Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 3
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (2 130)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejsem v pořádku. Trochu mi hrabe. Zrovna mě pronásleduje mý auto." Na autíčka proměňující se v roboty jsem už trochu starej. A byl jsem starej už v době premiéry tohoto snímku. Jenže zábava s tím docela byla, bouchalo to prvotřídně a kdybych byl puberťák, tak bych s Mikaelou prožil nejeden vlhkej sen. Jako dospělej jsem samozřejmě nad věcí a k něčemu takovýmu nikdy nedošlo, možná jednou omylem nebo tak nějak. Ale na mý serióznosti to vůbec nic nemění, takže moje hodnocení je plus mínus pár hvězdiček naprosto objektivní. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Doufám, že si nikdo nemyslí, že jsem od Baye očekával film s hlubokou myšlenkou. Kdepak, těšil jsem se na explozivní akci s pár komixově načrtnutými hrdiny, kteří sice nejsou co do psychologie dopodrobna propracovaní, jsou však alespoň velmi výrazní. Místo toho mi Bay naservíroval hrdiny, kteří mě nechali naprosto chladným a krom jejich nadrženosti jsem jim nevěřil absolutně nic. Autoboti a Decepticoni byli charakterově ohlodáni na kost, zůstala jim jen jedna vlastnost - mohli být buď dobří nebo špatní. A dobro a zlo spolu přece bojují, že? Výborně máme tedy zápletku, ve kterém dobří roboti bojují proti zlým robotům. Dobří dělají dobré věci proto, že jsou dobří. Špatní dělají špatné věci proto, že jsou špatní. Jiné důvody jejich chování jsem nenašel. Ale nevadí, nejde nám přeci o to, proč bojují, ale jak bojují, ne? V tomhle jsem Bayovi důvěřoval, ale i zde v mých očích selhal. Akční scény jsou sice efektním sledem výbuchů, skřípotu, ohýbání plechu, svistotu střel atd., chybí jim však napětí - jsou pouhou blikající obrazovkou, dobře natočeným videoklipem k písni, kterou nesnášíte. Ta divoká jízda mě plnila čirou lhostejností... Jako milý doplněk k mému pobavení se Bay rozhodl propašovat do svého filmu vědu. Autoboti vedení Optimem mají sice být hodní, ale hlavní hrdina díky nim "svítí" tak, že pozítří mu vypadají vlasy a do týdne je po něm. Rovněž radiouhlíkové datování mimozemského objektu, navíc neorganického původu, je, slušně řečeno, úplná blbost. Stejně jako tento film. Silná *. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3* a 4*. U mňa je to čistých 70%, po druhom zhliadnutí možno pôjdem dole alebo hore, zatiaľ trochu nadhodnotím... Ten film má úžasné momenty, ktoré som si náramne užil (všetko o Shiovi a jeho zábavných rodičoch, nástup autobotov, peripetie špiónskeho robota, scéna s Nokiou, zábavne zámerný pátos v prejavoch pána Optimusa P.), ale zároveň aj veľa problematických miest či dokonca celých nezvládnutých dejových línií. Problém je v tom, že sa tu nebijú autoboti a decepticoni, ale Bay a Spielberg. Ako staromilec a klasikomilec by som si strašne želal, aby ten film režíroval Steven a vyhádzal z neho všetko, čo je typicky bayovské. Túto vec som pochopil už v priebehu úvodnej polhodiny, v ktorej ma zúfalo nebavila línia s komandom v púšti a vrtuľníkmi na pozadí večerných zôr a stále som čakal, kedy sa zase vrátime do sveta toho sympatického mladíka, ktorý namiesto E.T.-ho doma schováva zopár obrovských robotov. To striedanie bayovskej nudy a spielbergovskej hrejivej roztomilej zábavy ma iritovalo, ale dúfal som, že po spojení línií to bude dokonalé. Stal sa presný opak. Prevládol totiž Bay a pre mňa je záverečná polhodina len zle vygradovaným, až na občasnú vizuálnu vychytávku dokonale nevzrušivým a neprehľadným digitálnym šrotom bez štipky napätia a hlavne bez možnosti naozaj fandiť Optimusovi a spol., pretože v priebehu filmu sa zo žiadneho autobota vinou scenáristov nestihol vyvinúť ozajstný sympaťák. Chcel som dostať niečo ako "sedem plechových", no prepracovanosť jednotlivých robotov sa nekoná, čo je obrovská škoda najmä vzhľadom na to, že nakročené zo začiatku bolo. Záver je preto iba zbesilo blbnúcou hromadou digitálneho plechu, v ktorom už je napokon úplne jedno, kto komu odtrhne železnú ručičku alebo nožičku a keď sa "Pan-blbý" plazí po zemi a Shia ho povzbudzuje, aby vydržal, ja som si vravel: "Kľudne zdochni, aspoň ten digitálny bordel skončí skôr." ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je obrovský. Vše je v něm obrovské, krásné a uhlazené. Roboti jsou vzhledem dokonalý, jejich transformace je z říše snů a nebojí bojovat kdekoliv na světě. Aby se divák necítil tak sám, je mu darován Shia LeBeouf a krásná Megan Fox (další film, v kterém je u žen hlavní vzhled, tleskám ti Michaele:)). Shia LeBeouf má tak dokonale napsanou roli, že ho nejde nemilovat za jeho grimasy a hlášky. Megan Fox je nádherná a příjemně doplňuje Shia. Její tělo je pro mě dokonalejší než těla všech robotů dohromady... Oba jsou však jen "hmyzem" v souboji dvou velkých nepřátel, Autobots a Deceptions. Opravdu monstrózní roboti, jedni v podobě různých automobilů a druzí v podobě většinou vojenských strojů, předvádí souboje, které tu ještě nebyli a ničí všechny rádoby úžasné triky a souboje, co tu byli předtím. Každá akce je svým způsobem jedinečná a úchvatná. Hudba (hlavně ta orchestrální) je výborná a jemně tiché chorály úžasně podbarvují hlavně začátek. Postupně se vytrácí a zbytečně jsou nahrazovány tvrdou muzikou, která pro mě není zrovna vrcholem extáze. Triky jsou jiná kategorie než všechno ostatní a prohlášení o 150 milionech chápu jako velký vtip. Všechny triky jsou úžasné a jejich strašně moc. Celé je to pochopitelně pod taktovkou Michaela Baye akční, agresivní, barevné, zpomalené a mnoho dalšího. Všechny jeho oblíbené kamerové triky jsou použity a obyčejné zpomalení považoval za nejúžasnější trik hned v několika scénách. Na druhou stranu, ale musím říct, že film má dvě výrazné slabiny. Děj nechám stranou, protože o ten tu opravdu nejde a za slabinu ho tudíž nepovažuji. První slabinou je humor. Je úžasné sledovat akční nářez, plný robotů, kteří jsou úchvatní. Tolik skvělé není následující oddechová pasáž, která pravidelně následuje po boji, v které je vše odlehčeno až parodováno. Transformers jsou z části rozhodně úžasným akčním filmem, ale bohužel i chvílemi se sebeparodující komedií, která nechce být vážná (že by od Ostrova Michael změnil názor?). Např. když Frenzy se snaží na palubě Air Force One dostat super tajné materiály, jeho plížení je pro mě vrchol trapnosti a snahy pobavit. Druhou slabinou je Michael Bay sám. Je to smutné, že to říkám jako milovník jeho akčních filmů, ale jeho styl některé akční scény doslova kazí a občas statický pohled bez rychlého střihu by udělal zázraky. Chvílemi jsem litoval, že se Steven Spielberg nechopil otěží. Neriskuje tolik v agresivních akčních scénách, ale má větší cit pro plynulost filmu a jeho akční scény by si člověk doslova užil a nebloudil by v nich. Transformers jsou oddychová zábava, která to v některých okamžicích přehání se svou vtipností, ale nahrazuje akčními scénami, které I přes chaotické natočení nenachází konkurenci. Ve zkratce: Optimus má dokonalý hlas, Decepticons jsou hezčí a větší, Ironhide se moc nepředvedl, Starscream je nejlepší (jeho One man show s letkou americké armády je ukázka geniality), vtípek s Armagedonem není nic moc:) ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Začátek filmu se odehrává v Kataru, kde jsou vidět vysoké hory. V Kataru má však nejvyšší bod ve skutečnosti jen 295 m n. m. (GreatestFan)
  • Sam (Shia LaBeouf) říká, že jeho prapradědeček provedl expedici v roce 1887, ale když o něm robot Frenzy (Reno Wilson) objeví na palubě Air Force One v počítači článek, je v něm uveden rok 1895. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama