Reklama

Reklama

Olga Roderick

Olga Roderick

nar. 28.02.1877
Wilmington, North Carolina, USA

zem. 26.10.1951 (74 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Olga Roderick se narodila jako Jane Barnell ve Wilmingtonu v Severní Karolíně. Údaje o narození se různí, můžeme se setkat s letopočty 1871, 1877 i 1879. Její otec byl ruský Žid, matka byla napůl Indka a napůl Irka.

Od dětství byla považována za raritu – brzy po narození její tvář začaly pokrývat chloupky. Už ve dvou letech měla značný plnovous. Matka považovala svou dceru za prokletou, zatímco otec, opravář nákladních vozů, se k ní choval laskavě. Jednou, když byl otec pracovně mimo domov, vzala matka Jane do cirkusu, který právě přijel do Wilmingtonu, ale vrátila se sama. Rodina, které cirkus patřil, si všimla vousaté holčičky v hledišti a rádi ji mezi sebe přijali.

Brzy se s nimi podívala i do Evropy. Když bylo dívce 5 let, byli zrovna v Berlíně, když vážně onemocněla. Členové rodiny, které cirkus patřil, ji v obavě o její život odvezli do nemocnice, než se ale uzdravila, byl cirkus pryč a Jane skončila v místním sirotčinci, kde ji nalezl její otec. Po návratu do Států přebývala u své babičky na farmě.

V pubertě se začala holit. Roku 1892 ji soused, zápasník William Heckler, přesvědčil, aby s holením přestala, odešla k cirkusu Johna Robinsona a začala si svými vousy vydělávat. Zde se také seznámila se svým prvním mužem, se kterým počala dvě děti, které ale brzy zemřely, stejně jako její manžel. Zanedlouho jmenovaný cirkus opustila a vrhla se na volnou dráhu. Až čtvrtý sňatek s cirkusovým klaunem Thomasem O'Boylem se vydařil, vzali se roku 1931 a prožili spolu šťastný život.

V roce 1932 se objevila ve filmu Zrůdy. Zde se velmi spřátelila s Johnnym Eckem, mužem, který se narodil s půlkou těla. Svou slávu nezapomněla využít radami pro vousaté ženy, jak o svoje vousy pečovat. V dobách své největší slávy měřil její vous 33 cm.

Jiří "Dvojirakri" Dvořák

Herečka

Filmy
1932

Zrůdy

Reklama

Reklama