Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (167)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je pro mě takový paradox. Zatímco její chaluhová omáčka je zábavná, vtipná, neschematická, hravá a obsahuje hned několik umně podaných morálních poselství, její ústřední milostná linka mě neskutečně iritovala jako harpuna v konečníku. Ani nevím proč, obvykle svoje princezny nepotřebuju nutně 100% emancipované a lásku na první pohled v pohádkách beru jako téměř nevyhnutelný trop. Ale tady jsem to nežral ani s navijákem, ani bez něho. Možná je to tím, že s MMV má oficiálně začít ona pověstná Disneyho renesance (která nám představila pecky jako Lví král, Aladin, Kráska a zvíře nebo Mulan) v níž přišel myšák Mickey s novými tématy, dospělejšími a mnohem obyčejnějšími (rozuměj realističtějšími a sympatičtějšími) hrdiny, možná ne. Každopádně celá ta honba za polibkem z pravé lásky rozkvetlé po třídenní známosti mi zavání rybinou, a tudíž se ji nedokážu přimět spolknout. Možná je to i nevýrazným princem, který je nám představen jako "fajn kluk, co se chce oženit z lásky", ale navrch nemá osobnosti co by se za zuby barakudy vešlo. PS: Uvědomuju si, že si sebou nesu dlouholetou bagáž sexuální frustrace, ale Ariel prostě je rajcovní a je tak nakreslená naschvál. To mi nikdo nevezme. /// Dodatek po dni: Tak už vím, co mi vadí. Ariel se do prince zamiluje jen proto, že je to fešák, a pořád mluví/zpívá, jak je nádhernej. Nic víc v tom není. A nic víc zřejmě v lásce nepovažují za důležité ani další postavy (Sebastian, Flounder, racek, komorník, Uršula, vlastně tak trochu i táta Triton). No a pak tu je ten mentální rozdíl - holka je opravdu ještě děcko. Roztomilý děcko, ale pořád nedospělý tele, co se chová na svůj věk (16), ne-li ještě na míň. Jasně, že se šestnáctka zabouchne do prince okolo 20 let je normální. Horší je, že se dospělej a plus mínus racionální člověk může posrat z ní. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Další příběh, který se v rámci historie zapsal do nejednoho srdce a myslí tisíce lidí. Ale do mého ne. V životě jsem řádně tento film neviděl a stejně jako zde bylo pár odkazů tak ne tak znatelných, ale lehkých. Taky moc nechápu to, že u Herkula žádný stud s Diem a podobnými a tady místo Poseidona Triton, ale tak dejme tomu. Pro mě slabší kousek, který v mém dětství nebyl. Ale pro mnoho lidí prostě kult. Finále samo o sobě docela nečekaně morbidní. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 %. Animace i písničky jsou celkem fajn, ale příběhově je to zklamání. Vždyť přece na Malé mořské víle je nejhezčí ta baladická poetika a téma obětování se. Navíc si myslím, že děti by přece i u disneyovky snesly to, že by třeba neskončila svatbou. Moje oblíbená pohádka totiž s typicky pohádkovým závěrem působí velmi obyčejně. O co sympatičtější by byl konec tak, jak ho známe od Andersena, a až poslední záběr by dával nějakou naději... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jeden z krásných animovaných příběhů z produkce společnosti Walta Disneye. Co na tom, že končí jinak než původní knižní příběh H. Ch. Andersena. Tohle byla svého času nejoblíbenější pohádka mé dcery ... každý den aspoň jednou musela být puštěna a kupodivu se mi nezprotivila, protože je vážně protkána tak vtipnými dialogy (český dabing - úžasný) které zatím nezklamaly a rozesmály i mě. Hudba - krásná ... úryvky z písničky pod vrbou v loďce si pamatuju doteď ;-) ()

Mary19 

všechny recenze uživatele

Disney prostě válí... Opět výborný příběh je doplněn krásnou hudbou Alana Menkena (právě z ní ve své pozdější tvorbě nejvíce čerpal) a nádherná animace plná barev jen podporuje příjemnou atmosférou, tolik typickou pro tvorbu studia Disney. Pohádky jako Malá mořská víla mi dnes vážně moc chybí :(... 75% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • Postava mořské čarodějnice Uršuly (Pat Carroll) je první animovaný padouch od Disneyho, který dostal ve filmu vlastní hudební číslo. (LucasAbelle)
  • Vzhľad morskej čarodejnice bol z veľkej časti inšpirovaný americkou travesty umelkyňou Divine. (matthew.17)
  • V roce 2007 byla Malá mořská víla zadaptována jako muzikál na Broadwayi. (AngelLucy)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama