Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Víc než příjemný pozdrav britského televizního filmu, který je natočen zručně, atmosfericky a z detektivního hlediska dost zajímavě a promyšleně. Nepochválit nelze ani chytrou gradaci - i co se týče konce první části. Michael Caine hraje lépe než v mnoha svých "opravdových" filmech a ani další herci nejsou i zahození. I pro mě zprofanovanou Jane Seymour bych protentokrát překousnul. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak vážení, tohle mě odrovnalo. Jack the Ripper je bez debat nejlepší film jaký byl na toto téma kdy natočen (kam se hrabe Z pekla) a těch tří hodin, co jsem u toho seděl, vůbec nelituji. Natočeno je to fakt precizně - co si budeme povídt, čekáte snad od Britů něco jiného? - a atmosféra by se dala krájet. Londýn 19.století je zachycen vážně dokonale. Michael Caine podává jeden ze svých nejlepších výkonů a všichni ostatní, i v těch nejmenších rolích mu zdárně sekundují a diky hercům vynikne opravdu každá postava, a to se nestává často. Povedl se i dabing, Karel Heřmánek mě mile překvapil. Ale teď k ději - několik málo scén lehce nudilo, ale jinak je to bez chyby. První, seznamovací část, trošku rozjíždí děj, seznamuje nás s postavami a podezřelými a navrch se přihodí nějaká ta vražda. Tady musím hlavně ocenit závěrečnou scénu prvního dílu a jeden z nejlepších předělů, jaké jsem kdy viděl - druhá část už od začátku úžasně graduje a uzavírá pátrání, vražda Mary Kelly je natočena opravdu bravurně, vraždící stín, zapadlé uličky, bezva.... A pak to jede, poslední stopy a důkazy, rozdělení osobnosti, přibližování se k pravdě a odhalení vraha.... Stupňování napětí se tvůrcům opravdu povedlo, i když ten kočí byl jasnej. A co potom ten potitulkový závěr (mimochodem, bezvadná hudba) - "o svých závěrech jsme přesvědčeni" to mě dostalo. No, klidně to tak být mohlo - rozdělená osobnost, vrah a jeho kočí - ano, je to možné, třeba to tvůrci vyřešili a nejslavnějšího vraha známe už od roku 1988, ale.... A to je na tom nejkrásnější. Spoustu věcí tomu nasvědčuje, ale je tam nejistota. A postavy? Ten herec byl super´, ten děsnej jasnovidec nezapomenutelný a celá ta adaptace mi vyrazila dech. A pokud náhodou chcete detektivku, tak tohle je geniální, oobyčejná detektivka - atmosférická, chytrá a propracovaná. Mě ten film vážně moc potěšil, úžasná záležitost. 100%, no! ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Levnější televizní inscenace, která ale skvěle funguje jako kriminálka, ač jde svým způsobem o adaptaci skutečného slavného případu Jacka Rozparovače. Bál jsem se, že tvůrci nakonec nebudou chtít dát odpověď na to, kdo je vlastně vrah. Ovšem závěr mě mile překvapil. Za to zvedám jednu hvězdu. Michael Caine je výborný detektiv a o to více mě zamrzí, že Londýn druhé poloviny 19. století působí tak lacině. Šlapky zde jsou pomalu vážené občanky nepěkného vzhledu, ale čisté jako slovo Boží. Že by zde provozovali sex je stejně pravděpodobné, jakože slunce vyjde na západě. Žádná špína, vulgarity, ani nebezpečí na každém rohu. Některé davové scény nefungují, neb neměli tvůrci dostatečný kompars (tedy peníze). Vraždy nejsou nijak brutální, pouze je o nich brutálně popisováno, ovšem to bych nebral za negativum. Naopak plusem beru skutečně detailní analýzu celého případu, který byl zde do děje zakomponován. Suma sumárum tedy zdařilá minisérie, která si pozornost určitě zaslouží, i když nikdy nebude hodnocena plným počtem hvězd. 75% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vynikající ztvárnění i objasnění stoleté záhady viktoriánské Anglie. Výborné výkony v titulních rolích doplňuje skvělá výprava, nadprůměrný scénář a citlivá režie v zásadě dodržující žánr klasické detektivky. V podstatě tomuto dokumentně pojatému dílu není co vytknout. A to včetně antiiluzívního závěru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo si čakal?“ – „Spravodlivosť.“ – „Tak si mi mal dovoliť zastreliť ho.“ To, čo spáchal Jack Rozparovač, je mimoriadne brutálne ešte i na dnešné pomery. Ak ste expertmi na tohto šialenca, určite poznáte "sprisahaneckú" teóriu Alana Moorea z majstrovského grafického (veľko)románu Z pekla, ktorá môže pôsobiť pritiahnuto za vlasy, ale ide o jednu z najrozšírenejších verzií. Prekvapivo s ňou pracuje aj tento film, stojaci predovšetkým na atmosfére temného, starého Londýna, na Michaelovi Caineovi (ktorého ale prebíja oveľa živelnejší a teda zábavnejší a zaujímavejší "Bodie" ako drsný parťák) a na príšerných zločinoch, ktoré sú samy osebe desivé a len ťažko opísateľné. Inak je to ale občas trocha nuda, ako fanúšika Z pekla ma to v podstate ničím výrazným neprekvapilo a Caine mi tu nepripadal najsympatickejší. Tiež to vyzerá relatívne televízne, čo môže byť spôsobené tým, že ide o televízny film. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Když se veřejnost dozvěděla, že v tomto TV filmu bude hrát Michael Caine, tak akcie Thames TV stouply o pět liber. (Chatterer)
  • Poslední film Harryho Andrewse. (Chatterer)
  • V září 2014 byla po 126 letech odhalena totožnost skutečného Jacka Rozparovače. Byl jím Aaron Kośmiński, pocházející z polského města Klodawa nedaleko Lodže. Potvrdila to analýza stop DNA na šátku jeho čtvrté oběti, Catherine Eddowesové. DNA pachatele byla porovnána s genetickými vzorky pravnučky Kośmińského sestry a byla prokázána shoda. (Zdroj: fakt.pl, novinky.cz) (Woodstock)

Reklama

Reklama