Reklama

Reklama

Zbyněk Srba

Zbyněk Srba

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

V době středoškolských studií v letech 1977 - 1981 pracoval jako elév v divadle Husa na provázku pod vedením P. Scherhaufera a P. Oslzlého (působil jako asistent režie a také hrál - např. Jana Ratkina ve Stříbrném větru). Vystupoval pod pseudonymem Zbyněk Vrba. Rovněž založil a vedl amatérské divadlo M – DÍLNA působící pět let v Klubu na Leitnerově (inscenoval tituly Máj, Salambo a další). V roce 1986 ukončil studium režie na Divadelní fakultě AMU v Praze.

Po absolutoriu odešel s generační skupinou svých spolužáků z DAMU do nově otevřeného divadla v Mostě, kde režijně připravil např. Filozofskou historii, Cirkus Humberto, Mistra a Markétku, Modrého ptáka, Brancaleonovu armádu, Peera Gynta, Labyrint světa a Lusthauz srdce a další. Stal se spoluautorem řady původních dramatizací (společně s V. Novákem), tyto tituly byly následně uvedeny na mostecké scéně v českých premiérách. V roce 1989 se stal šéfem činohry, kterým byl až do svého odchodu do Brna. V tomto období rovněž režíroval v Městských divadlech pražských a pedagogicky působil na Pražské konzervatoři.

V letech 1993 – 2007 byl angažován jako kmenový režisér Mahenovy činohry Národního divadla v Brně (v letech 1997 – 2003 rovněž jako umělecký šéf činohry). V týmu s dramaturgy Václavem Cejpkem a Miroslavem Plešákem vytvořil např. inscenace: Stromy umírají vstoje (s Vlastou Fialovou a Ladislavem Lakomým), Tomáš Becket, Merlin aneb Pustá zem, Faust I, Rok na vsi, Malý princ, Král Jan, Maryša, Tři verze života, Don Carlos a další. Pohostinsky působil v řadě divadel včetně Národního divadla Praha a Národního divadla moravskoslezského Ostrava, Městského divadla Brno a dalších. Režijně připravil přibližně osmdesát inscenací na profesionálních scénách. Na více než polovině z nich se podílel rovněž jako spoluautor dramatizace nebo úpravy.

Na Divadelní fakultě JAMU pracuje od roku 1994 jako pedagog režie (v počátečních letech v ateliéru prof. Aloise Hajdy, nyní v Ateliéru režie a dramaturgie prof. Václava Cejpka). V roce 2000 obhájil titul Ph.D. a v roce 2008 byl na DIFA habilitován.

Od 16. října 2008 je děkanem Divadelní fakulty JAMU.

Režisér

Filmy
1998

Stromy umírají vstoje (TV film)

Divadelní záznam
1996

Tomáš Becket

Herec

Filmy
1983

Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)

Host

Pořady
2006

Před půlnocí

Reklama

Reklama