Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že jsem film neviděl v době jeho vzniku...v dnešní době plné neskutečných digitálních efektů a všelijakých vymožeností byl pro mě tento film jaksi ... nechci říkat nudný, ale jiné slovo, které by aspoň trochu vystihovalo můj dojem, asi nenajdu...neříkám, že potřebuju v kadém filmu choreograficky vypiplané souboje, přestřelky a kamerové symfonie, ale tenhle sci-fi snímek mi nic nedal, pravděpodobně si na něj pozítří nevzpomenu a to je asi chyba...připomnělo mi to film Cifra...herecké výkony byly také dobré, budoucnost vykreslena patřičně chladně a strojově...ale oba filmy ve mně nevzbudily nic...ale možná jsem teď jenom nenašel tu správnou filmovou notu... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jedno z najoriginalnejsich sci-fi, naviac koli komornosti a velmi ludskemu-citlivemu nametu velmi uveritelne. Vizia buducnosti pohlti, pri napinavych okamihoch tuhne krv v zilach, pri citlivych picha pri srdci. Samotny konflikt nedokonalost a sila tuzby vs dokonalost a chladna samozrejmost, ktory vrcholi v onej plaveckej scene je skutocna nadhera a spolu so skvelou ustrednou melodiou u mna vyvolal taky ten zvlastny, hlboky pocit, taky osudovy filmovy okamih, ktory som zazival aj pri Fontane a niektorych dalsich filmoch. Za to obrovske plus. Skvely casting a vykony to len umocnuju. (9/10) ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Niccol posunul hranice žánru science fiction konečne trošku ďalej. Veľmi inteligentný snímok, na režisérsku premiéru až príliš prekvapivé obsadenie, ktoré sa ale skvelo odmenilo odvedenou prácou. Pomer napätia skvelo graduje až k samému záveru, veľa prekvapivých momentov a podarených zvratov pridáva na atraktivite. 85%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vynikající film. O genové černé ovci v bílém stádečku. Na vině mého nízkého hodnocení je fakt, že mi tahle hlavní myšlenka, tak moc oblíbená dnešní společností, je paradoxně ze srdce protivná. Mnohem více než k dokonalým a silným hrdinům jsem vždy tíhnul k lidem, kteří v životě něco zvorali, něco nedokázali, na něco nestačili. A pak se s tím vědomím museli poprat a domlátit se až do stavu osobní pokory, což je podle mě nejvyšší ctnost člověka. Tyto a podobné filmy jsou super, člověk pevnou vůlí, pílí a odhodláním dokáže skoro všechno - a to je mi protivné jako každá jiná pýcha. Riziko vaření dětí z genové kuchařky zobrazeno parádně. Jen by mě zajímalo, jak řešili antikoncepci nebo jestli vůbec ten odporný a nechutný styk dvou osob opačného pohlaví nezakázali úplně (ftip). Je to výborný film po filmařské stránce - byť neustálé odběry chcánek by navozovaly dojem, že jde o dokument pro mediky - příběh mě ale nenadchnul. Pro pár okamžiků ale stojí za to film vidět - nikde jinde nebylo tak strhující něco tak obyčejného, jako je zdolávání schodů, ani ve filmech o výstupu na K2. A Uma Thurman v roli ženy, která mi byla mnohem sympatičtější než ten roubenec. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film ukazující společnost ovládanou, hmm, jak to říci, pro nedostatek lepších výrazů, vědeckým fašismem. Roztomilé. Pozitivisté by to měli povinně vidět dvakrát, racionalisté jednou. Ostatní se mohou obdivovat režii Andrewa Niccola, který natočil nápadité sci-fi prakticky s minimem rozpočtu a v retro stylu, bez nějakých vizuálních okázalostí. Ale s naléhavostí, hloubkou. Dobré herecké výkony kvality snímku jen podtrhují, stejně jako vynikající hudba Michaela Nymanna. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Název filmu je složen z písmen čtyř základních složek DNA - guanin, adenin, thymin a cytosin (G, A, T, C). Nejčastěji se opakující čtyř a dvou nukleotidové sekvence (takzvané mikrosatelitní DNA) v genomu člověka jsou GATA a CA. (Erico)
  • Během celého filmu brázdí ulice auta budoucnosti, která jsou poháněná elektrickou energií. Na jednom záběru dokonce hlavní hrdina připojuje svůj vůz po zaparkovaní na nabíječku. Každé auto má přesto v zadní části výfuk, který je při tomto systému pohonu zbytečný. (Geriel)
  • Mnoho "futuristických" budov, které jsou ve filmu k vidění, je ve skutečnosti velmi starých. Některé interiéry pochází například z domu Marin County Civic Center navrženého slavným americkým architektem Frankem Lloydem Wrightem v letech 1957-9 (na jeho střeše, například na začátku filmu, uklízí Ethan Hawke ještě jako Vincent). Obrovský betonový dvorec, na kterém Irene nabízí Jeromovi (Ethan Hawke) svůj vlas, je ve skutečnosti výpust přehrady Sepulveda v Los Angeles a byla postavena ve třicátých letech dvacátého století. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama