Reklama

Reklama

Marfa d'Hervilly

Marfa d'Hervilly

nar. 09.11.1876
Paříž, Île de France, Francie

zem. 18.11.1963 (87 let)
Lagny-sur-Marne, Francie

Biografie

Francouzská herečka Marfa d’Hervilly natočila přes padesát filmů, uplatnila se již v němé éře, později hrála vedlejší role až do poválečné doby, byla také vytíženou divadelní herečkou. Narodila se v Paříži jako Marthe Jenny Dutreix a jako řada jiných dívek z lepších rodin té doby si svou touhu po herectví musela vybojovat proti vůli rodiny, proto také začala vystupovat pod uměleckým jménem d’Hervilly (respektive Dhervilly nebo Dervilly).

Od mládí účinkovala v různých pařížských divadlech, na plakátech se její jméno objevilo poprvé až v roce 1914, před filmovou kamerou stála poprvé v roce 1922 (PRIX DE BEAUTÉ, 1922). Vytíženou herečkou se stala až po příchodu zvukového filmu a ve třicátých letech odehrála desítky vedlejších rolí, její doménou se staly postavy žen z vyšších společenských vrstev. Kromě úloh tetiček mladých hrdinů hrála často aristokratky, ve francouzské verzi Kálmánovy operety ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA (Princesse Csardas, 1934) byla kněžnou Weylersheimovou, točila také s Karlem Lamačem a v jeho režii ztvárnila postavu kněžny Lordowské v hudební komedii MILUJI VŠECHNY ŽENY (J’aime toutes les femmes, 1935).

I přes účast na protifašisticky zaměřeném snímku MÉ ZLOČINY PODLE MEIN KAMPF (Après Mein Kampf, mes crimes, 1940) se za války uplatnila ve francouzské kinematografii ovládané německou okupací. Ředitelku školy hrála v příběhu odvrácené tváře života slavné herečky (Marie Bell) ve filmu SOUKROMÝ ŽIVOT (La vie privée, 1942), několikrát točila s režisérem J. P. Paulinem, později ji ke spolupráci několikrát přizval slavnější filmař Jean Delannoy (KOSTKY JSOU VRŽENY – Les jeux sont fais, 1947), v Delannoyově režii se objevila také jako cestující po boku Jeana Maraise ve filmu OČIMA VZPOMÍNEK (Aux yeux du souvenir, 1948).

Po válce obohatila Marfa d’Hervilly svou filmografii o další menší role, převážně to byly podružné úlohy zákaznic v různých žánrech, její práci před kamerou uzavírá postava klientky v historickém dramatu AFÉRA S JEDY (L’affaire des poisons, 1955). V divadle účinkovala již jen výjimečně, naposledy stála na jevišti Théâtre de la Madeleine v roce 1950.

Marfa d’Hervilly zemřela v Lagny-sur-Marne nedaleko od Paříže 18. listopadu 1963 krátce po svých 87. narozeninách. Zanechala po sobě 56 filmových rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama