Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se závěr roku 1942 a v severní Africe právě zuří krvavá válka mezi fašisty a spojenci. Po drtivé porážce italských jednotek se do bojů zapojují také německé síly Afrikakorps vedené generálem Rommelem. Na druhé straně se Britové připravují k rozhodujícímu úderu, který vešel do historie jako první a druhá bitva u El Alameinu. Na pozadí těchto pohnutých událostí, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj 2. světové války, se odehrává strhující drama vášně a nesmrtelné lásky mezi italským vojákem Sergiem a anglickou dívkou Nancy. Seznámili se na začátku války, kdy ještě zdaleka netušili, jaké hořké události jim osud připraví. Sergio je vyslán do sebevražedných bojů v poušti, ona se skrývá v Káhiře. A právě zde, ve vojenské nemocnici, se jejich cesty opět nečekaně zkříží... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Písek, vedro, žádná voda...neslyšel já to nedávno někde. Jo vlastně, v českém Tobruku, i když je to trošku jiná bitva, podstata je stejná a tenhle film, ať chci nebo ne je nuda na entou, kterou když někdo dokouká tak je dobrej, protože koukat na černobílý film, kde se půl hodiny nic neděje a po tom všem se vlastně zase nic neděje je docela těžké. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

El Alamein je ke své smůle film, který jako by byl (a možná i byl) točen na objednávku a zcela se podřídil jejímu diktátu. Selhává v mnoha ohledech. Jako autentické vylíčení bojů doplácí na nízký rozpočet a zjevnou snahu ukázat italské, ale i spojenecké vojáky v co nejlepším světle. Každému, kdo ví něco o druhé světové válce, je zřejmé, že Duceho vojska se příliš nevyznamenávala a jejich bojová morálka nebyla v porovnání se zbylými armádami zrovna vysoká. Jistě, i oni umírali, i oni si zaslouží pochopení. Toho by se jim však mohlo dostat i bez přikrášlování skutečnosti nepravděpodobným hrdinstvím, nezlomným kamarádstvím, gentlemanstvím mezi nepřáteli (jistě nejaké existovalo, ale takové?), obdivem anglických důstojníků atd. Výsledný dojem nepodporují ani tisíckrát opakovaná "minitémata" válečných filmů, např. "voják dostal kopačky", "raněný chce bojovat", "dívka věrně čeká doma"... zřejmě už v tom padesátémosmém bylo opisování v módě. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Docela mně zajímalo, jak se na začátku šedesátých let poprali Italové s válečným filmem. Trochu s despektem jsem tohle dvd nechával ležet hluboko na polici s bolestivou vzpomínkou na pár mnou viděných spagetti válečných filmů z let sedmdesátých... Ačkoliv to již bylo v barvě, nebyla ve filmech nouze o knírky, neskutečné kotlety až na bradu, přestříkané gazíky a halftracky na šedo atd... El Alamein není žádným skvostem, ale dívat se na to dá a celkem i bez úhony. Ta romance mi nevadila, byla uvěřitelná a o předválečné Itálii básní v knihách nejeden návštěvník. Bohužel tu byl Duce, byl tu Hitler a tak začal počátek konce. My co víme něco o Italech (a teď nemyslím zrovna kapitána Alberta Bertorelliho z Haló haló :-) a jejich válčení můžeme trochu zapochybovat o tak odhodlané jednotce. Četl jsem spoustu zpráv německých důstojníků, kteří po inspekci italských úseků v Africe si stěžují na nedostatečnou bojovou připravenost a na fakt, že italové kolem zákopů pěstují zeleninu... Na druhou stranu jsou tu i zprávy britské pěchoty, kterou zaválcovaly italské tanky... Dejme tomu, že byla taková odhodlaná jednotka, která svým obranným bojem umožnila ústup tisíců... Nechce se mi však věřit, že by takovým s přehledem louskala Shermany jako v tomto filmu. Co však vysoce vyzdvihuji ( a jistě v tom sehrál i rok 1958 kdy technika byla ještě k mání a fakt, že Amíci Itálií prošli), je nasazení autentické bojové techniky. Kromě jednoho záběru s kolonou poválečných tanků M46 Patton, ve filmu jezdí vše co mohlo v roce 1942 bojovat a jezdit na poušti. Uvidíme Shermany, Priesty, štábní Dodge i Jeepy.. Když vyleze britský tankista z věže shermanu drží v ruce stengun, prostě vše klape jak má a jak to mám rád... Pokud se mne tedy někdo zeptá, jak se mi to líbilo, s klidem odpovím, že je to srovnatelné s některými americkými filmy z padesátých let. Za mne jsou to tři kohoutí pera. * * * ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Postupne vychádza na svetlo, že Taliani zas až takí zlí vojaci neboli, najmä počas bojov pri El Alamein (ich prehry na začiatku vojny v Afrike súviseli najmä so slabou a nedostatočnou výzbrojou na úrovni 1. sv. v.). Nevravím, že práve tento vojnový film je objektívnym zobrazením, ale ako pocta vojakom nielen talianskej armády postačí. Bojové scény boli taktiež uveriteľné (na šesťdesiate roky chválihodný počin), aj preto nechápem až toľko nízkych hodnotení. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Bez té toporné lovestory by to mohlo být i na tři hvězdy. Závěrečná bitva i další válečné scény jsou natočeny velmi solidně. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Jeden z kvalitnějších italských snímků. Začátek mi sice čtyřicátá léta příliš neevokoval, ale s odchodem na frontu se to zlepšilo. Ve filmu si "zahrálo" i několik málo tanků Sherman (ve scéně generálního útoku i větší počet tanků M47 Patton, které se však v roce 1942 určitě u El Alameinu prohánět nemohly), což považuji za velké plus. Hrdinní italští vojáci s nimi svedou boj do posledního náboje, aby také ne, když film vznikl za podpory italské armády. Jen o strejdovi Benitovi nepadne během něj ani slůvko :-) ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

jeden z nejlepších italských válečných filmů, proto musím hodnotit lépe než většina z vás,věřte, že italové točí mnohem horší a nudnější filmy, ano je zde mnoho klišé, scén a dialogů které jsou v mnoha jiných filmech, ale proč ne, italové prostě chtějí dokázat , že i oni mají hrdiny, dobré vojáky ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je přinejmenším bizarní. Už na začátku to věnování. Bojovat na straně zla s armádou, o které celý zbytek světa ví, že podělala na co sáhla, tatíčku Benitovi dělala především ostudu a strejdovi Hitlerovi, než že by pomáhala, spíše přidělávala vrásky na čele, a potom jejím nedisciplinovaným vojákům připsat film jako válečným hrdinům - to bych se neodvážil ani doma v komoře, natož to takhle ventilovat do světa. Milsotně-dramatická linie je ukecaná a bez milosti i dramatu, z bojových scén největší dojem udělalo ruční likvidování tanků, kdy vyběhl Taloš, postavil se před tank, dramaticky se napřáhl a počkal až jej zastřelí. A to se opakovalo nesčetněkrát. To jako kluci italští věřili tomu, že borec u kulometu si dal zrovna pauzu na kafe, nebo co? To už si mohli rovnou nakreslit na sedací soupravy terče, vystrčit je a čekat...Jestli to takhle vypadalo i v reálu, tak se nedivím, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. ()

Ladeo 

všechny recenze uživatele

Válečný film o italských jednotkách bojujících v Severní Africe. Povedené dílo, které vypráví příběh jednotky, která kryla ústup sil Osy . ()

Reklama

Reklama