Reklama

Reklama

Letecké katastrofy

(seriál)
  • Česko Vyšetřování leteckých neštěstí (více)
všechny plakáty
Trailer
Kanada, (2003–2024), 176 h 20 min (Minutáž: 42–52 min)

Tvůrci:

André Barro

Hrají:

Jonathan Aris (vypravěč), Von Flores, David Bamber (vypravěč), Daniel Park, Jason Weinberg, Bill Lake, Marty Moreau, Jon De Leon, Jorge Molina (více)
(další profese)

Série(24) / Epizody(230)

Obsahy(1)

Letecká doprava je nejbezpečnějším způsobem přepravování osob i zboží po celé naší planetě. Každou minutu jsou ve vzduchu tisíce strojů letících všemi možnými směry. Většina z nich dosáhne bez problémů svého cíle. Jsou ale okamžiky, kdy se posádky a cestující dostanou do situace, jež může skončit tragicky.

Námětem šestidílného kanadského cyklu dokumentárních rekonstrukcí jsou události, které se na kratší či delší dobu staly středem pozornosti sdělovacích prostředků. Autoři rekonstruují průběhy známých leteckých nehod prostřednictvím obrazových a zvukových archivních materiálů, výpovědí svědků, pozůstalých, leteckých odborníků a vyšetřovatelů. Svou důležitou roli má také počítačová animace, jež evokuje to, co snad mohli jen tušit dispečeři u svých radarů, a to, co v několika posledních sekundách svého života viděli muži v pilotních kabinách. Charakteristickou součástí cyklu jsou pak hrané scény, které vypovídají o tom, k čemu všemu během letu došlo a jak se s mimořádnými situacemi vyrovnávali lidé za řídícími pákami, jejich neviditelní partneři ve střediscích letového provozu a konečně i pasažéři, jež svůj osud vložili do jejich rukou.

Seznam dílů: 1. Když na palubě vypukne požár (Fire on Board)
2. Když se za letu otevřou dveře (Unlocking Disaster)
3. Když dojde palivo (Flying on Empty)
4. Když nefungují přístroje (Flying Blind)
5. Když je nebe příliš těsné (Deadly Crossroads)
6. Když na palubu vstoupí teroristé (The Killing Machine) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (95)

belinko 

všechny recenze uživatele

Niekedy postrihané tak, že neviem čo je momentálne havária ktorú riešia a čo havária, ku ktorej sa ešte len dostanú... ale veľmi reálne spracované, všetko presne sedí, proste... skvelý dokument v ktorom nehovoria zbytočné omáčky, len tie najdôležitejšie informácie v rýchlom slede za sebou :) Dokument, ktorý len potvrdil a posilnil môj strach z lietania :D 5" ()

Mejdzula 

všechny recenze uživatele

Pro mě pravděpodobně nejlepší dokumentární seriál, jaký jsem kdy viděl. Hlavní důvod je pro mě ten, že se jedná o letadla a vůbec o dopravu, ve chvílích mého enormního zájmu o leteckou dopravu neexistoval lepší pořad. Tyto chvíle nastaly odhadem v mých 9/10 a 12/13 letech, tedy už to zas nějaký ten čas je. Mnohem více mi vyhovují díly, ve kterých z havárie vyvázne výrazný počet pasážerů, než ty nehody se 100% a vyšší úmrtností. Proto jsem také ty šťastnější viděl vícekrát, než ty tragické. Doufám, že se s novou sérií krom NGC vytasí taky i ČT, budu jenom rád :) ()

Reklama

karnifex odpad!

všechny recenze uživatele

Děsně rozvleklé, ukecané a nudné. Epizody obsahují příběhy, kterým by sedla stopáž deseti minut - roztáhnout to na bezmála hodinu znamená, že zde mluví spousta svědků, odborníků, pilotů atd., kteří se navíc opakují, mluví rozvláčně a místo informací často popisují svoje pocity. K tomu "dramatizace", která spočívá v záběrech na obličeje cestujících, pilotů a špatné hudbě. Dodívat celý díl do konce je nesmírně náročné a vlastně i zbytečné.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepšie zostavených dokumentov poslednej doby čo som mal možnosť vidieť, prelínajúcich sa z počítačom regenerovanými zábermi strhujúcich udalostí s prestrihmi do skutočných záberov, ktoré dodávajú dokumentu skutočnú váhu a miestamy až skľučujúcu atmosféru. Niekedy sa človek musí zamýšlať ako je možné v takýchto katastroficky leteckých nešťastiach možné prežiť, tento dokument nám dáva dôkaz, že je to možné. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Nejsem přílišný fanoušek letadel. Neuznávám fráze, že je to nejbezpečnější dopravní prostředek. Když kiksne - je po tobě. Když kiksne auto, je po tobě jen v případě, že sis ho půjčil tajně od rodičů. Nicméně k seriálu: Mou nepatrnou nervozitu z létání kvalitně umocnil. Každý díl ale hltám. Letadla mají zkrátka charisma. Jsou to nadlidské stroje. Obrovské kolosy. To prostě baví. ()

Galerie (1 465)

Zajímavosti (109)

  • Hned na začátku příběhu hlásí piloti, že se odchylují od trasy o 20 km vpravo kvůli bouřce. V tom případě ale nemohli nalétnout na letiště Káthmándú v předepsaném kurzu 22 stupňů, nýbrž kurzem menším, než 22 stupňů. Přibližovací mapa, kterou se všichni ohánějí, platí jen a pouze pro radiálu 22 letištního VORu. Pokud se letadlo přibližovalo po jiném kurzu, řekněme 15 stupňů, mělo pod sebou naprosto jiný terén a tím mapa ztratila jakýkoliv význam. Je zajímavé, že po celou dobu vyšetřování na tuto skutečnost vůbec nikdo neupozornil. Všechny závěry, které tak z vyšetřování vyplývají, vycházejí z předpokladu, že letadlo bylo na své trase. Jenže ono nebylo, bylo o 20 km vpravo, což je při vzdálenosti od cíle kolem 30–50km opravdu velká odchylka a bylo nutno s ní počítat. (pjotri)

Reklama

Reklama