Reklama

Reklama

Mušiši

(seriál)
Animovaný / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2005–2006), 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Juki Urušibara (komiks)

Kamera:

Júki Hama

Hudba:

Tošio Masuda

Hrají:

Júto Nakano, Ai Kobajaši, Juka Imai, Júdži Ueda, Maaja Sakamoto, Mijuki Sawaširo, Mika Doi, Takeši Aono, Rina Sató, Akemi Okamura, Makoto Jasumura (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Mushi jsou převelice zvláštní stvoření. Nenáleží mezi zvířata, ani rostliny, nejsou houby, ani mikroorganismy. Mají blízko k samé podstatě života. Navzájem se výrazně liší tvarem, velikostí i způsobem života. Mohou připomínat běžného živého tvora, mohou vypadat kupříkladu jako vlákno, stejně jako mohou být beztvaří. Dorůstají všelikých rozměrů - od miniaturních až po gigantické. Někteří preferují světlo, jiní tmu, další dávají přednost chladu, onací teplu. A přestože jen někteří lidé je mohou vidět, jistí Mushi mohou různými způsoby, přímo i nepřímo postihnout kohokoli. Ginko, zelenooký, bělovlasý chlapík s emo účesem (jak se v jedné z prvních epizod dozvíte, má svůj smyl), věčně zapáleným doutníčkem a s hranatým batohem na zádech, je jedním z Mushishi. To jsou lidé, kteří se Mushi zabývají - učí se o nich, zkoumají jejich život, vše pečlivě zanášejí do svitků, které pak poslouží Mushishi současným i budoucím, a v případě potřeby se snaží pomoci s řešením neblahých důsledků interference života lidského s životem Mushi. A právě o tom pojednává seriál Mushishi s Ginkem coby hlavní postavou. (yenn)

(více)

Recenze (43)

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Melancholický klid. Takto by se dal shrnout celý seriál, který hraje vlastně stejnou notou skrze všechny díly a přesto je lákavé se na to dívat. Občas se tu vyskytne náhodou slabší až vyloženě špatný díl, ale ty zase nahrazují ostatní - velmi dobré. Nevýhodu za mě je, že tento počin je až moc epizodický a zvolená hudba se velmi rychle oposlouchá, jelikož se používá pořád ta stejná. ()

Tucqa 

všechny recenze uživatele

Jsem okouzlena. Asi mi to ještě chvíli potrvá, než si přestanu spojovat mushi s reálným životem, ale to mi nevadí. Když jsem tento seriál začala sledovat, vůbec mě nenapadlo, že v něm narazím na tak vážná témata a že budu vtažena do světa tajemna a nadpřirozených věcí... Po každé epizodě se cítím více a více omámená, očarovaná a mimo realitu. Pokud zde někdo čeká šťastný konec u každého dílu, tak bude překvapen. Já sama už si netroufám odhadovat, jak to všechno dopadne a raději se nechávám unášet temnou atmosférou nočních lesů a všelijakých stvoření žijících uvnitř. Nevím, k čemu bych toto anime přirovnala, proto se o to nebudu ani pokoušet, ale rozhodně mohu doporučit. ()

Reklama

yenn 

všechny recenze uživatele

Mušiši je seriál z rodu epizodických, každý díl je tedy samostatným příběhem (oproti kupříkladu Paranoia Agentovi to zde platí naprosto - chybí tu jakákoli jednotící dějová linie). Po zhlédnutí prvních čtyř dílů jsem se trochu obával, aby seriál neupadl do stereotypu, poněvadž druhý až čtvrtý díl jsou si docela podobné, ovšem hned díl následující (jeden z nejlepších) a postupně všechny ostatní mé obavy nekompromisně rozptýlily. Jistěže, základní schema prolnutí života člověka a Muši (vesměs s více či méně neblahými důsledky pro prvně jmenovaného) zůstává zachováno, ovšem nabírá úžasně rozličné podoby. Příběhy jsou opravdu velice dobré až skvělé a působí jako pověsti, které by si lidé na venkově mohli donedávna vyprávět. Co se týče zpracování, Mušiši je na první pohled docela nenápadný seriál. Žádná strhující úvodní animace (v té se zvolna prolínají skvrny přírodních barev), během děje pak zní pomalejšímu tempu odpovídající subtilní hudba („zen-like music“ pravil uživatel vivafruit v recenzi na AniDB), která se velice příjemně poslouchá. Neohromí ani kresba postav, na kterých je zajímavé, že většina si je do značné míry podobná (větší rozdíly jsou mezi ženami, jelikož mívají různou délku vlasů:-)). Avšak nemate to, protože kromě Ginka (a jednoho jeho přítele) se žádná osoba nevyskytuje ve více než jednom díle. Co musím vrchovatě pochválit, jsou pozadí. Tak nádherné a detailní obrazy přírody a venkova ve všech ročních obdobích se vidí jen málokdy - k největším mňamkám patří bambusový háj ze 14. epizody (jedna z nejlepších). Jedinou drobnou výtku mám k místy nefungujícímu přenosu emocí, což se ale vás týkat nemusí. Koho zaujal popis Muši a komu nevadí pomalejší tempo vyprávění, tomu se Mušiši s vysokou pravděpodobností bude líbit. 8/10 ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Na Mushishi se hodí jen samé superlativy. Dokonalá vyváženost vynikající kresby se zatraceně dobře promýšlenými jednotlivými díly dává dohromady jedinečný celek, který je tím nejlepším, co jsem zatím v rámci Anime viděl a jsem velice zvědav, jestli se najde seriál (a tím nemyslím jen kreslený a jen japonský), který mě víc uchvátí, pobaví a také donutí k přemýšlení. Ginko se svojí moudrostí, talentem a inteligencí je nejsympatičtější mužskou postavou, kterou jsem zatím poznal.Co se týče jednotlivých dílů, tak všechny mají svojí obrovskou kvalitu, nicméně nejoblíbenější je pro mě díl s rybníkem v němž bydlí překrásná zelenovlasá slečna, který se postupně posunuje k moři. Mushishi nemůžu jinak, než vřele doporučit. 98% a místo v TOP 10 je naprostou samozřejmostí. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Mushishi je zaujímavým anime. Ginko je postava ako keby otcovského charakteru, ktorá učí ľudí ako majú spolunažívať s mushi. Celkovo sa dá povedať, že veľa častí človeka naučí a prinúti sa zamyslieť ako by sa choval v podobnej situácii. Vadila mi absencia príbehu na viac dielov. Tiež by som prijal trocha viac s minulosti Ginka aby som viac pochopil ako sa učil a podobne. Trochu mi vadilo to, že všetky postavy boli rovnaké výzorom a ako prišli do anime tak aj odišli a v novom diely prišli zas nové (okrem dvoch/troch postáv to tak bolo). Prvých päť dielov je asi najlepších. Keby niektoré veci s toho čo som napísal boli splnené stalo by sa Mushishi mojím srdcovým anime (asi, možno , kto vie) takto ho beriem ako vynikajúce anime. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama