Reklama

Reklama

Newyorská zoo je domovem pro čtyři skvělé kamarády. Největší hvězdou je mezi nimi lev Alex, dále do party patří těžkotonážní hrošice Glorie, žirafí hypochondr Melman a zebra jménem Marty. Právě ten zrovna slaví desáté narozeniny. Polovinu života má za sebou a začne proto bilancovat. Při tom zjistí, že od života chce něco víc než jen dělat cvičenou opičku v zoo. Rád by se podíval do divočiny, aby zjistil, jak by vypadal život ve volné přírodě. Když se se svým snem svěří na oslavě ostatním kamarádům, všichni jsou vyděšení a snaží se mu bláznivý nápad vymluvit. Melman se ale zmíní o tom, že dokonale napodobenou divočinu nabízí zoo v Bostonu. Marty se proto v noci tajně vytratí ze zoo a rozhodne se, že si zajede vlakem do Bostonu na výlet. Když zbývající trojice v zoo zjistí, že jejich nejlepší kamarád je pryč, na nic nečekají a vydají se za ním, aby ho přivedli zpět. Všichni se střetnou na Hlavním nádraží, ale volný pohyb zvířat po městě pochopitelně zaregistrují i policisté, kteří je na nádraží zadrží. Zvířata jsou odchycena a rozhodne se o tom, že budou navrácena do volné přírody, protože podle jejich chování je to jejich vroucí přání. Když se všichni probudí v bednách na přepravní lodi s místem určení Afrika, mezi Martym a Alexem dojde k velké hádce. Alex se nemůže smířit s tím, že kvůli Martymu museli opustit svůj newyorský domov. Lodi se zmocní taktéž prchající tučňáci, kteří se zase nechtějí smířit s místem určení a změní kurz směrem na Antarktidu. Při tom ale krabice se lvem, zebrou, žirafou i hrošicí vypadnou z lodi přes palubu a přátelé ztroskotají na Madagaskaru. Nejdříve si myslí, že jsou v nějaké zoo, ale zdejší obyvatelé, divocí lemuři v čele s králem Jelimánem jim řeknou, jak se věci mají. Marty je nadšený, Alex vyděšený a naštvaný, Melman panikaří ze zdejších hygienických poměrů a Glorie stále doufá, že se pro ně někdo vrátí. Alex a Marty se pohádají a král zvířat se rozhodne, že se svým kamarádem už dál nebude spolupracovat. Vyrobí dřevěnou kopii Sochy Svobody, kterou s Melmanem a Glorií chtějí zapálit, když se na moři objeví nějaká loď. Jenže Melman sochu omylem podpálí hned a poté se s Glorií odebere na Martyho část ostrova, kde je sranda, pohoda a dokonce nějaké to jídlo v podobě chaluh. Alex se k nim nejprve připojit nechce, ale nakonec názor změní. Jenže další den se začnou bohužel projevovat vedlejší účinky toho, že je masožravý Alex už několik dní bez jídla. Když si čtveřice užívá velké pařby a oslavy, kterou jim připravili na uvítanou lemuři, Alex zešelmovatí a zakousne se nevědomky Martymu do zadku. V divočině se totiž ostatní zvířata stávají pro lvy kořistí a Alex kvůli hladu nemůže překonat přirozený pud. Proto je nakonec králem Jelimánem vykázán na druhou stranu ostrova, mezi zlé fosy. To jsou predátoři, kteří odjakživa představují pro zdejší lemury hrozbu. Jelimán si původně myslel, že Alex je před fosami ochrání, ale jeho plán selhal... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (690)

F.man 

všechny recenze uživatele

Přiznám se - Madagaskar mě bavil. A to je co říct, protože mluvící zvířátka - to není můj šálek čaje. Madagaskar má ale příjemný příběh, který sice možná trochu trpí jednoduchostí, ovšem za to dokáže pěkně rozehrát "osobnosti" postav. Humor, odkazy... Jo, příjemná jednohubka. Samozřejmě brát pouze originální dabing. How can you have the heebie-jeebies for Mr. Alex? Look at him. He's so cute. And plushy. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Né že by tvůrcům vyloženě došly ve 3D animovaných filmech nápady, ale rozhodně se více plácají na suchu. Tempo filmu je nasazené hodně vysoko, přesto jednotlivé scény postrádají pořádný vtip a především pak nápad. Ve Shrekovi byly chytře využity pohádková klišé, v Příběhu žraloka (alespoň pro znalé) bylo využito mafiánských filmů, ale Madagaskar nemá prakticky nic. A přitom je tu tolik unikátních míst, na kterých by se dalo stavět (dokonalým příkladem je nevyužitá Zoo, ve které jsou všehovšudy dva dobré originální nápady). Krom výborného odkazu na Americkou krásu, bandě střelených tučňáků, jednoho vynikajícího nápadu v dabingovém obsazení a pár kouzelných okamžiků je Madagaskar "pouhým" hezky natočeným kresleným filmem, kde se pořád něco hýbe, kde se hodně hraje na humor kreslených grotesek a kde každá vedlejší postavička hravě zastíní ty hlavní. Celkový neslaný dojem je způsoben mimo jiné i dabingem, který krom výše zmíněného nápadu nenabízí naprosto nic, co by stálo za zapamatování (přičemž Rychlý Stripes nedávno ukázal, že dabing rozhodně může i prospět). Madagaskar je stejně nedotažený, jako byli Roboti. 2 a 1/2 *. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jednorázová záležitosť obalená do atraktívneho prostredia. Až posledné filmy štúdia DreamWorks ako Kung Fu Panda a Ako si vycvičiť draka nesú v sebe známky dospelosti a diváckej pútavosti ako tomu bolo u Pixaru do posledného Toy Story. Všetky filmy pred tým - počnúc Shrekom a končiac Madagascarom sú farebné, parodické jednohubky s nesympatickými zvieratkami, ktoré idú po pevne vyšlapanej ceste animovaných klišé bez známky osobitosti. Nechápte ma ale zle. Aj napriek tomu, že je to hovadina, dá sa na nej pobaviť a dá sa na nej zasmiať, ale nikdy to nebude Rango a ani Hľadá sa Nemo. V rámci žánru asi dostačujúce, ja ale hľadám niečo viac. Niečo čo ma vráti do detských časov a do pocitu, že dobrodružstvo dokáže presiahnúť plátno aj pri animáku. Tu sa to nestalo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zvieratká nie sú to, čo Hračky a Tučniaci nie sú to, čo Veverička. Čím som starší, tým sú mi tieto rodinné a pokultúrne odkazujúce animáky viac a viac vzdialené. Kedysi som považoval narážku na Americkú krásu za geniálny nápad, dnes by mi už podobné doslovné odkazy na známe filmové scény skôr liezli na nervy. V kine by som niečo podobné už asi nezniesol. V tv už možno ani tiež nie. Ale tvorcom treba uznať dobrý nápad. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Štyri zhíčkané, znudené zvieratá - lev Alex, zebra Marty, hrošica Gloria a popletená žirafa Melman, z new yorkskej ZOO sa odhodlajú na útek a zhodou okolností sa dostanú až na exotický ostrov Madagaskar. Tam zažijú veselé dobrodružstvo a všetko sa dobre skončí. Tak ako to už býva v týchto povrchných, animovaných rodiných filmoch. Spracované je to po technickej a vizuálnej stránke profesionálne, ale príbeh ma veru žiadno neoslovil. Už som podobných animákov videl asi príliš moc. *** ()

Galerie (46)

Zajímavosti (28)

  • Slovensko má v tomto filme takisto "zastúpenie". Lemur Maurice (Cedric the Entertainer) bol pomenovaný podľa Slováka Mórica Beňovského, ktorý v roku 1776 usadol na trón kráľa Madagaskaru. Meno Móric sa prekladá do anglického jazyka práve ako Maurice. (KN1Fe)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 193,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 542,1 mil. (NIRO)

Související novinky

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Chystá se pátý Shrek

Chystá se pátý Shrek

16.06.2016

Když se v roce 2001 objevil zelený zlobr Shrek, byla z toho malá kreslená revoluce. V DreamWorks Animation do něj totiž nacpali popkulturní odkazy a vtipy, u kterých se místo dětí bavili hlavně… (více)

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Co jde do kin tento týden?

Co jde do kin tento týden?

11.05.2006

Narozdíl od minulého týdne se tento čtvrtek do kin nevrhne tolik dobrých snímků. Jedná se o veskrze průměrné záležitosti a pár horších kousků, proto jsme se rozhodli srovnat dnes snímky podle… (více)

Reklama

Reklama