Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Stephen Warbeck: 1. Cosmic Dancer - T-Rex [4:28] ,2. Boys Play Football [4:24] ,3. Get It On - T-Rex [4:24] ,4. Mother's Letter [0:39] ,5. I Believe - Stephen Gately [3:27] ,6. Town Called Malice - The Jam [2:53] ,7. The Sun Will Come Out [0:50] ,8. I Love To Boogie - T-Rex [2:11] ,9. Burning Up - Eagle-Eye Cherry [4:14] ,10. Royal Ballet School [1:11] ,11. London Calling - The Clash [3:20] ,12. Children Of the Revolution - T-Rex [4:44] ,13. Audition Panel [0:33] ,14. Shout To The Top - The Style Council [4:14] ,15. Wall Come Tumbling Down - The Style Council [3:21] ,16. Ride A White Swan - T-Rex [2:14] ,17. Cosmic Dancer (reprise) - T-Rex [4:27], ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na celkem provařené téma, jak si jít za svým snem navzdory nepříznivým okolním vlivům. Snad pro to klišé mi Billy Elliot v paměti výrazněji neutkvěl a nemohu tedy hodnotit plným počtem. Pamatuji si nicméně, že šlo o řemeslně výborně zvládnutý snímek, hlavní chlapecký hrdina vzbuzoval sympatie, dojetí, zkrátka šlo o skvěle obsazený charakter, divák chápal i zneklidněného otce, co by chtěl mít syna boxera, nikoliv baleťáka. Příběh o posedlostí tancem nenudil, byl oživen hezkou hudbou a samozřejmě parádními tanečními kreacemi, plnými života a energie, k tomu tísnivá atmosféra sociálně slabší části obyvatel Anglie... jo, líbilo se mi to. "Billy Elliot by si pravděpodobně zasloužil i tu pátou hvězdičku, nemohu ji však s čistým svědomím dát, dokud film neuvidím znovu. Zatím krásných 80%. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na tenhle typ filmů musím mít náladu. Nakonec většinou dojdu ke zjištění, že za podívání určitě stojí. Rozhodnout se mezi dráhou boxera nebo baleťáka není jednoduchý oříšek. Předsudky okolí a touhy otce se stávají záludnými překážkami, které se cestou na vrchol vrší jedna přes druhou. Sám Billy jakoby občas pochyboval, na kterou stranu vykročit, byť jeho směřování k baletu je nevyhnutelné. Snad i divák chvílemi tápe, kam s ním, když jeho nejbližší kamarád má zálibu v ženských šatech a nakonec se jasně vyprofiluje jako transvestita... Nakonec ale film není zdaleka o sexuálním tápání a zjišťování své orientace, anóbrž o touze dosáhnout cíle, který si vysním. A právě zde je síla příběhu - jdi a nevzdávej to! Chvíli úsměvné, chvíli k pláči - ze soucitu, vzteku i radosti. Dojemné rozhodně, kýčovité nikoliv. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénáristickými postupy jednoduchá povídka z maloměsta o talentovaném klučinovi, který si svůj sen chce splnit za každou cenu a aby se to podařilo, bude muset podstupovat nejen útrapy kvůli rodinnému zázemí a značně cholerickému otci, ale ani socio-politická situace v Británii 80. let tomu nepřidá, což mimochodem celkem dobře kontrastuje s jemným a zároveň tvrdou dřinou obestřeným baletem. Zdejší rozjímání tak trochu nechápu, protože objevení něčeho nového se určitě nekoná, ale poctivá britská komorní záležitost s pozitivní náladou, to ano. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výkon Jamieho Bella mi bral dech. Neskutečně přesvědčivý ve všech polohách. Jenom ať ten kluk nezapadne - doufám, že o něm ještě uslyšíme (vedle Christiana Baleho v Říši slunce nejlepší dětský herecký výkon, jaký jsem kdy viděl). Jinak musím říct, že mé slzné kanálky dostaly pořádně zabrat a vypotřebovaly se nadlouho dopředu. Geniální je především scéna vzdorovitého tance, kdy otec "pochopí". Kromě geniálního Jamieho Bella jsou skvělí i ostatní herci (především otec a paní Wilkinsonová), geniální je i režisér a v závěrečné scéně i Petr Iljič Čajkovskij. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)

Reklama

Reklama