Reklama

Reklama

Pacifik

(seriál)
Trailer 1
USA, 2010, 8 h 32 min (Minutáž: 47–59 min)

Hrají:

James Badge Dale, Joseph Mazzello, Jon Seda, Ashton Holmes, Rami Malek, Josh Helman, Keith Nobbs, Martin McCann, Jacob Pitts, Brendan Fletcher, Tom Budge (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

8. prosince 1941, jen 24 hodin po překvapivém útoku Japonska na námořní základnu v Pearl Harboru, vydal Kongres formální vyhlášení války proti japonskému impériu. Napětí mezi Japonskem a USA narůstalo po celé desetiletí, kdy Japonci rozšiřovali své dobyté území o značnou Díl území Číny a Jihovýchodní Asie. Bombardování Pearl Harboru vyústilo v oficiální vstup Spojených států do II. světové války, kterou již třetím rokem spojenci - Spojené království, Sovětský svaz, Čína, Kanada a Austrálie - vedli proti Japonsku, Německu a Itálii.

Armádní náborová místa se prakticky přes noc naplnila tisíci Američany, kteří se spěchali zapsat do armádních sil. Mnozí z nich si zvolili námořnictvo, jehož počty se během šesti měsíců následujících po útoku na Pearl Harbor navýšili více než třikrát.

Minisérie televizní stanice HBO „Band of Brothers“ (Bratrstvo neohrožených) sledovalo zkušenosti jedné posádky armádních výsadkářů na evropské bojové scéně. PACIFIC se zaměřuje na válku vedenou na druhém konci světa, v Tichém oceánu a na jeho ostrovech, včetně Filipín, Nizozemské Východní Indie, Nové Guinei a Šalamounových ostrovů. Miniseriál sleduje propletený příběhy tří mužů z 1. námořní divize: pěchotní divize, přezdívaná „The Old Breed“ (Stará garda), jelikož byla nejstarší a největší divizí, která se aktivně podílela na službě námořnictvu USA. 1. námořní divize byla za podpory svých kamarádů z námořnictva, vzdušné obrany a armády, v první linii mnoha nejtěžších tažení války v Pacifiku.
Vojín 1. třídy (PFC) Robert Leckie, jehož ztvárnil James Badge Dale, vyrostl ve městě Rutherford, státě New Jersey, jako jeden z osmi dětí. Ve věku 16 let se začal věnovat profesionální kariéře sportovního zápasníka za deník Bergen Evening Record. Leckie, jemuž kamarádi v armádě přisoudili přezdívku „Luckie“ (Štístko) byl jedním z těch, kteří se k námořnictvu dali těsně po útoku na Pearl Harbor. Sloužil jako kulometčík u posádky H, 2. praporu, 1. námořního regimentu, 1. námořní divize.

Četař John Basilone (Jon Seda) vyrostl v městě Raritan, státě New Jersey jako jedno z deseti dětí italských přistěhovalců. V roce 1934, když mu bylo 18, se Basilone dal odvést do armády USA a po tři roky sloužil na Filipínách, kde se stal šampionem v boxu. Po krátkém návratu do New Jersey, se v roce 1940 Basilone přidal k námořnictvu a stal se kulometčíkem u posádky C, 1. praporu, 7. regimentu, 1. námořní divize a později přešel k posádce B, 1. praporu, 27. námořnímu regimentu, 5. námořní divize.
Vojín 1. třídy (PFC) Eugene B. Sledge (v podání Joe Mazzella) se narodil do privilegované rodiny v městě Mobile, státě Alabama a jako takový měl na obou stranách rodiny příbuzné, kteří bojovali za Konfederaci. Sledge byl synem lékaře, který sloužil v armádě za I. světové války. 18 let dovršil pouhý měsíc před tím, než USA do války vstoupilo, ale jeho odvodu bránila srdeční zdravotní komplikace a do armády tak vstoupil až v prosinci roku 1942. Přestože jeho rodina usilovala, aby se vyškolil na důstojníka, Sledge se nakonec k armádě připojil jako řadový voják a sloužil u posádky K, 3. praporu, 5. námořního regimentu, 1. námořní divize jako minometník.

V časovém prostoru 10 hodin nám PACIFIK nabízí neohrožený náhled „pod helmu“ zkušeností těchto mužů a jejich spolubratří v boji, z nichž se každý nachází v situaci, kdy bojuje o svůj život na vzdálených úlomcích pevniny, o nichž nikdy před tím neslyšel – Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima, Okinawa. Extrémní strádání ve vysilujícím podnebí a boj proti brutálnímu nepříteli, který raději zemře, než aby se vzdal, přivádí tyto námořníky na pokraj lidskosti. PACIFIK znázorňuje bitvy v rovině fyzické, psychické i emoční a zamýšlí se nad skutečnou cenou, již lidé ve válce platí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (626)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pokud se Bratrstvu neohrožených jakš takš podařilo udržet během deseti hodinových dílů souvislou linku vyprávění, pak Pacifik totéž nedokázal. Jako materál pro výuku dějepisu se nehodí v žádném případě, neboť vynechává i zásadní události a jiné výrazně zjednodušuje. Není to ovšem vina tvůrců, boje v Pacifiku zkrátka trvaly více než čtyřikrát delší dobu a navíc, hraniční situace, jaké američtí vojáci v Evropě zažívali pouze výjimečně, především hned na počátku invaze a pak v obleženém Bastogne, zažívali vojáci bojující v Pacifiku prakticky denně. Celý příběh je ostatně, stejně jako Bratrstvo neohrožených, vyprávěn jako příběh několika konkrétních postav, se vší subjektivitou, jako příběh viděný jejich očima... Pokud Band of Brothers nešetřilo naturalismem a nebálo se popisovat Američany nikoli jako hrdiny bez bázně a hany, pak Pacifik jde v naturalismu snad ještě o kus dál a pokud bychom mohli mluvit o hrdinství, pak jedině v obecné rovině. Nikoli jako glorifikace výjimečných jedinců, byť i tady se takoví rozhodně najdou, ale jako prostá připomínka všech zmařených životů, nekonečného řetězu nesmírně krutých bojů s obrovskými lidskými oběťmi na obou stranách, s neuvěřitelnou krutostí a brutalitou, s všudypřítomným strachem, desiluzemi, cynismem, otupěním, únavou a duševními problémy... Přestože je značná útržkovitost zachycených dějů vykoupena prostým faktem deseti hodinových dílů, asi by bylo možné i v jejich rámci většinu "nebojových" akcí poněkud zhutnit, zvláště australské milostné epizody jsou z tohoto hlediska poměrně zbytné, a bylo by jistě možné jejich obsah stlačit do polovičního času, naopak vyzdvihnout je třeba to, že nebyla opomenuta krvavá řež na Peleliu, neboť jde o dosti exemplární ukázku zcela zbytečných obětí, způsobených jak faktickou nevýznamností tohoto ostrůvku, tak velmi špatnou, zcela nedostatečnou přípravou bojových operací. Velmi cenný je také předposlední díl, mj. proto, že opět vrhá jiné světlo na svržení atomových pum na Nagasaki a Hirošimu. Když člověk nemá dostatečné informace, tak je tak snadné být pacifistou, vlastencem, nebo čímkoli dalším, co charakterizují jednoduché poučky a černobílý pohled na svět... Pochvalu tvůrci rozhodně zaslouží nejen za bezchybně natočené bojové scény, ale také za skvěle zvládnutou psychologickou linku. Právě z tohoto hlediska je naprosto zásadní zdánlivě nadbytečná desátá kapitola... Celkový dojem: 85% Zajímavé komentáře: kinej, flanker.27, Superpero ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónov║ ▐ Tržby za predaj DVD v USA 1,488,763 //počet predaných kusov $65,351,505║ ...zastihol som akurát posledný 10.diel ale určite navnadilo tak aby som sa mohol k tejto mini-série vrátiť, kvalitka, Spielberga a jeho producentský dohľad tam je cítiť__ __Tak prvý diel zatiaľ fajn ubehol ako voda, badateľne tam cítiť také prázdno keď sa tam neobjavila nejaké známejšia herecká tvár čo by to troška vyzdvihla, uvidím čo povedia ďalšie diely,... __ /80%/ ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Part One - 40%: Hodně nudný kompromis mezi Ryanem a Tenkou Červenou Linii (které přesto seriál nesahá ani po paty). Scény z civilu opět spolehlivě ruší atmosféru. Part Two - 50%: O třídu lepší, hlavně díky noční bitvě. I tak jsou mi stále hlavní postavy narozdíl od BoB naprosto ukradené. Za dilemata nemocného bratra v civilu by tvůrci zasloužili pohlavek a pořádný kopanec do rozkroku. Part Three - 10% Hezký, romantický a absolutně nepodstatný díl, který se do celkového konceptu seriálu ani v nejmenším nehodí. Part Four - 30% Až na pár momentek solidní nuda s nulovou atmosférou a hloupoučkou zápletkou, kterou používá kdejaká jihoamerická telenovela. Part Five - 50%: První polovina je pouze debilní snůška keců o náboženství, bratrství a lásce mezi přáteli. Absolutní ztráta času. Díky následující bitvě, která sice (opět) postrádá jakékoliv pamětihodné momenty, je alespoň poprvé za celou dobu vidět tučný rozpočet seriálu. Vše ale v klidu zruinuje patetické zakončení o nostalgické masturbaci nad americkým Grand Canyonem. Part Six - 70%: Konečně první díl, který nestál za starou bačkoru. Bitevní sekvence na letišti neztrácí ani na chvíli tempo, postavy přestaly pronášet stupidní dialogy a hlavně se jedná první epizodu seriálu, u které jsem na konci nebyl nasranej. Možná to ve finále nebude taková katastrofa... Part Seven - 50%: Šeredně jsem se zmýlil. Poslední díl bitvy o Peleliu sice není tak patetický, jak prvních pět epizod, ale přesto jako dramatická část trilogie o dobývání skalnatého ostrova, zaměřující se na psychiku vojáků, moc dobře nefunguje. Chování hlavních hrdinů je pouze povrchní a hlavně již stokrát viděné. Snaha tvůrců převést do Pacificu prvky z Tenké Červené Linie opět selhává na celé čáře. Part Eight - 30%: What the fuck?! Kvůli tomuhle jsem přetrpěl dobrou polovinu minulých epizod? Po celou tu dobu jsem se těšil na bitvu o Iwo Jimu a místo toho jsem dostal romantický blivajz, v kterém chudáček Basilon balí zprvu nepřístupnou sestřičku? Tři čtvrtiny děje jsou tak naprosto kreténské a nepodstatné. Naopak poslední čtvrthodinka, odehrávající se konečně na bitevní poli je tou nejlepší sekvencí, jakou seriál doposavaď nabídl. Napínavé, hezky přehledné a mistrně natočené. To ale nezachrání holý fakt, že předcházejících 45 minut je... no, prostě je to na hovno. Part Nine - 90%: První a bohužel i poslední díl, který po celou dobu neztrácí dech a má vše, co může divák od válečně laděného snímku chtít. Bojové sekvence jsou přehledné, mají silnou atmosféru. Debilní dialogy už naštěstí tvůrci vyplýtvali v minulých epizodách, místo toho přichází na řada konečně důkladnější pohled do mariňákova „born to kill" nitra. A hlavně je z celého dobývání Okinaway konečně cítit onen válečný feeling ála špína a krev. Konec pak trošku připomíná Jarhead Sama Mendese. Kéž by takto vypadal celý seriál... Part Ten - 20%: Otřesně natahovaný kýč s pár dobrými scénami, které ale nezachrání fakt, že to opět stojí za starou bačkoru a patos z toho smrdí na míle. Sečteno a podtrženo: The Pacific postrádá vše, co dělalo Bratrstvo neohrožených tak jedinečným dílem. K postavám si člověk nemůže vytvořit silnější citové pouto, neboť ani jedna z nich neprojde všemi epizodami a možnost pozorovat psychický růst (či v tomto případě defekt) tím pádem neexistuje. Bitevní scény jsou čistý průměr, který ničím novým nepřekvapí a zmatený střih pouze pojišťuje již tak nízkou šanci na jejich užití. Po hudební stránce opět nic omamného, seriál pouze recykluje několikrát ohrané melodie a když už dojde na tu ústřední, tak ta nesahá svému staršímu bratříčkovi ani po palce na nohou. Největším problémem je (jak jinak) celkový koncept seriálu a vedení děje, které je tak zmatené, jako by sami tvůrci nevěděli, co vlastně chtějí točit. Dvouhodinové porcování Němců kvůli záchraně „nějakého” vojína ještě debilní scénář snese, kolosální mini-série o konfliktu v Pacifiku ani náhodou. Některé bitvy jsou nesmyslně roztaženy na několik dílů, jiné naopak zobrazeny pouze v pár krátkých minutách „bum, bum, bum, zabít jednu postavu a takhle vypadala Bitva o Iwo Jimu / Guadancanal”. The Pacific je zkrátka nehorázný provar, který nepřináší do skomírajícího žánru jakoukoliv inovaci či nápaditost, která by jej odlišovala od ostatních děl. Pokud tedy berete BoB jako vrcholný válečný seriál, tak toto je krok zpět do pravěku. () (méně) (více)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Kto čakal výlučne dychberúce akčné scény v atraktívnom prostredí a naturalistické zobrazenie vojny, ten bol pochopiteľne sklamaný. Nie že by tieto aspekty Pacific nespĺňal vôbec, ale oproti prvotným očakávaniam staršou minisériou zmlsaného diváka kladie dôraz hlavne na postavy a ich psychológiu. Na tento fakt však tvorcovia upozorňovali vopred, nie každý však dokáže stráviť v zásade komornú ľudskú drámu, v ktorej hrá súkromie charakterov výraznejšiu rolu ako samotné boje na fronte. Dokážem to pochopiť, ale prečo kvôli tomu Pacific vyložene odsudzovať a nepriznať mu iné neodškriepiteľné kvality? A nemyslím len bombastickú výpravu, vynikajúcu hudbu a dôležitosti minisérie zodpovedajúce herecké výkony od prevažne menej známych ale skúsených hercov. Ako náhľad do myslí troch vojakov (založených na historických postavách) postupne ovplyvňovaných hrôzami vojny funguje aj v tých najmenších maličkostiach, čo potvrdí záverečným dielom Home poukazujúcim na život po ukončení ťažkých rokov v armáde. Návrat domov totiž nemusí pre každého znamenať aj koniec nočných môr. Možno to znie ako klišé ale logickejšie vyústenie po dieloch ako Okinawa určite nenájdete. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Asi nejdrsnější hraný materiál o druhý světový. Válka zde není cool, ale je krvavá, dost beznadějná a bolí. Úplně cítíte únavu vojáků. Kromě fanatických japonců je dalším nepřítelem džungle a nemoci. Hodně jsem se vžil do postav vojáků a díky tomu Pacific boduje. Zdejší výtky lidí, co viděli tři díly a stěžují si, že jim nikdo neutkvěl neberte vážně. Takovýhle seriál se musí hodnotit po kompletním zhlédnutí. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (24)

  • Filmové výtvarnici Penny Roseové se pro rekonstrukci historických oděvů podařilo získat autentické medaile, známky či knoflíky z uniforem vojáků, kteří se bojů v Pacifiku během války skutečně účastnili. (oje)
  • V seriálu jsou během bojů použity autentické zbraně, se kterými se ve 40. letech skutečně bojovalo. (oje)
  • Prvními diváky, kteří úvodní epizodu zhlédli, byli manželé Obamovi. (oje)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Reklama

Reklama