Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře zvládnutý film se sportovní tématikou. Společně s Vítězové a poražení je to možná to nejlepší, co bylo kdy v tomhle žánru natočeno. Tedy pokud se jedná o týmové sporty. Samozřejmě se tvůrci nevyhnuli určité dávce amerického patosu, ale čekal jsem to horší a pochopitlně tu vyprofilovali Rusy jako padouchy v čele s kapitánem Michajlovem a trenérem Tichonovem, ale taktéž v rozumné míře. Semifinálový zápas se Sbornou dokáže člověka vyloženě vtáhnout do děje a já to prožíval pomalu jako klasický přímý přenos, ve kterém opravdu o něco jde. Rovněž jsem tvůrcům vděčen, že naší tehdy potupné porážce dali velmi malý prostor. :DD ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Já jsem váš trenér. Kdybyste potřebovali přítele, zajděte si za doktorem nebo za Patrickem..." --- Silný příběh o silných lidech, takový je "Miracle". Přesto u mě tenhle film naráží v jedné podstatné věci, kterou mu přitom ani nelze pořádně vyčítat. Se znalostí konečného výsledku finálového mače se Sbornou jsem si při jeho sledování neokousal všechny nehty, jakkoliv byl skvěle natočen. Navíc šlo už při rozjezdu vesměs každé akce poznat, zda skončí gólem nebo ne. Tak jako tak zpracování takové té omáčky - Brooksových motivačních řečí a činů, drsné předolympijské přípravy - mi sedlo dokonale a právě na to jsem se těšil ze všeho nejvíce. Russell se nelehké úlohy chopil se ctí a legendárního kouče ztvárnil s maximální přesvědčivostí (dokonce i podobný mu trošku je). Naopak tvůrci absolutně propadli při obsazení "kruťáka" Tichonova. To tam rovnou mohli dát jeho vykulenou sochu v životní velikosti, schopnou tak akorát otáčet hlavou doprava - vyšlo by to nastejno. Nicméně ani tohle selhání nezabránilo panu mrazíkovi, aby se mi při závěrečných oslavách nejednou proběhl po zádech. Uvítal jsem ho, vždyť právě díky němu jsem si pořádně uvědomil, jaký úspěch zaznamenal před lety Růžička a spol. v Naganu. Tamto i tohleto byly doopravdické zázraky. Máme být skutečně na co hrdí, stejně tak jako Američané (odpusťme jim tedy místy poněkud křečovitou snahu za každou cenu glorifikovat své hochy a naopak srážet Sověty). --- "Tak co, věříte na zázraky?" ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Víceméně zklamání, hokejových scén je málo a jsou špatně natočené, neustále se pateticky kecá, přitom emoce při utkáních jsou na bodě mrazu. Taky mě sere, že zápasy s Norama, Rumunama a podobnejma chcípákama jsou ukázány, kdežto utkání s Československem je přeskočeno úplně! A Rusáci jsou samozřejmě znázorněni jako strojový ivanové a ten jejich trenér má vobočí, vedle kterýho vypadá Brežněv jak depilovaná pornohvězda! Kurt Russel po dlouhé době ve skutečně dobré roli. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracované sportovní téma podle skutečnosti vyniká především svědectvím doby, a to v takové míře, že jsem si i během projekce musela několikrát uvědomit, že se nedívám na snímek z opravdových osmdesátých let. Nálada těch časů dýchala přes obrazovku, podpořená pravdivými úvahami o tom, že se nejedná pouze o prestižní titul této skvělé hry, ale velkou měrou do ní zasahuje i politická linie, soupeření mezi uměle znepřátelenými pakty, živené médii z obou stran, proto nemám příliš za zlé Herbu Brooksovi, že nás, Čechy, zařadil mezi "tu bandu". Kdyby jen tušil, že mnohem větší rivalita a možná i nenávist panovala mezi týmy ČSSR a SSSR :-). Dokonalá lahůdka se zvýšeným adrenalinem však obdivovatele hokeje logicky čekala v poslední půlhodině filmu - detailní, živé a dynamické záběry kamery zprostředkovaly pohledy, kterými se na ledě vnímají sami hráči, aniž by docházelo k nepřehlednosti. Nakonec i politiky, patosu, patriotismu a podpory chápavé manželky bylo na americký snímek tak akorát, tak proč jen za tři? Čtvrtá chybí - za poctivé, přesto vlažné výkony herců, tady jsem čekala mnohem větší nasazení, skoro takové, jaké měl olympijský výběr USA v Lake Placid:-). I tak ale stojí za to Miracle vidět, hokejoví nadšenci povinně. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Musí to být opojný pocit, když sklepnete Treťjakovi puk mezi betony, Fetisov vzteky přerazí svoje nářadí o mantinel a Tichonov na střídačce spolkne ukazovátko. Devět tisíc párů rukou tleská, tribuny řvou vaše jméno a cestou z ledu si s klukama dáte give me five. Američani si v Lake Placid prožili svoje Nagano, na pár dní se stali oslavovanějšími než Lincoln i Mickey Mouse a když pak pověsili suspenzory na hřebík, mohli vnoučatům vyprávět, jak tenkrát vypustili tendr Rudé mašině. Je mi jasné, že americký tatík u takového filmu uroní vlasteneckou kroupu. Mě ale tenhle příběh na žádnou emoční centrifugu neposadil a beru to jako normální sportovní film o týmu v prdeli, který po pár motivačních proslovech porazí Rusáky. Jenom s tím velkým plusem, že tady hraje skvělý Kurt Russell a celou dobu chodí v pěkných a elegantních kostkovaných kalhotách a za všech okolností má perfektní účes. Úplný igráček. P.S.: Není mi jasné, proč Viktor Tichonov vypadá jako Běla Lugosi, který právě nadzdvihl víko rakve a shledal, že ho nějaký vtipálek ve spánku přemístil z jeho oblíbené hrobky na zimní stadion. Přitom se tento legendární ruský trenér jak známo podobal zcela jinému představiteli. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Herb Brooks (ve filmu ztvárněný Kurtem Russellem) zemřel těsně před uvedením filmu, a proto film nikdy neviděl. (xxSmoldaxx)
  • V utkání domácího výběru s reprezentací západního Německa se objeví na světelné výsledkové tabuli anglická zkratka soupeře GDR. To však byla zkratka pro Německou demokratickou republiku (German Demokratic Republic), která na turnaji nestartovala. Pro jejich západní sousedy by bylo nutné uvést zkrátku FRG (Federal Republic of Germany). (Jonathan1987)
  • Kurt Russell se vzdal části svého honoráře, aby mohl 800-1000 hlavý komparz jíst teplé jídlo, namísto svačiny. (HellFire)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama