Reklama

Reklama

Svědectví pro výstrahu

(TV film)
všechny plakáty
Československo, 1968, 46 min

Režie:

Milan Tomsa

Scénář:

Otta Bednářová

Obsahy(1)

Proces s tzv. Velkou trockistickou radou byl jedním z těch, které následovaly po procesu se Slánským a spol. a probíhal v režii sovětských poradců. Mezi sedmi obžalovanými byli i ředitelé velkých podniků, obvinění ze "spiknutí za účelem rozvrácení socialistického hospodářství". Ve skutečnosti to byli vesměs idealisté, kteří po válce uvěřili komunistické ideologii. V polovině 60. let byli všichni rehabilitováni, někteří z nich už posmrtně.
Reportérka Zvědavé kamery Otka Bednářová v roce 1968 šla po stopách tohoto procesu, v té době zcela netradičně a nebojácně, navštívila desítky svědků, ať už pozůstalých nebo "těch z druhé strany" a nekompromisně odkryla praktiky tehdejší komunistické nomenklatury. V roce 1970 byla redakce Zvědavé kamery zrušena a redaktoři byli z Československé televize vyhozeni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ve své době, době vzniku, to byla průrazná a šokující fakta. A pro redaktorku Bednářovou mimořádné vypětí a posléze i existenční ohrožení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Lumpen proletariat soudil inteligenci. Tezko pochopit smysl techto vyslechu, kdyz si vyslychajici zapisovali neco jineho.  Dnes ve vedomostni spolecnosti se staty o vysoce kvalifikovane lidi pretahuji. V Sovetskem Svazu komunisticka nomenklatura podobne jako drive slechta ve skutecnosti vysavala pracujici lid a spolupracovala s tzv. vory v zakone, tedy zlocinci. Stalin totiz rekl, ze kriminalnici jsou delnicke tride nejblizsi. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Redaktorka Otta Bednářová byly velmi statečná. Od roku 1993 pracovala v televizi. Pro své politické postoje byla po okupaci v roce 1968 přesunuta z pozice režisérky do archivu ČST a nakonec dostala výpověď. Právě ona byla přeobrazem režisérky v seriálu Voha, ktrou ztvárnila Aňa Geislerová. ()

Reklama

Reklama