Reklama

Reklama

Michael Perlman

Michael Perlman

Biografie

Michael Perlman je oceňovaný filmový tvůrce, herec, obhájce lidských práv a zakladatel dvou neziskových organizací.

Navštívil více než 60 zemí po celém světě, kde hovořil s tisícovkami lidí při dobročinných koncertech, filmových projekcích, na školách a dalších místech o otázkách souvisejících s politikou, lidskými právy, aktivismem, právem, sdělovacími prostředky, náboženstvím, duchovnem a pozitivním uvažováním.

Perlman spolupracuje s lidskoprávními organizacemi v USA, Barmě, Číně a Súdánu. Stál za poskytnutím klíčových materiálů demokratickým aktivistům v Barmě za účelem navození větší svobody v zemi. Amnesty International si ho zvolila jako svého „Umělce pro Amnesty".

Perlman pomohl založit Cross Cultural Solutions (CCS), jednu z největších dobrovolnických organizací ve Spojených státech, kde působil ve vedení. Tato organizace má přes 200 zaměstnanců a byl jí udělen zvláštní konzultační status u OSN. CCS umisťuje přes čtyři tisíce amerických dobrovolníků do deseti rozvojových zemí, kde pomáhají ve školství, zdravotnictví, v sirotčincích a při zemědělských projektech. Tyto projekty ročně přímo pomáhají více než sto tisícům jedinců.

Režisér je také zakladatelem a ředitelem sdružení Rock To Save Darfur (Rock pro záchranu Dárfúru), které organizuje dobročinné koncerty pomáhající tisícům životů a stovkám otroků ke svobodě. Partnery sdružení jsou velké humanitární organizace, jako Save The Children a Lékaři bez hranic.

Perlman rovněž produkoval, napsal a režíroval film Eyes of the World, jež dostal Cenu kritiků New York Times. Časopis Variety označil snímek jako „intenzivní, vášnivý a inteligentní". Tento zákulisní pohled na válečnou žurnalistiku vypráví o fyzické a citové ceně, kterou fotoreportéři platí při dokumentování ukrutností, porušování lidských práv a o schopnosti člověka takového situace snášet. Fotografie z filmu byly použity k potrestání válečných zločinců v Haagu.

Dalším ze snímků, na kterých se Perlman podílel, je oceněný dokument Tibet: Beyond Fear (Tibet: Za hranicí strachu). Tento film byl přeložen do dvanácti jazyků a vysílán v televizních stanicích po celém světě. New York Times dokument vychválil jako „emocionální... poutavý... strhující". Úvodní slovo v něm pronáší Richard Gere, objevuje se tu i dalajláma nebo ředitel úseku mezinárodního lobbingu pro Amnesty International. Příběh vypráví o buddhistické mnišce Ngwang a mnichovi Bagdro, kteří ve věku 13 a 20 let vedli v Tibetu demonstrace za svobodu.

Zatím poslední Perlmanův film je oceněný snímek Free China: The Courage To Believe (Svobodná Čína: Odvaha věřit). Tento film byl promítán na více než 400 soukromých projekcích, mimo jiné v americkém Kongresu, Evropském parlamentu, britském parlamentu, ředitelství Googlu nebo v Amnesty International. Do kin byl uvolněn zatím pouze ve Spojených státech. Jde o vyprávění o rozsáhlém porušování lidských práv v Číně prostřednictvím životních příběhů dvou osob - Jennifer Čengové (Zengové), bývalé členky komunistické strany v Číně, a Dr. Charlese Leeho, čínského Američana a podnikatele. Tito dva lidé se společně se stovkami tisíců nevinných občanů stali obětmi mučení a otrocké práce, kdy byli nuceni vyrábět zboží na vývoz končící na pultech západních obchodů.

Dokument ale poukazuje i na pozitivní skutečnosti, například na nové internetové technologie, díky nimž lze obejít vládní cenzuru a přinést do uzavřených společností nezávislé informace. Snímek získal hlavní cenu ve své kategorii na 45. Mezinárodním houstonském filmovém festivalu Palm Beach International Film Festival, kde také získal Zvláštní cenu poroty. Dále hlavní cenu na Free Speech Film Festival ve Filadelfii a hlavní ocenění na 2012 Awareness Film Festival v Západním Hollywoodu. New York Times film vyzdvihl jako „poutavý". Karen Curryová, bývalá šéfka pobočky CNN v New Yorku, jej popsala jako „silně působivý" a server indieWire ho označil za „hluboce inspirativní".

V srpnu se Perlman chystá vyjít na veřejnost se svým novým projektem – dokumentem The 99%: Occupy Everywhere. Snímek namluvil Lou Reed a objeví se v něm Russell Simmons a Jeffrey Sachs. Film se zabývá hlasy různorodé skupiny amerických občanů, kteří sdílí názor, že peníze v politice zkorumpovaly americkou demokracii, ovlivňují schvalování zákonů a přesměrovaly příjmy od 99 procent obyvatelstva do rukou nadnárodních korporací a několika nejbohatších Američanů. V dokumentu se bude hovořit o takových otázkách, jako spravedlivé zdanění, lepší přístup ke zdravotnictví a vzdělávání, životní prostředí, zadluženost, vytváření nových pracovních míst či nebezpečí střelných zbraní. Film však nepřináší jen poukazování na problémy. Nabízí také řešení, která by mohla vést ke spravedlivější a udržitelnější budoucnosti.

Kromě kinematografie se Perlman věnuje i hudbě. Založil kapelu Rejectionist Front, ve které působí jako hlavní zpěvák. Jejich singl „Fifty Dollars" o vysvobození otroků v Africe zazněl na rádiových vlnách v celých Spojených státech. Debutové CD namixoval výherce Grammy, Andy Wallace, který spolupracoval s kapelami Nirvana, Linkin Park, System Of The Down, Perfect Circle. Brzy se má objevit nové CD s názvem „Evolve". Kapela měla tu čest stanout na pódiu s mnoha inspirativními umělci, jako Talib Kweli, George Clinton & P-Funk, Joan Baezová, Immortal Technique a Nappy Roots.

Rejectionist Front se účastní na řadě významných dobročinných akcí, jako Rock The Vote, Save Darfur, Wounded Warrior, the USO, Rock Against Dystrophy and Occupy Wall Street. Hudební video „Flush" o bankovním podvodu, který vedl k nejhorší ekonomické krizi od Velké hospodářské krize, se objevil na MTV jako součást pořadu „Sounds of the Revolution".

Milan "Moco" Kajínek

Režisér

Kameraman

Dokumentární
2004

63 Years Like Yesterday

Reklama

Reklama