Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Světoznámý hudební skladatel prožívá osudové milostné i tvůrčí vzplanutí pod štíty švýcarských Alp... Hudební skladatel Richard Wagner (22. května 1813, Lipsko – 13. února 1883, Benátky) odchází v roce 1849 v důsledku revolučních událostí v Německu do neutrálního Švýcarska. V Curychu působí téměř devět let jako dirigent orchestru a snaží se i dále komponovat. V jeho tvorbě ho podporují i jeho skalní obdivovatelé, manželé Wesendonckovi. Mathilde Wesendoncková Wagnerovi učaruje i kvůli sdílené vášni pro hudbu a poesii. Zakázaná láska ale může vést ke zničujícímu skandálu, který by mohl mít nedozírné důsledky. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Curyšská aféra a současně Wagner pro začátečníky. Matný děj, který se nese na křídle Wagnerovy hudby, která tehdy musela být považována za geniální. Každopádně Wagner dokázal to, co si předsevzal: vytvořit gesamtkunstwerk. V mládí jsem absolvoval v Lipské opeře celý Prsten Niebelungů; samozřejmě jsem v celé jeho velkoleposti občas usnul; prostě i to patří ke gesamtkunstwerku. Pokud to někoho zajímá, na uložto.cz jsou Wesendonck-Lieder, se ktermi bych se bez podpory tohoto filmu nejspíš neseznámil. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavá epizoda ze života Richarda Wagnera, která i přes snahu zobrazit jeho osobnost dramaticky vyzněla poněkud mdle. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Svatá je, která se ladně klade. Gravitace srdcí, vroucí tinktura. Intimní epopej, velehora. Chrlící se z nitra, za jitra. Chrámová partitura čaruje. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čistě Švýcarský film pro mě absolutně neznámého režiséra, který asi ani nebude moc zkušený, jelikož tohle je jeho teprve druhý film v rozmezí jedenácti let. Zde nám představuje slavného hudebního skladatele Richarda Wagnera a jeho zamilování se do cizí ženy. Zvláštní, že mi tento snímek v mnohém připomněl nedávno shlédnuté Americké dopisy. Antonín Dvořák se totiž také zamiloval do jiné ženy a stala se jeho téměř celoživotní múzou. Navíc i tam bylo vše odhaleno díky dopisům. Jak zvláštní, že stejně nadaní muži zažívají podobné osudy. Zde navíc máme možnost vidět i položené základy Švýcarské neutrality. Pro mě se ale film točí neustále ve stejných kolejích a milovníci vážné hudby tak ocení hlavně skladatelovu tvorbu. I herecké výkony neznámých herců jsou takové matné. V závěru pak ještě i scenérie hor, ty v žádném Švýcarském filmu nejspíš nesmí chybět, nakonec je to na této zemi to nejkrásnější. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama