Reklama

Reklama

Obsahy(1)

18 letý Doug Masters (Jason Gedrick) pilotuje letadlo déle, než řídí auto. Jeho otec - špičkový vojenský pilot - byl během vojenského konfliktu na Středním Východě sestřelen a uvězněn. Americká vláda je bezmocná. Doug si spolu s vojenským veteránem (Louis Gossett, Jr.) „vypůjčí“ vojenské letadlo a společně se vydají na nebezpečnou misi s cílem vysvobodit otce a vrátit se jako hrdinové a muži. Příběh o velké odvaze, neobyčejném přátelství a předurčení vzdorovat všem překážkám. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (76)

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Filmy o letadlech mě nikdy moc nebrali. Železného orla jsme měli doma na VHS snad 30 let a já se podíval až nyní. Je to taková béčková ptákovinka, ale moc mě to nepřesvědčilo, že bych chtěl vidět pokračování. Ovšem milé bylo jméno jedné ze dvou hlavních postav - Čapí, to je tak krásné, že bych si to opakoval stále dokola :D. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

rok 1986 bol i v znameni mini suboja medzi IRON EAGLEom a TOP GUNom. Zelezny orol mal vacsi rozpocet a pribeh ktory by sa pozdaval vsetkym narodne zalozenym amarickym divakom, lebo ide o zachranu zostreleneho americkeho pilota a nakopanie zadku arabskym "teroristom" ktorym pomahaju sovieti o co sa postara syn (!) zostreleneho pilota za pomoci svojich spoluziakov zo skoly (!!). takto to znie pekne, ale to by za kamerou nemohol stat Sidney J. Furie ktory je uplne bezradny ako v akcnych scenach tak i vo vsetkom ostatnom. dnes sa to mu neda upriet urcity sarm, vdaka obrovskej naivite, ale mna to vacsinou len nudilo. Top Gun toho roku (i vdaka Tony Scottovy ktory bol co sa tyka kvalita uplne inde ako Furie) z orla spravil akorat tak Zeleznu Sliepku... ()

Reklama

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Tomuhle snímku jsem se dlouho vyhýbal. Jako milovník bojové letecké techniky jsem tušil, že budu spíš zklamanej než nadšenej. Nakonec se nedostavilo ani jedno. Film je udělanej pro mladý kluky co nemaj o letadlech ani páru, a náramně se baví u akčních filmů s hudbou 80. let. To že si z americké letecké základny půjčí kluk a strejda dvě, v té době nejmodernější letadla na světě a nikomu to nevadí, nad tím se ostatní můžou jen pousmát. Každopádně nemůžu dát míň než průměr, už jen kvůli těm senzačním F 16. ()

chaosteory 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrné své době a svému žánru. Mám pocit, že natočit smysluplný film o bojových letadlech popřípadě o osudech jejich pilotů je nemožné, protože to vždycky bude minimálně z poloviny fantasmagořina na podporu děje. Právě pro to mám o něco radši Iron Eagle než romanticky laděný Top Gun. Je tu úplně všechno, co má podobná pohádka mít, uvězněného vojáka, vysloužilého experta, super nadaného "ne"pilota a spoustu medu na zalepení těch pár povedených hlášek. Pro mě má film své kouzlo i dnes a pro povedený soundtrack ( Queen nebo Twisted Sister ) dávám o bodík víc. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NE, TOHLE JE NĚCO JINÝHO NEŽ BYL ÍRÁN. TEĎ MÁME V OVÁLNÉ PRACOVNĚ CHLAPA, CO SE NEPODĚLÁ Z NĚJAKEJCH MRZÁCKEJCH ZEMIČEK..." Ať žije ultra zelený rok amerického filmu, rok 1986, kdy vznikly parádní armádní agitky a reaganovské akčňáky BOJOVÉ NASAZENÍ (s Clintem Eastwoodem a hláškou:"UTRHNU TI HLAVU A NASERU DO KRKU."), TOP GUN či jeho starší, levnější bratříček ŽELEZNÝ OREL (a kdy jedni vesmírní mariňáci vykydlili jednu planetu od vetřelců). Zatímco TOP GUN mě ani po opakovaném shlédnutí nijak neoslovil, ŽELEZNÉHO ORLA (uvedeného půl roku před ním, aby si nekonkurovali) jsem si hned na poprvé zamiloval. Zlatá mládež, která si vesele půjčuje F-16 z letecké základny a za doprovodu brutálního popíku 80. let a za hlášek jako "TADY ŽELEZNÝ OREL. JSEM VELITEL AMERICKÉ PŘEPADOVÉ JEDNOTKY." nebo "PRÁVĚ JSTE PŘIŠLI O RAFINÉRII. LETOS BUDOU NAFTU DOVÁŽET." zdemoluje půlku Blízkého východu, to jsem tedy v pubertě mohl a pobaví mě to i dnes. I když se to pro mě postupem času proměnilo z akčního filmu ve výbornou nechtěnou komedii, v níž obzvlášť excelují zuřivě přehrávající Louis Gossett Jr. (který ustál všechny díly série) a David Suchet jako ten zlý turban. Nekažte si ale dobrý dojem nevýraznými pokračováními, i když ten bizarní souboj starožitných letadel s moderními stíhačkami ve trojce se hned tak nevidí. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (21)

  • Podle oficiálních zdrojů se USAF nelíbila část filmu, jak snadno se Doug (Jason Gedrick) a jeho kamarádi nabourali do počítačových systémů a ukradli vybavení. (Cheeker)
  • Stroje protivníka označované jako MiGy jsou ve skutečnosti izraelské IAI Kfir c2, které jsou v Izareli licenčně vyráběny na základě francouzských Mirage 5. (nowizz)
  • Žádná ze zbraní na F-16 ve filmu nevyžaduje zaměřování radarem. (Cheeker)

Reklama

Reklama