Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 056)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bez tohohle filmu si neumím představit Zemeckise... Byl by známý, ale nebyl by věčný .... tenhle film má v sobě naivitu v podobě Hankse a i celkovou realitu v podobě překážek v jeho životě...V tomto filmu je tolik moc skrytých fórků až to nejde spočítat. Vymyšlení smajlíků, štípnutí do zadku, hraní ping-pongu, projev v armádní uniformě na srazu hipíků, protiválečného hnutí a mnohem více. Krom toho všeho, je tu neuvěřitelná přehlídka "neviditelných" speciálních efektů, které postřehne minimum diváků. Geniální herectví Toma Hankse v roli tupce, který je vlastně génius. Jeden z mála filmů, na které nedám ani s dabingem dopustit. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks po Philadelphii hraje v dalším skvělém drama. Pod taktovkou tvůrce Návratů do budoucnosti předvádí jeden ze svých životních výkonů. Forrest je obyčejný kluk s podprůměrným IQ a proto ho skoro nevezmou do školy... za svůj život toho, ale stihne opravdu hodně: Udělat vysokou školu, hrát americký fotbal, porazit Čínu ve stolním tenise, založit firmu na lov krevet, setkat se s americkými prezidenty, ale také mu zemře mamimka a jeho jediná opravdová kamarádka Jenny. Závěrečná scéna, kdy Forrest sedí u hrobu Jenny, je opravdu velmi velmi dojemná a kapičky mi při ní ukápne vždy. Skvělý vedlejší výkon také podává Gary Sinise alias poručík Dan. Naprosto po právu získané Oskary.... není co dodat, kdo neviděl má díru ve vzdělání!!! ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hodnocení účastníků databáze je rekordní právě tak jajko počet hodnotících. Americký Sancho Pansa a don Quijote v jednom, prosťáček mysli, ale velikán hlubokého lidství, prochází opravdu životem jako zázrakem nezraněn. Jeho Rosinantou je hluboká láska k lidem, nezastíraný cit a nelíčená ušlechtilost, které šokují svou nepředstíranou čistotou a nehranou prostotou. Příběh těchto tzv. božích lidí je vždycky jímavý. A Tom Hanks? Povyšuje představu režisérskou a scénáristickou z "pouhého" nástinu na životného, strhujícího člověka. Ryzost mravnosti i ve skutečném životě - nejen v mravním schématu - znamenala a znamená víc, než sebevětší "top" parametry. Nepotřebuje je totiž ke své vnějškové přesvědčivosti. A divák, plující v duchu se svým neohrabaným hrdinou jeho strhujícím životním příběhem, to najednou cítí úplně stejně. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Slyšel jsem, že jste byl zraněn. Kam vás zasáhli?“ - „Do hýždí, pane.“ - „To teda musí být pohled. To bych rád viděl.“ A Forrest dobře ví, že prezidentovi Lyndonovi B. Johnsonovi je slušnost vyhovět, zvlášť, když předtím J. F. Kennedyho trochu odbyl kvůli nutnosti odběhnout na onu místnost…A bavila i další setkání, ať už s Presleym, Lennonem či třeba Nixonem (následovaná velkým odhalením!), stejně jako řada dalších narážek (rozesmály „ovocnářská“ společnost či „slogan“ na samolepky). Tím spíš, když máte za průvodce toho nejlepšího běžce, stolního tenistu a úspěšného obchodníka s garnáty (už umíte vyjmenovat všechny způsoby, na které je lze připravit?), skvěle zahraného Hanksem, a jeho někdejšího nadřízeného (výborný Sinise). Příjemná je i atmosféra namíchaná z divákova dojímání, smutnění, stejně jako smíchu (nádherně podpořená soundtrackem plným výborných dobových pecek). Forresta jsem viděl kdysi dávno s dabingem a pak dlouho nic, po aktuálním zhlédnutí v originálním znění už přihazuju i tu pátou zaslouženou hvězdu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh podprůměrně inteligentního chlapce, později muže, jenž nás provede svým hořkosladkým a nečekaně velkolepým životem, ve kterém i navzdory svému handicapu dokáže dělat divy (navíc nevědomě). Nadsázka, krása, něžnost, lidskost - tenhle film jakoby vyslal sondu do lidské duše a následně se podle toho zformoval (a "zobsahoval") tak, aby nás zasáhl, jak jen film prostřednictvím obrazovky člověka zasáhnout může. Forrest Gump je bez nadsázky dokonalé dílo a první film, u kterého i takový flegmatik a cynik jako já uronil slzu...11/10 ? ()

Galerie (142)

Zajímavosti (165)

  • Čepice firmy Bubba Gumb, kterou ve filmu nosí sám Forrest Gump (Tom Hanks), se vydražila za 10 000 liber. (Jimmy15)
  • Zájemci o filmové rekvizity si mohli do svých sbírek pořídit například ikonické filmové kostýmy, které se objevily ve filmu. Kalifornský aukční dům Julien's Auctions nabízel například set třech vojenských uniforem, které měl na sobě Forrest Gump (Tom Hanks), Bubba Blue (Mykelti Williamson) a Dan Taylor (Gary Sinise), který se nakonec prodal za 3 520 amerických dolarů. Zájem byl i o zašpiněné bílé tričko značky Nike, ve kterém Forrest běží skrz USA, to si nový majitel odnesl za 2 560 dolarů. V aukci se objevila i khaki uniforma se jmenovkou Gump, ve které Forrest hraje stolní tenis a je mu oznámeno, že jeho vojenská služba skončila. Tento kostým vyšel nového majitele na 5 120 dolarů. Avšak největší zájem byl o kompletní vojenskou uniformu, kterou má na sobě Forrest během protestů ve Washingtonu. Uniforma byla prodána za 51 200 dolarů. (Jimmy15)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama