Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (343)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Už chápu proč koncem minulého desetiletí byl kolem filmu takový poprask. Odpovídá, ukazuje a ohromuje. Narozdíl od některých posledních dílů (páté řady) seriálu na začátku diváka chytne a až do konce nepustí. Působivé lokace, výborná zápletka, výborní herci v titulních rolích. Dostal jsem přesně to v co jsem doufal. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Akta X patří mezi mé nejoblíbenější seriály. Agenti FBI Mulder a Scullyová jsou již jistě kultovními a ten, kdo si zamiloval seriál bude celovečerákem přímo nadšen. Opět se dostane na konspirační teorie, řešení nejrůznějších událostí a přicházení věcem na kloub, jen mi ke konci chybělo vědecké vysvětlení Scullyové :) Celovečerní verze patří mezi ty lepší sci-fi posledních let, čemuž jistojistě dopomáhá kult seriálové předlohy, takřka všeobecná obeznámenost s ústřední dvojicí a nemalý rozpočet, který je ve filmu vidět. Scény z Antarktidy a zřícení explodující výškové budovy stály za to. Měli by natočit dvojku, nebo pokračovat v tvorbě seriálu... Určitě nejsem jediný, kdo má takové přání. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jako bych už všechny složky filmu Akta X někde viděl... Zpočátku napínavý thriller měnící se v méně napínavé konspirační drama mixované se sci - fi a na závěr prvky z Vetřelce v kombinaci s létajícím talířem. Čekal jsem více, než jsem dostal. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12312-akta-x-film-x-files-the/videa/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na seriál si vzpomínám zejména z dětství, kdy mi zpříjemňoval večery. Rozhodl jsem si tohle dětství připomenout také touto filmovou adaptací. Ani nevím proč jsem koukl zrovna na tuhle adaptaci, když je v podstatě jedna z nejhůře hodnocených. No co už? Zkrátka a dobře, příliš mě to nenadchlo. Příběh je poměrně vágní. Není moc oč stát. Navíc je roztahaný do dvou hodin a pravděpodobně vás za tuhle dobu unudí. Příběh je přesycen hromadou naprosto nelogického chování snad úplně všech, kterým se snaží přihrnout trošku toho drama, které jinak ve snímku zcela chybí. Zbývá tak snad jenom příjemný pohled na duo Duchovny Anderson, mezi kterými to parádně jiskří. Za sebe to vidím maximálně na dvě pěticípé. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Akta X je jeden z nejlepších seriálu co byl, je a bude!!! Nic lepšího se stejným zaměřením být nemůže, takže bylo jen otázkou času, kdy to tvůrci přivedou na plátna kin v celovečerním provedení. Ale saka, tohle jsem nečekal!!! Film je vlastně jedna epizoda seriálu, akorát, že delší a bohužel je to rozvleklé a nezaživné. 2 hodiny!!! Nic moc příběh! Žádná akce. Jen docela vydařený konec, i když to bylo přemrštěný, až to hezký nebylo. Je to ale sci-fi, tak proč ne? Nejlepší na filmu je bezpochyby hlavni dvojce. David Duchovny a sexy Gillian Anderson! Mulder a Scullyová! Ketchup a špagety! Přesně takhle se ti dva k sobě hodí. Jenže i u nich najdu to znamé ALE. Jejich výkony byli slabé a to dost. Nepřesvedčili mně. Jen se vážně tvářili a hodně mluvili. Toť vše. A nejde mi vůbec do hlavy místní hodnocení. Dost vysoké. Já dávám 3*, což by odpovídalo 60% a tolik si podle mého názoru Akta X - Film zaslouží. Ani o desetinu víc!!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Slovo „Akta“ se dá přeložit do českého jazyka jako „Soubory“. (Varan)
  • Krycí jméno filmu při dopravě do kin bylo: "Nuts and Bolts." (cariada)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama