Reklama

Reklama

Валентас Ашкинис

Валентас Ашкинис

nar. 1959

Biografie

„Důležitým uměleckým zadáním v procesu tvorby tohoto filmu bylo vytvoření původní hudby. Vybral jsem si cestu, kdy se hudba skládá ještě před započetím animačních prací. Podle detailního režisérského storyboardu a načasování jsem skladateli Faustasi Latėnasi vysvětlil svou představu o hudebním doprovodu a samotném zadání. I pro něj to byl svým způsobem experiment skládat hudbu k filmu bez obrazu.“

O Valentasi Aškinisovi lze s nadsázkou mluvit jako o koordinátorovi aktivit v oblasti litevské animované tvorby. Je takovou studnicí informací, z níž jsme pro naši retrospektivu čerpali opravdu nemalou měrou.

Sám autor se o animaci zajímá již od studentských let. Po obdržení titulu inženýr projektant měst se rozhodl pro profesi animátora. Své první místo získal ve Studiu zakázkových filmů (Užsakytinių filmų studija), kde pracoval v letech 1984 – 1991. Mezitím vystudoval v Moskvě ve studiu Mosfilm režii. TAJEMSTVÍ KAKTUSU (1988) je jeho diplomovou prací z roku 1988, jež vznikla právě ve spolupráci Mosfilmu s Litevským filmovým studiem, kde už tou dobou existovala samostatná sekce animované tvorby, a jíž byl autor v letech 1986 – 1989 vedoucím. Na scénáři Valentas Aškinis spolupracoval se svým moskevským profesorem, ruským režisérem Vladimirem I. Pekarem, přičemž se snažil o nalezení a využití experimentální techniky, která by umožňovala zachovat šrafovanou kresbu použitou při vytváření postav a prostředí. Celkový koncept byl černobílý. Barva byla použita záměrně střídmě k podtrhnutí daného emocionálního stavu jednotlivých postav.

K naplnění svého záměru přizval autor ke spolupráci tři výtvarnice Jūratė Leikaitė, Jolantu Šiugždaitė a Rimu Maminskaitė. Samotná tvorba filmu byla technicky velmi náročná. Z papíru se překreslovalo na speciální celuloidový materiál, jenž byl z jedné strany matný. Na jeho druhou stranu se pak nanášela barva, jejíž výsledný efekt byl díky matnosti podkladového materiálu jemnější. Celé dílko se následně filmovalo 35mm kamerou s použitím různých triků. Dle slov autora to byla pro celý tvůrčí štáb škola animace.

Za zmínku stojí i fakt, že v roce 1991 založil Valentas Aškinis společně s Antanasem Abromaitisem studio animované tvorby Vilanima, které mimo jiné pomáhá s produkcí děl mladých litevských animátorů, jako jsou např. filmy METAMORFÓZY (1996) Jūratė Leikaitė, OCAS (2007) Rasy Jonikaitė či MOST (2007) Ievy Miškinytė, jež taktéž uvádíme v rámci naší retrospektivy. V roce 1998 zrežíroval na zakázku BBC první litevský dlouhometrážní kreslený animovaný film ODYSSEUS.

Kromě toho autor založil a řídí mezinárodní filmový festival animovaných filmů Tindirindis, konající se ve Vilniusu od roku 2003. Napsal příručku základů animace a natočil instruktážní film o natáčení animovaných filmů a o technologii celuloidu.

dasha "danliofer" vanova

Režisér

Filmy
2014

Aukso žirgas

Krátkometrážní
1988

Tajemství kaktusu

Reklama

Reklama