Reklama

Reklama

Hlídka v Ardenách

  • Česko Půlnoční přepadení (více)
Trailer

Děj skvěle obsazeného válečného dramatu, natočeného podle stejnojmenného románu Williama Whartona, je situován do Francie, do ardenských lesů v prosinci roku 1944. Právě v té době sem byla vysazena elitní skupina šesti průzkumníků, jejichž úkolem je pod vedením rotmistra Knotta zajistit strategicky význačnou budovu, lesní usedlost, a vyšetřit, co se stalo s předchozí hlídkou, jež se nehlásí. Původně banální akce se ale zkomplikuje v momentě, kdy mladí američtí vojáci pochopí, že je celou dobu má na mušce jednotka zvědů Wehrmachtu. A ještě více je překvapí, že Němci neútočí. Jedná se snad o nějakou novou strategii psychologického boje? Nebo nacisté odmítají vystřelit jen proto, že se blíží Vánoce a v takový čas by neměl nikdo umírat? A nebylo by dobré zjistit, o co se vlastně jedná? Na spadnutí je dohoda, o které nadřízení nesmějí vědět, ale díky níž bude ušetřen nejeden lidský život. Tedy pokud někdo něco nepokazí... V hlavních rolích se můžete těšit na Petera Berga, Kevina Dillona, Ethana Hawkea a Garyho Sinise. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tenhle film fabuluje hned ve dvou věcech- kdo kdy viděl hodné, mírumilovné a zbaběle neschopné vojáky wermachtu? A kdo kdy viděl nadprůměrně inteligentní jednotku US Army s IQ nad stopade? Haha... Ale jako takový hezký vánoční román ze zasněžených Arden (kde se společně zpívá Silent Night/Stille Nacht, věší se granáty na vánoční stromek, Němci se s Američanama koulují, Amíci se tam koupou v teplé koupeli, popíjejí, ohřívaj se u krbu a vůbec tak příjemně zevlujou... ne, fakt jsem si to nevymyslel, tohle všechno tam je, ta válka musela být slušná prdel...) to celkem funguje, pěkné fantasy, jen ti elfové a orkové chyběli... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Téma druhej svetovej vojny je moja najobľúbenejšia vo vojnových filmoch.V tomto vynikajúcom snímku je viac ako ťažké boje viac zobrazená psychika vojakov. Už hneď od začiatku sa s tým režisér nepára a dáva svojej jednotke ťažkú úlohu . 6 chlapov sa má vybrať do miest v zamrznutom lese kde sa predošlá hliadka stratila. Objavia tu Nemeckých vojakov ktorý už nechcú bojovať ďalej extrémne realisticky poňaté. Má to myšlienku , cit , a obrovskú naturalistickú atmosféru. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Pollackova Hájili jsme hrad z toho úplně čiší ten literární původ, což těm, kteří čekají na kulometné palby a vyhřezlá střeva na dně zákopů, nemusí dvakrát vyhovovat. Stejně jako ve Whartonově novele se ošklivost války připomíná spíše radostmi života a zároveň vše směřuje k důkazu o absolutní nevyzpytatelnosti válečného šílenství, kdy se dobrá vůle a úmysly rychle mohou zvrtnout v něco strašného. Co pro Tenkou červenou linii udělala hudba Hanse Zimmera, to umí tady ta Marka Ishama. Její magičnost to pozvedá o úroveň výš.. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu celkem zdařilá výprava - závěje sněhu v kopcovitém zalesněném terénu, sníh, kosa, sníh a sníh.. Zbytek ale slabota. Průzkumná hlídka postupuje vpřed na místo určení po odhrnuté lesní silnici ve stylu "Taxi" a vojáci tráví čas přezouváním jedněch zimních řetězů. Pokud zde došlo k navození nějaké autenticity předvečeru bitvy v Ardenách očima nezkušených amerických rekrutů, autoři jej dosáhli leda latentně, opakujíc nezkušenost svých předků, ovšem tentokrát na poli filmového vyprávění o historických událostech. Když nad tím ale přemýšlím, pokud se jednalo o scénáristický záměr ("nebudeme se mazat se studiem nějaké historické situace v americké armádě a fakty vnitřní organizace a vojenství samotného, nasadíme prostě mladé herce do terénu a necháme je zahrát si na vojáky"), je to nakonec asi umělecky ospravedlnitelné. Nicméně toto výše popsané "komorní drama" obecně dosahuje úrovně max. TV filmu pro mládež (bez urážky). Neduhy typu "zlý major" apod. jsou jen mouchy poletující okolo mých uší a očí. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spíše než protiválečný tón, je z tohoto filmu cítit absolutní stupidita hlavních postav. Mladé intelektuály ve zbrani tady bohužel neobhájí ani fakt, že byli před válkou panicové a všichni byli mladí a nezkušení válečníci. Zatímco jednotky SS střílely kulometem zajaté Američany, tady sice Wehrmacht, ale z podobného těsta, přichází po nocích na návštěvu Američanů, zdobí jim přilehlé stromky vánočními ozdobami, zpívají jim koledy, koulují se s nimi po nocích, staví sněhuláky nebo vyměňují zbraně ... Proboha, tohle snad autor nemyslel vážně? Celá pointa filmu (spoilery) stojí na tom, že parta německých vojáků se usnesla, že už je tak nějak nebaví válčit, takže se vzdájí. Zároveň tuší, že se k nim blíží jejich vlastní jednotky, které je nenechají zběhnout, ale přesto trvají na zcela zdlouhavém a stupidním procesu způsobu "zajmutí", který by se dal provést během deseti minut, ale holt se protáhne na tři dny, protože němečtí vojáci byli nacisty vždy perfektně školeni ve způsobu kapitulace, na to se Hitler vždy detailně zaměřoval a dokonce o tom sepsal knihu "Mein Kapitulation". Hezké, že film vydává veterány z východní fronty za pacifistické dobráky rozdávající německé klobásy, když ti stejní lidé tam vypalovali celé vesnice s dětmi a stařenami ve jménu Reichu a nehli u toho ani brvou. No jo, prostě Hollywood a "protiválečné drama". 40% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Během natáčení řádila v Utahu nejstudenější zima za posledních 83 let. (mi-ib)
  • Interiéry sídla, ve kterém se skupinka vojáků ubytuje, byly ve skutečnosti postaveny v tělocvičně místní střední školy. Jako půda sloužilo jeviště školního divadla. (villain)
  • Sídlo mělo pouze tři stěny a bylo postaveno v odlehlé oblasti. (villain)

Reklama

Reklama