Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Láska na první pohled. Asijské animované tvorbě jsem se vždy z nesmyslných důvodů vyhýbal a čas si udělal pouze na skvosty od všemi (a právem!) uznávaného Hayao Miyazakiho nebo klasiku Ghost in the shell, ale většina anime pro mě zůstala neprozkoumána. Jsem rád, že jsem začal právě u seriálu Death note, který si mě získal už prvním dílem. Bavilo mě sledovat celých 37 dílů Lightův vývoj od zprvu racionálně infantilního a nadmíru inteligentního studenta po chladnokrevně vypočítavého poloboha. Tvůrci odvedli na Death note ohromný kus práce, propletené vztahy jednotlivých postav, desítky zvratů a vedlejších postav a především geniální boj mezi Lightem Yagamim a geniálním detektivem "L". Možná bych se Arakimu a Hiraovi dalo vytknout někdy až přehnané komplikování děje a v určitých epizodách moc zbrklé přidávání nových postav. V určitých pasážích seriálu divák tápá, kterým směrem se děj a hlavní zápletka zrovna ubírá a rozřešen příjde až s Lightovým vysvětlením jeho postupu a myšlení. Přesto považuji Death note za jeden z nejlepších seriálů, co jsem měl zatím možnost vidět a děkuji, že právě tato droga mě donutila prozkoumat krásný žánr japonského anime a těším se na další kousky. Momentálně se chystám na Monster a Hellsing. Doporučuji. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Od prvého momentu veľmi intenzívny zážitok, čo mňa ako diváka anime vôbec nevyhľadávajúceho prekvapilo asi najviac a zároveň podnietilo k väčšiemu záujmu o tento žáner. Je vôbec možné nezamilovať si postavy geniálneho študenta Lighta túžiaceho po dokonalom svete bez zločinu a minimálne rovnako geniálneho podivínskeho detektíva L? Súboj týchto charakterov na ploche netradične rozprávanej mysterióznej detektívky ma aj napriek predsa len slabšej poslednej tretine nadchol a až do samého konca tejto línie som takmer nedýchal. Už skoršia výmena ústredného rockového songu za nehodiacu sa metalovú skladbu však akoby predurčovala radikálnu zmenu štýlu a tá prišla s posunom deja o niekoľko rokov dopredu. Všetko je razom inak, inteligentné dedukcie ustupujú prekombinovanosti, nové postavy nedokážu až tak zaliezť pod kožu a výsledný dojem pomáha okrem iného zachraňovať aj finále, ktoré celkom slušne uzaviera, to o čo sa seriál snažil. Aj preto som ochotný mierne prižmúriť oko a zaspomínať na bezchybné začiatky. 90% ()

Reklama

Asgy 

všechny recenze uživatele

Protože je tohle prakticky můj první anime seriál (filmů už bylo víc), tak moc nemůžu srovnávat. Death Note vyniká hlavně originalitou příběhu, po technické stránka je na úrovni, ale určitě ne na špici. I když je to vlastně fantasy, tak mi občas vadila genialita hlavních postav, která byla občas neúměrně vysoká. A poslední třetina seriálu byla na můj vkus občas dost překombinovaná, ale co už, je to fantasy. Když vezmu v úvahu tu tradiční seriálovou produkci co běží v Evropě a v USA., tak je anime a celkově japonská produkce neskutečně originální a o tom to asi je... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jako odpůrce anime jsem k tomuto seriálu přistupoval poněkud skepticky. Kupodivu mě to ale mile překvapilo. Jak nápad tak provedení jsou celkem originální. Kluk dostane deník a pomocí něj může zabíjet lidi. Časem se vše samozřejmě zkomplikuje a on si začne hrát na boha. Je to neskutečně náročné na přemýšlení. Je super sledovat Lighta, jak soupeří s L. I další vedlejší postavy jsou zajímavé. To samé platí pro Shinigami. Zvláštností seriálu je, že máte pocit, že by mohl každý díl být poslední. Dost se jim to daří natahovat. I z filozofického hlediska se jedná o dost zajímavý počin. Taková moc by asi zkazila každého člověka. Určitě jsem rád za toto nakouknutí do japonského světa a jeho kultury. "Stvořím nový svět!" ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Anime seriály mi zůstali dlouhou dobou zapovězeny (částečně kvůli infikování mory typu Pokemon a Naruto), ale Death Note je tak špičkově promyšlený a fantasticky vyprávěný thriller, že mu podlehne takřka kdokoliv. Seriál je celou dobu dva až tři kroky před divákem, po celých 37 dílů si zanechává stoprocentní nepředvídatelnost, nekompromisnost k osudům postav a celkovou promyšlenost zápletky. A i když neobsahuje v podstatě žádnou akci, souboj velemozků mezi Lightem a L trhá cévy po celou dobu a vrcholí vynikajícím epilogem. 100% P.S. Jak si někdo vůbec mohl myslet, že to skončí jako zlomový 26. díl? Hateovat na konec je samozřejmě mimo. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • I Když to ze seriálu není nijak jasné, z původní mangy lze vyčíst, že ve světě lidí může být maximálně 6 zápisníků smrti (nepočítají se zápisníky, které mají ve vlastnictví Shinigami) a tedy i maximálně 6 smrtonošů, kteří předali svá vlastnická práva lidem a musejí je doprovázet. Pokud by se vyskytl nějaký další zápisník smrti, bude fungovat až tehdy, když vlastnická práva předchozích zápisníků přejdou zpět na smrtonoše, nebo budou zničeny a zápisník se dostane mezi prvních 6. (Hannibal92)
  • Rem byla vytvořena podle mýtické medůzy. Sidoh zase podle kanárka. Co se týče Ryuka, ten měl původně vypadat jako člověk, ale autor si uvědomil, že bohové by neměli vypadat jako lidé, a tak jeho podobu změnil. (fallanga)
  • Ohba Tsumugi, autor mangy, rád sedává jako Ryuzaki (L), když píše mangu. To není jediná podobnost s Ryuzakim. Ohba Tsumugi je pouze pseudonym, nikdo nezná jeho pravé jméno, vzhled ani pohlaví. Stejně, jako tomu bylo i na začátku série v případě Ryuzakiho. (fallanga)

Reklama

Reklama