Reklama

Reklama

Čtyři svatby a jeden pohřeb

  • Velká Británie Four Weddings and a Funeral (více)
TV spot

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh Charlese (Hugh Grant), vtipného a okouzlujícího muže, který ve svých dvaatřiceti letech stále střídá partnerky jako na běžícím pásu. Jeho životem prošla spousta žen, které zbožňoval, ale s žádnou z nich nedokázal navázat hlubší vztah. Rezervovaný Angličan vystavěl kolem vlastního nitra tak nepropustnou zeď, že nyní nedokáže projevit své city. A čím více svateb společně se svými kamarády navštíví, tím méně se sám hrne do ženění. Až do oné osudné soboty, kdy v jednom kostele spatří Carrie (Andie MacDowellová) – tu nejzajímavější, nejkrásnější, nejdůvtipnější a také nejnedostupnější Američanku, jakou kdy v životě potkal. Charles se ze všech sil snaží, aby ji příliš neuháněl a hlavně se do ní nezamiloval - během jednoho pohřbu a tří dalších svateb… (Cinemax)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (346)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Richard Rodney Bennett: 1. Love Is All Around - Wet Wet Wet [3:59] ,2. But Not For Me - Elton John [3:02] ,3. The Right Time - I To I [3:32] ,4. Smoke Gets in Your Eyes - Nu Colours [4:29] ,5. I Will Survive - Gloria Gaynor [3:47] ,6. Crocodile Rock - Elton John [3:53] ,7. La La La (Means I Love You) - Swing Out Sister [4:42] ,8. Loving You Tonight - Squeeze [4:48] ,9. The Secret Marriage - Sting [2:01] ,10. Chapel of Love - Elton John [3:45] ,11. After the Funeral (W.H. Auden poem read by John Hannah) [1:53] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Richard Curtis mi opravdu jen potvrdil, že je jedním z nejlepších scénáristů pro konverzační romance. Dovede napsat skvělé vtipy, ale především dovede napsat příběh, který není až tak předvídatelný, je zábavný a vyniká skvělými hereckými výkony. Režie Mike Newella tomuto snímku krásně sedla, je decentní a přesná. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Romantické komedie jsou specifické tím, že i když divák dopředu ví, že hlavní hrdinové nakonec skončí v láskyplném objetí, prožívá s nimi jejich trpkou cestu plnou překážek a schválností, jakoby to nevěděl. Tedy pokud je scénář dobře napsaný, což v případě Čtyř svateb platí. Scénárista Richard Curtis navíc hned na začátku obrací tradiční schéma romantické komedie trochu naruby, když Charles a Carrie skončí v objetí už po půl hodině filmu. Teprve když zaskočený Charles odmítne Carriinu nabídku sňatku, rozjíždí se „tradiční“ spletitá a komplikovaná cesta za vysněným protějškem. Vedle romantických prvků Čtyřem svatbám neschází ani inteligentní humor, který často nabírá hodně černý odstín. Například když Carrie zaskočenému Charlesovi vyjmenovává tři desítky svých milenců nebo když Charlie na svatbě naráží na jednu svoji bývalku za druhou a co věta, to trapas, je to zkrátka „hustota“. V situačním humoru je prostě Curtis mistr nad mistry. Pochopitelně nechybí ani jeho tradiční „přísada“ v podobě Rowana Atkinsona (společně stvořili Mr. Beana) v malé, ale divácky vděčné roličce ujetého kněze. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ako ma niekdajšia priateľka ťahala do kina na tento film. Vraj to bude nesmierne zábavné, hrajú tam skvelí herci a prekypuje to britským humorom. Išiel som tam s ňou, ale z kina som odchádzal poriadne znudený. Teraz po dlhom čase som si to pozrel s mojou súčastnou partnerkou a bola to rovnaká nuda ako pred rokmi. Vôbec som sa nebavil, Hugh Grant mi je protivný a suchý anglický humor nedokážem oceniť. "Štyri svadby a jeden pohreb" už nikdy viac nechcem vidieť. ** ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tento film je po celých 117 minut doslova napěchován britským humorem. Kontrast čtyř svateb a jednoho pohřbu dává tomuto filmu vyváženost skvělých a vtipných dialogů a situací spolu s dojemnou scénou s Johnem Hannahem, coby řečníkem na partnerově pohřbu. Osobně dávám maximální počet hvězd, protože mě opět Britové přesvědčili o tom, že jsou nejlepší filmoví tvůrci v naší galaxii. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

  • Ve vystřižené scéně bychom se dozvěděli, že Charles, Matthew a Fiona spolu chodili na univerzitu, Gareth byl lektorem do doby, než našel lísteček, na kterém stálo: "Král Lear: Děda nám nějak senilní." a Scarlett žila u Charlese od doby, kdy ji po párty našel u sebe doma pod stolem. (cariada)
  • Báseň, kterou předčítá Joe Hannah na pohřbu se jmenuje "Funeral Blues" od W.H. Auden. (cariada)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

My Fair Keira

My Fair Keira

09.06.2008

Už nadpis řekne vše důležité, ale kdybyste se náhodou nechytali, rádi to upřesníme: připravuje se nová filmová verze legendárního muzikálu Lernera a Loeweho My Fair Lady. A Keira Knightley si v něm… (více)

Láska rocková

Láska rocková

23.02.2008

I kdyby Richard Curtis už v životě nic nenapsal a nenatočil, do zlatého fondu kinematografie (a našich romantických srdcí ;-)) se už navždy zapsal scénářem k Čtyřem svatbám a jednomu pohřbu a hlavně… (více)

Reklama

Reklama