Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 7
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (84)

Trailer 7

Recenze (2 129)

Shit 

všechny recenze uživatele

První díl nadprůměrnej, ale až ke konci mě začal víc zaujímat, ale v dalších dílech se to docela pěkně rozjede a zase sem do toho spad a musel sem pouštět jeden díl za druhým a fakt sem se v přítomnosti Michaela C. Halla dokonale bavil, v tu chvíli mi to přišlo jako jeden z nej seriálu co znám, nejenže je příběh originální, skoro bych řek, že originálnější a pro mě zajímavější seriál sem ani neviděl, ale je i skvěle zpracovanej a celá série má svůj postupující vývoj, ale i každej díl má ještě několik dalších linií, který se taky během serie vyvýjej a nebo nějaký pěkný jednorázovky, takže nějaká nuda, zapříčiněná okoukáním, fakt nehrozí. Jenže bohužel zhruba 3 díly před koncem první série mě seriál drtivě zklamal. Zza prvý, Dexter nějak divně měkkne, drsnej a bezohlenej Dexík se mi líbil víc a za druhý šokující odhalení pro mě nebyly šokující, protože sem to věděl dávno předem, jak to bude, i když je možný, že je to spíš mojí degenerací, kdy toho mam nakoukaný mraky a pak je těžký mě nečim překvapit a v podstatě moc možností jak příběh vyvíjet už neni, ale přece jen sem pointu čekal lepší. Nicméně, kvalita seriálu tim rozhodně neklesá, to spíš jen pro toho malýho úchyláčka ve mě, to bylo trošku zklamání. [2. série] Zamotanější než první,ale stejně dobrá, možná příběhově ještě lepší a napínavější, ale na můj vkus je málo Dextrových obětí a až moc se řeší věci kolem. [3. série] Opět vysoká kvalita, úžasně napsaný všechny postavy, dokonalý dialogy, perfektní a někdy i nečekaný zvraty a události. Třetí série je dost možná zatim to nejlepší, co se v Dexterovi událo, prostě paráda, už teď se nemůžu dočkat série čtvrtý. GO DEXTER GO ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se seriálům programově vyhýbám, nelitoval jsem, že jsem se dál zlákat všeobecnou chválou a v jeden den věnoval Dexterovi necelých 11 hodin. A ačkoliv v něm není nic, co by mělo potenciál mě emocionálně dostat na lopatky, musím mu i přes pár mírně rušivých elementů švihnout hodnocení nejvyšší. Okamžiky, ve kterých necitlivý a sexuálně chladný Dexter musí předstírat emoce a city, přičemž ve skrytu duše trpí jako malý kluk a vnitřně to všechno sarkasticky komentuje, posouvají formálně výborný a tuze zajímavým příběhem disponující seriál o level výše. Naštěstí má seriál jen 12 epizod a charismatická hlavní postava má v každé největší prostor, takže nehrozí rozmělnění a byť jen částečná ztráta divákovy pozornosti. Málokterý sériový vrah je tak odzbrojující, sympatický, pozorný parťák a partner jako Dexter. Zkrátka ideální chlap do nepohody. 9/10 ()

Reklama

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Ououou... Narovinu. Po pilotu jsem byl nadšený. Po dalších 4 dílech jsem od nadšení upustil a přikláněl se k průměrnosti. Ovšem druhá polovina 1. série mě tak nakopla, že jsem jí sfouknul za jeden večer ( nejsem blázen ), což se mi stalo jen jednou - u PB. Každopádně, Dexter ( jak správně popisuje kolega Riddle ) má hodně plusů - obsazení, námět atd... ale i jedno podstatné mínus - předvídatelnost. Pokud nepočítám finále, ničím mě vlastně tvůrci nepřekvapili. I tak jsem ale abnormálně zvědavý, jak se bude ten blázinec okolo sériového vraha vyvíjet a to jest ten důvod, proč jdu do plného hodnocení - 85% po 1. sérii. EDIT 22.02.2010: Po druhé a třetí sérii mi nezbývá, než zvýšit na 100%. Dexter se v těchto dvou sezónách vyvíjel stejně tak dobře, jak jsem si to představoval a problém první série se tu ani trochu neprojevil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většina lidí má se společností tajnou dohodu. ,,ŽIJ DOBRÝ ŽIVOT A SPOLEČNOST SE O TEBE POSTARÁ“. Ale když společnost selže, někdo to musí napravit. TO JE PRÁCE PRO MĚ!.… Dex je normální hrdina v normálním světě. Hrdina? Proč ne. Není dokonalej, víme čím byl, čím je, jak přemýšlí, jak ,,pracuje“. Přesto je v jeho životě tolik tajemství!! Tento seriál si udržuje vysokou kvalitu již od I.série. Navíc se mi zdá, že každá další řada je ještě lepší. A ta třetí, je (zase) zatraceně dobrá! Nevěříte? VIDÍM VAŠI BUDOUCNOST V PLASTIKOVÉ FÓLII! PÁTÁ SÉRIE ***** ,,Vypadá to tak jednoduše. Spojit se s další lidskou bytostí“.... Nejdokonalejší vraždící flegmatik prožívá těžké období a jeho prázdnotu zaplní zase jenom smrt. Překvapivě dělá hodně chyb, díky kterým je seriál snad napínavější než kdy jindy. DEXTER, JE ZŘEJMĚ můj NEJLEPŠÍ SERIÁL!!!! Zřejmě. ŠESTÁ SÉRIE **** ,,STÁL JSEM NA MOŘSKÉM PÍSKU. A SPATŘIL JSEM, JAK Z MOŘE VYSTUPUJE NESTVŮRA SE SEDMI HLAVAMI. A NA TĚCH HLAVÁCH MĚLA ROUHAVÉ JMÉNO“.... Všichni jdeme dál. Dex miluje svýho syna a bude řešit další výzvu: víru v Boha a smysl života. Ale nejen on něco hledá.... Zvrhlý hry ,,ukecanýho“ vraha (...I V LUMPECH DŘÍMÁ BŮH...) a Dexter obklopen démony a vírou. Hloubavější, ukecanější (těch monologů...) série. Trošku jsem zklamanej, ale..... ta otázka (?) na konci! Chci zase! SEDMÁ SÉRIE ***** ,,NA SVĚTĚ MUSÍ BEJT RODINY, KTERÝ JSOU JEŠTĚ POSRANĚJŠÍ“..... Fantastická a kurevským fofrem sjetá série! Co díl, to prekérka, či dvě! Dexův svět se mění na svět, kde přežije ten nejlepší a sraček, do kterých se zamotává (nejen on) přibejvá. Mám radost z ,,vedlejšáku“ Raye Stevensona, ale i ze sexy ,,květinářky“ Yvonne Strahovski. JE TOHLE NOVEJ ZAČÁTEK? NEBO ZAČÁTEK KONCE? Temnej jezdec totiž neexistuje! (Nechápu, proč není Dexter nejoblíbenější seriál….) OSMÁ SÉRIE **** ,,TOHLE JE RODINNÁ ZÁLEŽITOST…“ /// Hledání ztracené cesty za pomoci ,,zaříkávačky“ psychopatů. Dexter zabředlej v rodinnejch trablech, páč rodinu nedefinuje nic líp, než slova - LÁSKA A SRAČKY. Standardní série, která zvyšuje psychologický i thrillerový napětí čím víc se blíží konci. Dextere, 8 let! Ty krávo! ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo zhruba dvanáct let, začaly se rodit moje spisovatelské touhy, a v hlavě mi vykvetla myšlenka na příběh o vrahovi, co zabíjí vrahy. Vzhledem k věku jsem pochopitelně neměl nijak zvlášť rozsáhlou slovní zásobu, a co do znalosti technických prvků pro mě bylo prakticky nemožné nápad jakkoli dál rozvíjet. Spokojil jsem se tedy s tím, že snad jednou... Bohužel jsem nebyl jediný, kdo s nápadem o vrahovi vrahů přišel. Jeff Lindsay vytvořil Dextera, krevního analytika a soudního znalce, který se ve volném čase věnuje svojí nejmilejší zálibě, a díky svojí profesi má prakticky nevyčerpatelnou databázi potenciálních obětí, z největší části vraždících psychopatů. Jsem majitel Lindsayho dvou prvních knih o Dexterovi, přičemž obě jsem přečetl přibližně během jednoho týdne. A byly strašné. Myšlenka tam sice je, ale autor s ní neumí pracovat, až to skoro vypadá, že knížky napsalo moje dvanáctileté já. Postavy jsou nevyhraněné, a když už, tak je jejich chování často nesmyslné, celkově to postrádá jak napětí, tak vtip, moment překvapení, a nemá to žádnou šťávu. Naštěstí pro fandy kvalitních kriminálek je tu kabelová televize Showtime, která jak král Midas, na co sáhne, to přemění na zlato. Tým zkušených scénáristů si vzal nápad, postavy a částečně jejich vztahy a historii, a ejhle, zrodila se seriálová supernova. Dexter. Důležité samozřejmě je, co všechno oni scénáristi vystřihli, upravili a předělali. I v seriálu nadále funguje formulka "jedna kniha/sezóna, jeden velký případ plus mnoho malých", z velkých případů vždycky ale zůstává jenom kostra, a i ta má ve výsledku mnohdy jinou (a ve většině případů výrazně uspokojivější a dramatičtější) pointu. A pokud jde o ty případy malé, z části jde o rutinu, z části o originální střípky ze života vrahů, ale skoro vždycky baví. Showtime si navíc naštěstí může dovolit i špičkový casting, a ten se opravdu vyvedl. Těžko lze mířit výš než na velkou hvězdu seriálového svatého grálu Six Feet Under Michaela C. Halla, nebo televizní veteránku, rozkošnou Julii Benz. Díky nim a mnoha dalším a jejich vzájemné chemii se papírově už tak zajímavé scénáře mnohdy stávají nesmrtelnými. Plné hodnocení s čistým svědomím dát nemůžu, protože Dexter je na obrazovkách už dost dlouho, a snad proto na několika místech skřípe víc, než jsem schopný tolerovat, už mě ale nemrzí, že mi Jeff Lindsay "ukradl" můj nápad. Americká televize by si totiž určitě českou knížku na zfilmování nekoupila a dneska už stejně (bohužel) nikdo nečte, takže bych na tom nic moc nevydělal. SPOILEROIDNÍ P.S. Pokud si chcete Dextera ve svojí mysli uchovat jako kult, přestaňte koukat po finále čtvrté sezóny, pokud Vám to nedá, přestaňte po konci sedmičky a předstírejte, že Debra se rozhodla pro druhou možnost. Osmá sezóna úspěšně zabíjí všechno, co kdy bylo na Dexterovi dobré. ()

Galerie (1 416)

Zajímavosti (130)

  • Rekvizitár Joshua Meltzer pripravuje krv zo zmesi javorového sirupu, potravinárskeho farbiva, pepermintového oleja a prípravku na umývanie riadu. Pepermintový olej odpudzuje hmyz, javorový olej zlepšuje textúru krvi a prípravok na riad zabezpečuje lepšie odstránenie škvŕn z oblečenia pri praní. (m.a.t.o.)
  • Michael C. Hall (Dexter) při udělování Zlatých glóbů prozradil, že v lednu 2010 onemocněl Hodgkinovým lymfomem, ale na seriálu dál pracoval. Většinu hereckých kolegů tato zpráva překvapila, protože během natáčení svůj stav neprozradil. Od poloviny roku 2010 je Hall v remisi. (Delock)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama