Reklama

Reklama

Válka světů

  • USA War of the Worlds (více)
Trailer 1
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel a náctiletého syna Robbieho. V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Lidé si to nedokážou vysvětlit, když se začne zvedat zemský povrch, ze kterého vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje. Mimozemšťané ve svých mechanických maskách začnou útočit a zabíjet lidi. Strhne se davová panika a Rayovi je jasné, že musí utéct s dětmi z města pryč. V kradeném cizím automobilu se tedy vydává do domu své manželky, která zde však není. Druhého dne objeví Ray na ulici vrak spadlého boeingu. Na místo přijíždí štáb televizních reportérů, který Raye informuje o tom, že mimozemšťané ve svých strojích zaútočili na všechny světové kontinenty a podařilo se jim zničit velká území a zabít miliony lidí. Ray se rozhodne odvézt své děti k jejich matce do Bostonu, ovšem jejich auto je přepadené davem zoufalých lidí. Ray tedy přichází o auto, ale jsou naloděni na trajekt, který má odvézt obyvatele Bostonu do bezpečí. Loď je ovšem potopena a Ray s dětmi se dostávají na břeh. Ray se musí smířit s tím, že Robbie se rozhodl bojovat proti mimozemšťanům po boku armády, a pokračuje s Rachel na cestě sám... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 434)

Fr 

všechny recenze uživatele

Postavit příběh na vztahu - neposlušný syn - nespolehlivý otec - spolehlivá dcera, nevyžaduje ani tak pevný nervy, jako dobrej scénář, režii, kameru a mraky speciálních efektů. Jo a taky herce. Netvrdím, že T.Cruise by mohl vystřihnout Hamleta, ale jeho ,,standartní výkon" má dostatečnou podporu v D. Fanning a ,,emzácích". Když pomyslím, že H. G. Wells vydal knihu r. 1898, odpustím S.Spielbergovi občasné ,,přehánění" - pro dobro a blaho příběhu (komu asi tak funguje auto?, proč s ním nezajet do davu lidí, kdo.... ). Líbilo se mi stupňování napětí a perfektní davové scény, které má Steven v ,,malíku". Stejně jako mimozemšťany (proto se nedivím obsazení D.Fanning). A ten konec bych taky nějak tragicky neřešil. Prostě dobře zvládnutej ,,existenční" zápas o budoucnost lidstva. Co by ste dělali vy? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výsledný dojem vůbec není špatný. Spielberg je příliš dobrý režisér, než aby natočil zapoměníhodný film. Do svého filmu zakomponoval něco, co v jeho předchozích dílech chybělo - napětí a temnotu. Pohodovost a dětská hravost E.T. jsou zapomenuty a Spielberg natočil svou Válku světů jako monumentální katastrofický film, který je navíc sympatický tím, že je snímán z pohledu obyčejného outsidera, který se nesnaží spasit svět, ale jenom docela obyčejně přežít. Někdy dokonce na úkor ostatních. Řada scén je nasnímána tak, že berou dech. Ničení velkoměsta, potopení lodi, apokalyptické výjevy prchajících davů, to všechno zkrátka Spielberg umí a využívá. Sklepní scéna se zrcadlem dokonce patří mezi můj top ten a svou rafinovaností se řadí mezi vrcholným scénám žánru. Cruise je dobrý, ale předčí ho výborná Dakota Fanning jako současná dětská hvězda první kategorie. Tim Robbins svého psychicky narušeného muže zahrál taky s přehledem a ostatní herci nejsou důležití pro nic jiného než jako budoucí mrtvoly. Tím, co připravilo film o pátou hvězdičku a o zařazení do filmové špičky, je nešťastný happy end, který sice odpovídá literární předloze, ale nikoliv celkovému vyznění filmu. Zároveň vadí i celková délka snímku, která v tomto případě mohla být o 20 minut delší, protože po velmi dobrém rozehrání je konec jednoduše ošizený. Výtvarně je to pozoruhodný snímek, laděný do pochmurné červeně mimozemských organismů a zneklidňující zvuky mimozemských strojů vytváří po většinu snímku náležitě mrazivou atmosféru. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Tomovi tyhle filmy sednou jak prdelka na nočník, o tom žádná. Dakota na můj vkus moc ječela a příšera byla nechutná, ale já nejsem scifíčková holka, tak mě berte s rezervou. A konec byl už snad v mých očích žánrově hozený do hororů. U mě mezi trojkou a čtyřkou, nicméně věřím, že mnozí si to užívali. Tyhle filmy chtějí pivko, buráky a bude to za pět. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl, myslel jsem, že mám vlčí mlhu a raději jsem si znovu pustil počáteční titulky a přesvědčil se, že se to fakt jmenuje Válka světů od režiséra Spielberga. Ale takovou sračku jsem už hodně dlouho neviděl. Předloha je velice dobře napsaný SF, s překvapivým koncem a dobrou zápletkou. Wells totiž byl spíš klasický autor inklinující ke krásám SF fantazií hlavně kvůli svobodě, kterou mu to přinášelo v zápletkách a příběhu. Rozhodně ale nebyly jeho povídky nebo romány hloupé, naivní, lineárně přímé linky ubíhající k předvídatelnýmu konci. Každýmu by mělo být jasný, že u Spielberga dojde k happyendu, že tam nějak přimíchá téma porušené rodiny, která se během filmu spraví, že se bude vyžívat v tricích a barvičkách kamery, ale ve výsledku těch efektů vlastně vůbec nevyužije k bližšímu popisu světa, ale jen k nadšeným "Och!" a "Ach!" které publikum v sálech tak rádo vydává. I mně to bylo jasný, jenže u Války světů se přeci jen vyznamenal pořádně. Řekl bych, že to přehnal stejně jako pejsek a kočička, protože když na závěr se všichni šťastně setkají (podotýkám celá rozpadlá rodina až na druhého manžela včetně za mrtvýho pokládanýho synka), je to už přeci jen trochu moc. Navíc průběh filmu je jakoby narychlo okopírován z některého z těch nudných béčkových scifáčů, které se vyrábějí jako na běžícím pásu pro americké SF televizní kanály. Cruise prostě někam jde s dcerou a synem a čas od času narazí na emzáky nebo nějakýho magora, ale vždycky jako zázrakem vyjde ze všeho zdravej. Co se týká té všemi opěvované Dakoty, myslím, že přehrávala víc jak android v Metropolisu a to už je co říct. Jedinej jakžtakž slušnej herec byl ten emzák, kterej na konci tak efektně umřel. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No nějak nevim, co k tomu napsat. Ten film je neuvěřitelná blbost. Pochopil bych, kdyby kravinu s podobnym námětem natočil před 50ti lety Ed Wood, ale natočit tohle v roce 2005 a ještě to vydávat za thriller? Já jsem se teda spíš u toho několikrát zasmál, ale pochybuju, že to byl účel filmu. Tady je těch komentářů tolik, že bych stejně jenom opakoval, co už napsal někdo přede mnou. Snad akorát za sebe můžu říct, že začátek mi nepřipadal úplně špatnej, ale později se mi ani nechtělo věřit, že tuhle píčovinu opravdu natočil Spielberg a né např. Bay nebo Emmerich, od kterejch bych něco podobnýho očekával. Přemejšlim, za co tady dávat hvězdičky... Dobrý triky jsou v dnešní době a navíc s takovym rozpočtem snad samozřejmost, takže nechápu, proč se nad nima tolik lidí rozplývá. A kromě těch triků v tomhle filmu nic moc jinýho k vidění neni. Válka světů mi prostě připadá asi jako hovno v hezkym obalu. Celkově je to pěkná slabota. Navíc nechápu, proč se ve všech filmech od Spielberga (snad kromě Duelu) musí vyskytovat nějaký uječený dítě. Ještě snad něco málo k tomu (ne)slavnýmu konci... Ten konec byl sice hodně blbej, ale já pořád očekával nějakej dojemnej projev prezidenta, což by bylo ještě horší. Jinak pokud jste viděli Scary movie 4, tak si můžete 1 hvězdičku přihodit. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (74)

  • Když tripody vylezou ze země poprvé, svou výškou daleko převyšují budovy. Přestože je místo, odkud vylezly, jen pár bloků od Rayova (Tom Cruise) domu a tripod zničí část města včetně dálničního mostu, Rachel (Dakota Fanning) stojící u okna a ani sousedé poblíž o ničem nevědí. (Guilemot)
  • Šlo o třináctý film Toma Cruise (Ray Ferrer), jehož tržby překonaly 100 milionů amerických dolarů. (Karlos80)

Související novinky

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama