Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hoci musím priznať, že meno Beatrix Potterovej mi doteraz bolo veľkou neznámou, snímka ma úplne očarila. Výborní herci v hlavných úlohách, krásne scenérie a rýdzi optimizmus a nádeje. Miss Potter jednoducho navodí tú správnu uvoľňujúcu atmosféru. Aj keď teda oživené obrázky zajačikov na mňa boli miestami trochu veľa, ale Renée Zellweger bola na zjedenie. Veľmi pekný film z prostredia tesne na začiatku 20.storočia. Vhodný pre milovníkov smutných koncov. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem průměrný, spíše povrchní film o ilustrátorce a spisovatelce, z jejíhož života se pravděpodobně mnoho nedozvím, ale bude to alespoň líbivost sama s hezkými obrázky, přírodou atd. - no a dostala to. Pro mozek unavený dvanáctihodinovou směnou v práci půvabné, pro diváky očekávající myšlenky, překvapení či snad dokonce děj nedoporučuji. ()

Reklama

villon17 

všechny recenze uživatele

Když přišla začínající spisovatelka do nakladatelství, že chce vydat knihu se zvířátky, a měla neuvěřitelný štěstí, že souhlasili, předpokládala jsem, že to nastartuje její kariéru kvalitní autorky, ale to jsem se spletla. Zůstala věrná svým králíčkům, oceňuju, co dělala pro děti, ale nedivim se, že jí nejdřív spoustu lidí nebralo vážně. Navíc postava se skoro nevyvíjela (až na změnu názoru na manželství), žila pořád ve svym dětskym světě, kterej jí zničila katastrofa... Co následovalo potom, už se do filmu skoro nehodilo, i když jsem se konečně dočkala trochu dospělejšího tématu. Nechci jenom kritizovat, byl to příjemnej film, když nic jinýho nedávali:), ale Renée zkrátka umí hrát jenom Bridget Jonesovou... ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Já už jsem se několikrát k biografiím vyjadřovala, nejsou mým šálkem. A pokud k tomu přidáte feministické tendence, kde jejichž propagátorky potvrzují pravidlo: feministka je ošklivá, bude to stát za starou bačkoru. A to nemluvě o tom, že ta oživlá zvířátka tomu taky moc nepřidala. Pokud je ale něco, co mi vadilo ještě trochu víc, je to spád děje. Ze začátku se to vleče, milostné vzplanutí se skoro přeskočí a úspěch stojí v pozadí. Ale jinak budiž, jsem ochotná přiznat, že herecky je to zvládnuté bravurně a scénograf tady taky možná odvedl kus slušné práce. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nějak takhle bych si představoval filmové životopisy, jenže ani tenhle není bez chyb. Až pohádkově snová a nadnesená nálada je uhrančivá a pohlcující, to ano, herci stojí na špičce ledovce a vrhají povznášející výkony. A to zahrnuji jak dospělé (obzvlášť skvělý McGregor), tak pro mě osobně překvapivě i děti, které jakoby z té doby snad vypadly. Přes veškerou uhrančivost a až láskyplnou elegantnost mě však mrzí pád mezi chladná koryta dramatu v druhé polovině. Snad jakoby se režisér vyměnil nebo mu producent šlapal na krk. Kouzlo se postupně vytrácí a spolu s jednoduchým a předvídatelným příběhem film jen v poklidu doklouže do konce jako poukázání na tu hodnou paní od vedle, která měla ráda zvířátka a neposkvrněnou krajinu. Smutné, mělo to na víc než lehký nadprůměr. 7/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama