Reklama

Reklama

Amos Poe

Amos Poe

Biografie

Izraelský režisér, producent, scenárista, kameraman a herec Amos Poe je znám jako průkopník newyorské nezávislé filmařiny.

Amos Poe se narodil v Izraeli, ale v roce 1958 se s rodinou přestěhoval do USA a v roce 1972 do New Yorku. V průběhu 70. let natočil pomocí laciné kamery Super 8mm několik krátkometrážních snímků, které dopomohli newyorské hudební i umělecké nezávislé scéně. Za zmínku stojí rozhodně spolupráce s českým kytaristou Ivanem Králem na dokumentárním počinu Night lunch (1975), který reflektuje živá vystoupení v tehdy ještě nepříliš známém klubu CBGB a představuje rodící se punkové kapely jako Ramones, Television, New York Dolls, nebo Wayne County & The Electric Chairs.

Druhá spolupráce s Králem, když nepočítáme spolupráci na No wave snímku Unmade Beds (1976), měla za následek již známější provedení dokumentu The Blank Generation (1976), který oba dva umělce velmi rychle proslavil. Relativní úspěch získal i se svým thrillem Subway Riders (1980). V roce 1983 se oženil po letité známosti se svou uměleckou soukmenovkyni, fotografkou Sarah Charlesworth a v následujících letech natáčel i hudební videa, např. s rapery Run DMC nebo s metalisty Anthrax.

V 90. letech získal nominaci na hlavní cenu Zlatého leoparda sci-fi snímkem Dead Weekend (1995) a později ještě životopisným dokumentem A Walk in the Park (2012).

Epistemolog

Scenárista

Producent

Režisér

Herec

Střihač

Filmy
1981

Subway Riders

1978

The Foreigner

1976

Unmade Beds

Reklama

Reklama