Reklama

Reklama

Velké nesnáze v Malé Číně

  • USA Big Trouble in Little China (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Burton: užvaněný, velkohubý, umolousaný hejsek a řidič milovaného kamionu, který se neochvějně plouží do náruče San Franciska. Kuriózní spojení toho nejlepšího (a nejhoršího) z Johna Waynea a Indiana Jonese v jedné osobě vyhraje sázku nad restauratérem Wangem. Aby se ujistil, že mu Wang nepláchne, Jack svolí, že jej zaveze na letiště, kam přilétá Wangova snoubenka. Než by vypečená dvojice řekla štandopede, Jackovi ukradnou náklaďák, Wangovi snoubenku a na krku budou mít naráz nejen čínskou mafii, honosící se bohulibým názvem Vládcové smrti, ale také trio čarodějných mordýřů, Bouří, a především – více jak 2000 let starého démona Lo Pana. Ten potřebuje ke svému plnokrevnému vzkříšení právě Wangovu zelenookou snoubenku… Výrazná tvář a veterán amerického žánrového filmu, John Howard Carpenter (Přepadení 13. Okrsku, Halloween, Mlha, Útěk z New Yorku), hudebník, scenárista a režisér, minulý rok oslavil 70. výročí. Při dané příležitosti Česká televize začala výrobu nového, kvalitativně odpovídajícího dabingu, Velké nesnáze v Malé Číně (1986). Hororovou komedií Carpenter utnul období, kdy se věnoval vážnějším (a váženějším) produkcím typu Věc či Starman, a vrátil se ke svým kořenům, datovaným až ke sci-fi komedii Temná Hvězda. Inspirací pro natočení Velkých nesnází v Malé Číně byly vyšinuté hongkongské kung-fu snímky typu Xin shu shan jian ke anebo účelově triviální fantasy a komiksy á la Flash Gordon. Výroba Carpenterova v pořadí devátého – a v té době jeho nejdražšího – kinofilmu se od počátku potýkala s problémy. Studio 20th Century Fox, coby „továrna na sny“, a Carpenter, coby vizionářské individuum, se vzájemně nedokázali sladit. Zároveň se na scénáři podílelo hned několik autorů a text byl ustavičně přepisován. Velikášské natáčení s přemírou speciálních efektů, extravagantních kostýmů a rekvizit pak mimo jiné zápolilo, aby bylo dokončeno dříve než ve stejné době natáčené Zlaté dítě, jimiž Paramount Pictures chtělo Carpenterovu opusu konkurovat... Určitou měrou bezděčně vznikla opalizující „kinematografie atrakcí“, která se publiku předvádí a vábí jeho pohled opojnými lákadly, aniž by se přitom omezovala na logické, soudržné a hodnověrně působící vyprávění, jak je obyčejně u Hollywoodu zvykem. Ačkoli je dnes snímek zařazen do zlatého fondu americké kinematografie a mezinárodně nese pečeť kultovního díla, dobově se toto akční fantasy utržené ze řetězu setkalo s vlažným přijetím. Zisky ze vstupného nadto nedokázaly ani zdaleka dorovnat produkční výdaje a film skončil v hluboké finanční ztrátě. Následující Carpanterovo tvůrčí období proto značilo návrat k nezávislým či minoritním produkcím, z nich vzešly neméně originální horory jako Vládce temnot, Jsou mezi námi a Ve spárech šílenství. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí upomínka na dobu, kdy blockbustery byly pouťově spektakulární a nemaskovaly svou podstatu za rádoby mnohovrstevnatost. Navíc Carpenterova klasika představuje fascinující projekt, který se pokusil do amerického mainstreamu přenést žánr hongkongských fantaskních báchorek, které tam v osmdesátkách revitalizoval Tsui Hark. Carpenter výtečně vystihl jejich karnevalovou rozjívenost a totožně i svůj biják zaplavil praktickými speciálními efekty, fyzickou akcí, hororovými elementy i slapstickovým humorem. Při tom současně podvrací a s nadsázkou glosuje klasický obraz amerického filmového macho hrdiny, když Jacka Burtona se vší jeho nabubřelostí a frajírkovstvím ukazuje jako ryze chaotický element, který spíš jakékoli situace komplikuje než zachraňuje. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, který jsem vyděl, když jsem měl nějakých deset let, dodnes vzpomínám jak jsem měl hubu otevřenou a oči hypnoticky upřené na plátno. To bylo mé prvé letmé seznámení s Johnem Carpenterem, kterého od té doby miluju. Ve filmu je vše: rvačky, čínská kultura (tj. exotika), mafie, magie a samozřejmě ironický Kurt Russell (jinak to oblíbený režisérův spolupracovník). Taky nelze přehlédnou (vlastně přeslechnout) mistrovu skvělou hudby, i když někteří lidé ji nemají v lásce, ale já ji miluju. Vždy když jej opět vidím, tak na mne dýchne kouzlo těch časů, kdy jsem ho vyděl poprvé a je to nádherné. Někdo mě může označit za sentimentálního nostalgika, alespoň se za to nestydím jako někteří. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Občas se stane, že nějakej film shlédnu po hodně dlouhý době a pak se jenom divím svýmu původnímu hodnocení a to je přesně tenhle případ. Neskutečně zábavná akční fantasy komedie kterou jsem se prosmál od začátku až do konce, ale užil jsem si i akci a starý dobrý praktický triky. Pan Carpenter věděl jak na to a tady dokazuje, že on nebyl pouze ten co vesměs definoval subžánr slasher, ale dokázal bejt neskutečně kreativní i napříč jinými žánry. Mezi ústřední dvojicí je pak dobrá chemie a hlavně to všechno tak nehorázně odsejpá, že není šance se ani na minutu nudit. Co je super, že Carpenter tady dokázal i spoustu mrtvol a fyzického násilí zabalit do hávu takový tý pohádky pro celou rodinu. Zkrátka něco takovýho mohlo vzniknout jenom v osmdesátkách a já jsem nadšen. Ps ten dabing je možná zlo z hlediska překladu a ne úplně padnoucích hlasů, ale je neskutečně nahláškovanej a tak nějak přispívá k tomu celkovýmu zážitku. To je poprvé co jsi někoho zabil? Samozřejmě, že ne!95% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru je to vysoký nadprůměr. Viděl jsem film po letech znovu a pořád drží v napětí, má své kouzlo, skvělé hlášky (některé řečené dokonce jen tak mimochodem nebo bokem, že si jich hned člověk nevšimne, dvě hezké herečky, dostatek magie i soubojů (pravda, ty nejsou na běžné hongkongské úrovni, ale ujdou), a hezké je, jak se nebere vážně. Třeba drsný hlavní hrdina zjistíme, že až tak drsný není a občas dělá chyby a jeho drsňácké hlášky s rtěnkou na puse jsou příjemně a přirozeně komické. Navíc celá ta parta působí neuvěřitelně přirozeně a sehraně, o čemž se některým současným buddie filmům mže jen zdát. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejdynamičtější Carpenterův film, který hlavně v první polovině neskutečným tempem uhání kupředu, nezastavuje a jeho narativní intenzita nedává vydechnout. Skvost. Druhá půlka je čirá fantasmagorie, která se v tom béčkovém přelivu už tak trochu utápí a neví, co by ještě vymyslela. I tak ale tahle tvář osmdesátých let dokáže stále vykouzlit mnoho divácké radosti a úsměv na tváři. Minimálně opravdu funkčním humorem a bravurní chemií mezi Kurtem a Kimmy Cattrallovou. Vlastně dost radost. 80 % ()

Galerie (99)

Zajímavosti (25)

  • V počítačové hře „Mafia II“ se na tento film odkazuje. Pokud hráč vytáhne zbraň na ulici před gangsterem, gangsteři reagují stejně a v čínské čtvrti toto doplní hláškou: „Netahej velké problémy do Malé Číny.“ (Nick321)
  • Choreografii bojových umění sestavil James Lew. V malé roli si ve filmu také zahrál. (Rominator)

Související novinky

John Carpenter chystá návrat

John Carpenter chystá návrat

03.08.2008

Hororová legenda John Carpenter, tvůrce filmů jako Halloween, Věc nebo Velké nesnáze v Malé Číně, poslední dobou pracuje především pro televizi (jeho příspěvky do série Mistři hororu patřily k těm… (více)

Reklama

Reklama