Reklama

Reklama

Mikis Theodorakis

Mikis Theodorakis

nar. 29.07.1925
Chios, Řecko

zem. 02.09.2021 (96 let)
Athína, Řecko

Biografie

Mikis Theodorakis se narodil na řeckém ostrově Chios, ale své dětství trávil na několika místech v Řecku (Mytiléna, Kefalénia či Patras). Hudbě se začal věnovat již v dětství. V roce 1943 přišel do Atén, kde se přidal do Řecké osvobozenecké armády. Během občanské války, která vypukla mezi komunistickými a prozápadními silami po 2. světové válce, byl Theodorakis internován na jednom z Jónských ostrovů Ikarii a poté na Makronisu, kde byl mnohokrát mučen a dokonce dvakrát pohřben zaživa. V mezidobí, kdy se nemusel skrývat či nebyl uvězněn se věnoval studiu aténské konzervatoře, kterou roku 1950 ukončil a odešel na Krétu, kde v Chanii vyučoval na hudební konzervatoři.

V roce 1954 emigroval do Paříže, kde žil do roku 1959 a studoval konzervatoř. Ve Francii se hudebně prosadil, napsal několik hudebních doprovodů pro balet a roku 1957 získal v Moskvě zlatou medaili na hudebním festivalu. Téhož roku poprvé skládal hudbu pro film SCHŮZKA PŘI MĚSÍČKU.

Do Řecka se Theodorakis vrátil roku 1960 a začal propagovat svůj koncept "metasymfonické hudby", kdy kombinoval klasické přístupy kompozice s použitím moderních přístupů ve skládání. Brzy se stal v Řecku velmi populárním a byl označován za největšího žijícího hudebního skladatele Řecka.

Brzy se také začal politicky angažovat. Po zavraždění levicového politika Grigorise Lambrakise v květnu 1963 (o této události později v roce 1969 režisér Costa-Gavras natočil proslulý snímek "Z", ke kterému Theodorakis zkomponoval hudbu) zformoval uskupení Lambrakides a byl zvolen jeho předsedou. Téhož roku byl rovněž zvolen do řeckého parlamentu.

V roce 1964 složil hudbu pro slavný film Michaela Kakojanise ŘEK ZORBA, jehož úvodní melodie se stala světoznámou.

Po převzetí moci řeckými důstojníky a ustavení vojenské junty v roce 1967 se Theodorakis musel opět stáhnout do ústraní, jeho hudba byla zakázána a sám Theodorakis nakonec na několik měsíců uvězněn. Později byl internován v koncentračním táboře. Na nátlak mezinárodně uznávaných osobností (Dmitrij Šostakovič, Eduard Bernstein, Arthur Miller a další) byl Theodorakis propuštěn a bylo mu dovoleno odejít do exilu, opět do Paříže, kde za ním vzápětí emigrovala i jeho manželka s dětmi. Ve Francii setrval až do pádu diktátorského režimu v roce 1974 a během této doby bojoval za znovuobnovení demokracie v Řecku a intenzivně koncertoval.

Po návratu do Řecka se dále věnoval koncertování a opět se počal angažovat v politice. Dvakrát byl zvolen do řeckého parlamentu (v letech 1981-1986 a 1989-1993) a po dobu dvou let v letech 1990 - 1992 byl ministrem ve vládě Konstantina Mitsotakise.

Během svého života Theodorakis aktivně bojoval za zlepšení řecko-tureckých vztahů, zároveň však jsou známy i jeho antisemitské postoje. V roce 2011 se v médiích nechal slyšet, že za aktuální řeckou ekonomickou krizí stojí američtí Židé. Theodorakis je autorem velkého množství hudebních prací, komorní hudbou počínaje a hudbou pro balet či operu konče.

Miroslav "ROBOTER" B.

Skladatel

Herec

Host

Pořady
1984

Àngel Casas Show

Reklama

Reklama