Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisní snímek Amazing Grace se zabývá osobností Williama Wiberforcera (Ioan Gruffudd), který byl významným politikem a hlavně bojovníkem za zrušení otroctví v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Film ukazuje část jeho života, začíná v jeho 34 letech, kdy unavený nekonečnou snahou o změnu práv černochů odjíždí na venkov, potkává krásnou Barbaru (Romola Garai) - ženu (a budoucí manželku), která sdílí jeho názory. Film střídá vyprávění Barbaře a současnost, která končí rokem 1807. W. Wilberforce zemřel roku 1833, pouhý měsíc před odhlasování zákona zakazující otroctví. (xjane)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

jednoducho amazing.. 1. co musim pochvalit je INTELIGENTNY SCENAR. V malo vetach vyjadrili potrebnu myslienku a dokonca ich nenapadne a stale rozumne poprepajali. Klobuk dolu. Co sa tyka maskerov, vykonali skvelu robotu /z toho, ako nalicili napr. W. Pitta ako choreho mi behal mraz po chrbte.Pri inych postavach to nebolo tak vyrazne skvele./ No malicky krocik k dokonalosti, keby viac odlisili wilbeforca v priebehu rokov, kedze sa tam striedali casove roviny, bolo by to i prehladnejsie. Co ma dalej uputalo? Jasne, herci. Rada vidavam znamych skvelych hercov opat na platne v inych filmoch. Tu som sa znovu mohla vytesovat. Potvrdili svoje kvality, zistila som, ze I. Gruffud fakt uz vie hrat a dokonca spievat. Ma pekny hlas a nadherne cisto vyslovuje. Nemrmle. Vyrazne a pritom jemne oddeluje slova, zvyraznuje hlasky.. Super. Tesim sa, ked este trochu vyrastie ake bude robit filmy. Tie asik budem divat /resp. pocuvat/ kvoli jeho hlasu.. dufam :). Zaposobil na mna i Michael Gambon. What an actor..! Mierne ma fascinoval zjav: http://www.virginmedia.com/microsites/movies/slideshow/atonement-premiere/img_10.jpg samozrejme ked sa tesil zdraviu. Obcas som sa i bavila. Napr. postava T. Clarksona v podani Rufusa Sewella mi vyznieva skutocne komicky. Teda.. hlavne jeho monolog ku babatku a na cintorine.. :D Ci zopar anglickych vtipkov typu basen, metafory atd. Velmi inteligentne, nenapadne, skvele!!! Fakt super scenar!!! Fajn hudba, zopar peknych zaberov, krasne prostredie, tesila som sa z kostymov, kulis.. co mi viac ku stastiu chyba? Zapletka bola pre mna osobne tiez pritazliva. /Zajima ma, ako zili rozne skupiny obyvatelstva v istej dobe./ A tak. Skvely zazitok. Myslela som, ze ako podla komentarov, ze to bude vacsia nuda. Naopak. Nebola by som proti, keby pribeh pokracoval. Ale to by asik nebolo mozne.. taaaakze.. ODPORUCAM tipkom ako som ja :) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,250,683Tržby Celosvetovo $32,120,360Tržby za predaj DVD v USA $25,298,051 //počet predaných kusov 1,413,072║ Otrokársky námet je sám o sebe silný, vážny, Ioan Gruffudd je fajn ale svojou postavou alebo teda prednesom nestrhne nejak moc pozornosť diváka, rovnako zamrazí nevyužitie vedľajších postav hraných hercami ako Michael Gambon, Rufus Sewell či Albert Finney, pre dej vyznejú skôr plocho než ako pre dej oporné vykreslené charaktery. Nájde sa tu zopár silných momentiek ale ako celok film vyznie takmer do prázdna, lebo dej sa až moc samoľúbo krúti len okolo hlavnej postavy. Podobnú tematiku omnoho lepšie vystihol a zachytil Steven Spielberg vo filme AMISTAD. /45%/ ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Film, který vypráví o triumfu slušnosti a vytrvalosti. Ze začátku jsem měl dojem, že sleduji nějakou televizní adaptaci, za což mohla hlavně digitální kamera a pár - řeknu to přímo - debilních pokusů o ztvárnění snových vidin pomocí levných efektů (černoušek chrastící řetězy, wtf?). Pak jsem ale na tyto poklesky zapomněl díky kostýmům, hercům a - last but not least - vynikajícímu scénáři. Nikdy jsem o Wilberforceovi neslyšel a po shlédnutí tohoto filmu si rychle a rád doplním vzdělání. Jen poznámka - nechápu, který blbec obsadil do jednoho filmu Michaela Gambona a Alberta Finneyho, navíc s podobnými maskami. Po CELOU DOBU jsem si myslel, že jde o jednu postavu. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Slabší než Spielbergův Amistad...Scény s otroky mi připadaly silnější než pouze kamera upřená na tváře lidí, kteří o takové hrůze jen mluví...ale o to je ten film lahodnější...Nevytratila se ale z něho hlavní myšlenka a to zrušení obchodu s otroky..Snímek o životě člověka, který se rozhoduje mezi službou Bohu a politikou, jenž nakonec vybírá obojí...Pomohla mu v tom láska k druhým lidem a upřímná víra...No není to úžasná milost? ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jistě notně zidealizované, ale svými myšlenkami a upřímným zpracováním to určitě dokáže nadchnout. Příběhy o bojích jednotlivce proti systému mají něco do sebe a Amazing Grace má navíc to štěstí, že v jeho čele stojí špičková herecká sestava. I po výpravné stránce je to poctivá podívaná plná pevných kulis a detailních kostýmů. A samozřejmě nechybí ani jistá míra zdravého patosu. Užití stejnojmenného songu v závěru filmu tedy překvapí asi málokoho. Husina zaručena. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • V scéne, kde Wiliiam Wilberforce spieva „Amazing Grace“. skutočne spieval Ioan Gruffudd. V niekoľkých posledných záberoch bol použitý playback, ale aj to naspieval sám Gruffudd. Režisér Michael Apted nemal tušenie, že Grufudd vie spievať, je však sólista a zborový spevák, takže keď spustil, prekvapený bol tak režisér, ako aj zbytok obsadenia. (ti88na)
  • Špeciálne projekcie filmu boli uvedené v Buncrane, Co Donegal v Írsku. Bolo to na oslavu odkazu Johna Newtona v kraji, kde v roku 1748 jeho otrokárska loď Greyhound zakotvila potom, čo prežila strašnú búrku. Touto udalosťou začal Newton svoju duchovnú cestu, ktorá vyvrcholila zložením piesne Amazing Grace. (ti88na)
  • Počas rozhovoru medzi Tohmasom Clarksom (Rufus Sewell) a Williamom Wilberforcom (Ioan Gruffudd) je spochybňované, ako môže človek zostať lojálny ku kráľovi, ktorý rukou zatrasie dubom a ďalekohľadom dovidí Nemecko. Ide o odkaz na kráľa Georga III, ktorý podľa súčasného presvedčenia historikov a vedeckých výskumov trpel porfýriou, ktorá bola pravdepodobne vyvolaná jeho požívaním arzénu. (ti88na)

Reklama

Reklama