Reklama

Reklama

Vraždy na Rue Morgue

(TV film)
  • Česko Vraždy v ulici Morgue (více)

Obsahy(1)

Jedné obzvlášť temné noci probudí obyvatele pařížské ulice Morgue děsivé zvuky vycházející z domu, kde žije osamělá stará dáma se svou dcerou. Když lidé dorazí do třetího patra, odkud srdceryvné zvuky vycházely, vidí už jen stopy po masakru. Jednu z žen násilník zardousil a nacpal do komína jako panenku, druhé uřízl břitvou hlavu. Na případ jsou nasazeni nejschopnější policisté, ale vyšetřování vraždy, záhadné ve všech ohledech, zůstává stále ve slepé uličce. Naštěstí se začne podivným mordem zabývat velký policejní detektiv 19. století Auguste Dupin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám rád klasické detektivky a proto jsem se na tento film těšil. Knihu jsem kdysi četl a tak řešení pro mě nebylo překvapením, problém byl ale jinde. Film je neskutečně nevýrazný, televiznost z něj přímo čiší. Nejvíc jsem byl nalákán jménem pana Scotta, očekával jsem charismatického detektiva - to mám v těchto tradičních detektivkách nejraději a viděl jsem místo toho zcela nezajímavou mdlou postavu, Scottovi navíc ještě hodně podkopával nohy nepodařený dabing. No nic - jdu se dívat na dalšího Columba, ten má charismatu na rozdávání:)) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl už pred značne dlhou dobou a vtedy sa mi veľmi páčil, také 4* určite. Ak by som sa mal však na neho pozrieť s odstupom, určite by som mu mal aj čo vyčítať a tak dám na zlatú strednú cestu - štandardne dobré televízne spracovanie klasickej poviedky z pera majstra hororového žánru, ktoré sa však od svojej predlohy v mnohom aj značne líši. Uznať treba veľmi dobre vystavané napätie. Všetci svedkovia pripisujú vraždy nejakému cudzincovi (najčastejšie ide o Francúza), nakoniec sa ani nejedná o človeka - o to hroznejšie potom pôsobí fakt brutálnych vrážd britvou . Oscarový George C. "Patton" Scott ako detektív na dôchodku Auguste Dupin pôsobí celkom fajn - naozaj ako nejaký menej známy Sherlock Holmes so svojimi výbornými dedukciami. Ešte celkom milo poteší účasť vtedy začínajúceho Vala Kilmera. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Aniž bych chtěl VRAŽDY jakkoliv přecenit nebo naopak nedocenit, musím zdůraznit, že v tomto případě máme co do činění s kvalitní adaptací nikoliv zanedbatelné literární předlohy. Ovzduší tajemna, nejistoty a kontrast s osvětlenými hlavními ulicemi francouzské metropole jsou zvládnuty na úrovni stejně tak jako herecké výkony. Zajímavá je i americká vize Paříže a prakticky vůbec neruší posunutí děje někam do přelomu šedesátých a sedmdesátých let předminulého století. Oproti Cormanovým adaptacím je tu sice zřetelně méně invence, ale současně se nejedná o rozdíl, který by byl nepřekročitelný. I obtisk má svou hodnotu, nepředstírá-li víc, než čím skutečně je. Ve Szwarcově filmografii má toto dílo i tak punc výrazného nadprůměru nejlépe vyjadřitelného dobře zvládnutým standardem filmového řemesla. To v době, v níž se rozevírá stále větší propast mezi kasovním a artovým filmem, není málo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem jde o docela solidní zpracování skvělé povídky, kterou ocení především ti, jenž s ní ještě nikdy neměli co dočinění. Samozřejmě, že se zde najde několik výrazných chyb, jenž jsou viditelné na první pohled, ale v konečné fázi si myslím, že to tvůrci zvládli docela obstojně. Hlavně začátek filmu dokázal diky své atmosféře naježit chloupky nejednomu divákovi či divačce. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

George C. Scott je tradičně skvělý a zachraňuje, co se dá, mezi jeho nejlepší výkony se ale tahle zcela nová podoba Augusta C. Dupina, nemajicí s tím Poeovým vůbec nic společného, rozhodně nezařadí. Kilmer i Rebecca De Mornay jsou fajn, stejně tak sympatický dobový Londýn, zápletka je v jádru věrná předloze (ač samozřejmě s mnoha inovacemi, které už tak dobré nejsou), ale na dobrý film - který z Vražd v ulici Morgue rozhodně může být - je to ale sakra málo. Nezajímavá a bohužel i dost podprůměrná podívaná. Radši si zase přečtěte povídku, zabere vám to o hodinu méně času a na George C. Scotta se podívejte v čemkoliv jiném. 45 %. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama