kapelách a produkoval punkrockové kapely, včetně notoricky známého zpěváka GG Allina.

Kramer se spolu s dalšími přeživšími členy MC5 reformoval v roce 1991 na vzpomínkovém koncertu, aby získal peníze pro rodinu bývalého zpěváka Roba Tynera, který zemřel na infarkt. V roce 2001 Kramer spustil nezávislou značku MuscleTone Records. MuscleTone a Levi's Clothing se spojili, aby vytvořili živé vystoupení představující přeživší členy a hosty MC5, dále Iana Astburyho (The Cult), Dave Vaniana (The Damned) a Lemmyho (Motörhead), které natočili v londýnském klubu 100. Tato událost vyvolala celosvětový úspěch a podnítila světové turné. Turné trvalo několik let a zahrnovalo koncerty v Evropě, Americe, Austrálii, Jižní Americe a Japonsku.

Kramer rovněž vystupoval s kapelama Rage Againts The Machine, Mudhoney, Melvins, nebo Vandals. V roce 2018 Kramer ohlásil turné MC50 k oslavě 50. výročí Kick Out the Jams se sestavou včetně sebe, plus skalními fanoušky z kapel Soundgarden, Fugazi a Faith No More. Časopis Rolling Stone ho zařadil na 92. místo v seznamu 100 největších kytaristů všech dob.

Epistemolog

Skladatel

Herec

Host

Pořady
1978

The South Bank Show

Reklama

Reklama